10x Leuke dingen om te doen met een kind van 2 jaar

Het is één groot feest bij ons in huis. Ik heb een dochtertje van 2 jaar (in maart wordt ze 3 jaar) en een zoontje…

by 

Het is één groot feest bij ons in huis. Ik heb een dochtertje van 2 jaar (in maart wordt ze 3 jaar) en een zoontje van 1 jaar en 5 maanden. Mijn zoontje loopt al en daardoor is het nu geweldig om veel met z’n drieën te doen. Dit is zo leuk! Maar in de middag gaat mijn zoontje toch nog even een dutje doen. Heerlijk voor hem en ook leuk voor mijn dochtertje. Dit betekent namelijk quality time voor haar. Maar wat kun je doen met een kindje van 2? Ik heb een lijstje gemaakt met goedkope en leuke dingen om te doen met een kind van 2 jaar en ouder die je gezellig samen kunt doen. Hier komen mijn tips!

1. Een hindernisbaan maken

Kinderen zijn dol op bewegen. Vooral als ze net kunnen lopen. Ze hebben de hele tijd moeten kruipen, rollen en tijgeren en nu ze ook kunnen lopen, is stilzitten zonde van de tijd. Over een grote stapel kussen klimmen, over een poef heen schuiven, door een tunnel heen kruipen. Dit wordt lachen!

2. Steentjes beschilderen

Buiten liggen overal wel steentjes. Je moet er wel op letten dat de steentje niet te klein zijn en alert blijven dat je kindje van 2 jaar de steentjes niet in zijn of haar mondje doet. Het is leuk om deze steentjes samen te zoeken (dit is al een avontuur op zich), de steentjes mee naar huis te nemen en ze vervolgens te gaan beschilderen met verf of stiften.

3. Bladeren beschilderen

Naast het beschilderen van steentjes is het ook erg leuk om bladeren te versieren. Herfstbladeren zijn er ideaal voor, maar ook de bladeren van de andere seizoenen zijn hier best geschikt voor. Heb je toch een paar mooie herfstbladeren kunnen vinden, dan is het ook heel leuk om ze te versieren met speciale witte krijtstiften.

4. Zoektocht in de natuur

Misschien ben je al opzoek gegaan naar steentjes en bladeren in de natuur, maar je kan de natuur zoektocht nog verder uitbreiden. Ga opzoek naar mooie dingen, interessante dingen, gekke dingen of naar dieren. Dit vindt een kindje van 2 jaar (of ouder) vast geweldig!

5. Alle klusjes in huis samen doen

Als moeder ben je vaak erg druk met allerlei klussen in huis. En toch vinden kinderen het erg leuk om deze klusjes te doen. Ze willen graag dingen “zelluf doen” en daar kun je mooi gebruik van maken. Ga samen alle klusjes doen. De was in de machine, de was ophangen, de was vouwen, een doekje over de vensterbanken, helpen in de keuken (natuurlijk wel dingen die veilig zijn). Zo heb je een heel dagprogramma én worden de klusjes ook nog gedaan!

6. Kleuren zoeken

Dit spelletje om te doen kan nog wat lastig zijn. Het is wel belangrijk dat je kindje van 2 jaar kleuren herkend. Jullie gaan namelijk samen op zoek naar dingen in huis die een bepaalde kleur hebben. Vooral in een ruimte waar veel speelgoed is, is het een leuk spelletje.

7. Bewegen

Naast lopen en klimmen vinden kinderen het ook erg leuk om te “dansen”. Op de peutergym waar ik met mijn kinderen naar toe ga is dit een grote hit. Zet een muziekje aan en bedenk allerlei bewegingen. Loop een rondje op je tenen, maak grote stappen, loop op handen en voeten, ga achteruit lopen, etc. Geloof me, je wordt er steeds creatiever in.

8. Een grote hut bouwen

Bij ons thuis noemen we dit “kasteel” maken. Het liefst een héél groot kasteel met alle kussens, rugkussens van de bank en kleedjes. Haal ook alle knuffels erbij om het nog gezelliger in de hut / kasteel te maken!

9. Picknicken

Picknicken hoeft niet alleen buiten te gebeuren. Het is namelijk ook erg leuk om in huis te doen. In de hut die jullie gebouwd hebben, op een kleedje in de woonkamer of gezellig op de slaapkamer. Een kinderserviesje is erg handig, maar je hebt vast ook nog wel andere bakjes, bordjes of bekertjes liggen. Er kan echt drinken en eten aan toegevoegd worden, maar het is ook leuk om samen met de knuffels denkbeeldig te gaan picknicken.

10. Zoutdeeg maken

Vind je het spelen met klei nog een beetje lastig, dan kun je ook heel gemakkelijk zoutdeeg maken. Dit is deeg dat je maakt met bloem, olie, zout en water. Je kan er eetbare kleurstof aan toevoegen om het een kleurtje te geven en vervolgens kun je onbezorgd kleien met je kind.

Bekijk ook deze leuke outfits voor een meisje!

Heb jij nog een leuk idee om te doen met een kind van 2 jaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *