10 Manieren om de tuin gezellig in te richten

De tuin is een hele fijne plek om zo veel mogelijk tijd in door te brengen. Lekker te kletsen, te ontspannen en te genieten van…

by 
Gezellige tuin inrichten
Mooie sfeervolle tuin

De tuin is een hele fijne plek om zo veel mogelijk tijd in door te brengen. Lekker te kletsen, te ontspannen en te genieten van alles wat groeit, bloeit en leeft in de tuin. Je wilt hier dan ook het liefst ieder seizoen van genieten en dan met name tijdens het voorjaar en de zomer. En om zo veel mogelijk uit de tuin te halen, zijn er verschillende manieren om de tuin gezellig in te richten. Ik heb 10 manieren onder elkaar gezet die je toe kan passen op de tuin, om er zo veel mogelijk uit te kunnen halen en van te kunnen genieten. Hier komen de 10 manieren om de tuin gezellig in te richten.

1. Zitgedeelte in de tuin

Wanneer je een tuin hebt, is het eigenlijk wel heel erg fijn om een zitgedeelte te hebben. Dit zitgedeelte hoeft niet heel groot te zijn, als het maar een fijne plek is. Dit kun je creëren door er bijvoorbeeld een tuinbankje neer te zetten of door er een loungehoek van te maken. Wij hebben al jaren dezelfde loungeset. Deze is gemaakt van kunststof en vraagt nauwelijks om onderhoud. Ieder jaar genieten wij hier enorm van. Maar heb je nu niet zo´n hele grote tuin of heb je nog een plekje in de tuin dat je extra goed wilt benutten, hang dan een hangmat of hangstoel op. Zowel een hangmat als een hangstoel zijn heerlijk om in te ontspannen en staan geweldig in de tuin. Houd er rekening mee dat hangmatten meer ruimte in neemt dan hangstoelen. Een hangmat is perfect om lekker een boek in te lezen en een hangstoel voeg je gemakkelijk toe aan een zithoek.

2. Eetgedeelte

Tijdens de zomermaanden is erg gezellig om buiten te eten. Ik vind het erg fijn om ‘s morgens de deur open te zetten en buiten te ontbijten. De eerste zonnestralen zijn zo fijn! Maar ook lunchen of dineren tijdens de zomermaanden is heerlijk. Het hebben van een eetgedeelte in de tuin is dan ook sfeervolle aanwinst voor je tuin. Deze stel je gemakkelijk samen door middel van een tuintafel en tuinstoelen. Vervolgens zou je dit eetgedeelte aan kunnen vullen door er een buitenkeuken of een barbecue aan toe te voegen. Hang er ook nog gezellige tuinverlichting op en de perfecte zomeravond is compleet.

3. Bloementuin

Het liefst zou ik onze tuin vol hebben staan met de mooiste bloemen. Vooral bloemen waar veel vlinders en bijen op af komen, vind ik prachtig. Alle kleuren door elkaar heen en in verschillende hoogtes. In onze tuin hebben we een paar borders gemaakt waar bloemen en planten groeien en deze worden ieder jaar weer mooier en kleurrijker. Zorg ervoor dat je in de borders voorjaarsbloemen, zomerbloemen en najaarsbloemen hebt staan, zodat het ieder seizoen een plaatje is om naar te kijken.

4. Schaduwgedeelte

Een tuin met veel zon is heerlijk, maar vooral in de zomer kan het ook wel erg warm worden. Het is dan aan te raden om een schaduwgedeelte in de tuin te hebben. Een schaduwplek kun je creëren door middel van een overkapping, schaduwdoek of door middel van planten. Mijn voorkeur gaat uit naar natuurlijke schaduw. Dit kun je maken door bomen, struiken of klimplanten te planten. Wij hebben in onze tuin een pergola geplaatst op de meest zonnige plek. Tegen deze pergola groeit een Blauwe regen. Vooral in het voorjaar heeft de Blauwe regen erg mooi bloemen, maar ook in de zomer heeft deze plant erg mooie bladeren.

5. Moestuin

Het hebben van een moestuin is niet alleen erg leuk, maar ook nog eens erg handig. Het is geweldig om je eigen voedsel te verbouwen, het te zien groeien en er vervolgens van te genieten. Het is vers en het bevat geen bestrijdingsmiddelen. Naast groente en fruit, zou je ook kruiden kunnen verbouwen. Dit neemt veel minder ruimte in beslag en is ook erg lekker om in gerechten te verwerken.

6. Vijver of fontein

Houd je van water, dan is een vijver of een fontein vast een prachtige aanvulling voor je tuin. Het geluid van stromend water, zorgt niet alleen voor een rustgevend gevoel, maar laat de tuin ook koeler aanvoelen. Ook trekt water vaak vogels en insecten aan. Wil je de vijver of de fontein nog een extra upgrade geven, voeg er dan ook een rotstuin aan toe. Vul deze aan met verschillende soorten stenen en prachtige (rots)planten.

7. Een hoek voor biodiversiteit

Hou je van leven in de tuin, dan is het erg gezellig om er een vogelhuisje in op te hangen, een insectenhotel neer te zetten of er een voederbakje neer te zetten. Maar ook door het ophangen van schijfjes sinaasappel en het ophangen vogelvoeding trek je vlinders en vogels aan.

8. Meditatiegedeelte

Een vijver of een fontein kan er al voor zorgen dat je een rustgevende plek in de tuin hebt, maar wil je liever geen water of waterornamenten toevoegen aan de tuin, dan kun je er ook voor kiezen om een meditatiegedeelte te creëren. Een plek waar je tot rust kan komen, waar je rustig kunt lezen, waar je kunt mediteren of yogaoefeningen kunt doen.

9. Speelgedeelte voor kinderen

Heb je kinderen, dan is het wel zo leuk dat ook zij een “eigen” plek in de tuin hebben. Een plek waar ze lekker kunnen spelen, op avontuur kunnen gaan of hun fantasie kunnen gebruiken. Dit kun je doen door er bijvoorbeeld een schommel, een zandbank of glijbaan te plaatsen. Maar ook een speelhuisje of een boomhut zijn erg leuk. Een speelgedeelte voor kinderen zorgt er niet alleen voor dat kinderen zich kunnen vermaken, maar je voorkomt hiermee ook dat de tuin er als één grote speeltuin uit gaat zien.

10. Kunst of beeldentuin

Mocht je een ruime tuin hebben en heb je nog een gedeelte over dat je graag op wilt laten vallen of wilt benutten, voeg er dan kunst aan toe of maak er een sfeervolle beeldentuin van. Er zijn kunstenaars die hun werken te huur aanbieden. Je betaalt hier een maandelijks bedrag voor en zodra je uitgekeken bent op het kunstwerk, dan kun je hem eventueel vervangen voor een ander kunstwerk. Laat het kunstwerk of de beeldentuin mooi verlichten, om nog meer sfeer en diepte in de tuin te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *