Alles over een infrarood verwarming

Sinds een paar maanden hebben wij zonnepanelen op ons dak liggen. Ondanks dat je ze eigenlijk niet ziet, zijn ze wel een hele goede investering…

by 

Sinds een paar maanden hebben wij zonnepanelen op ons dak liggen. Ondanks dat je ze eigenlijk niet ziet, zijn ze wel een hele goede investering geweest. Ik moet ook zeggen dat wij nu zelfs nog iets bewuster leven, om zo nog meer te kunnen besparen. Zo zet ik de wasmachine sneller aan wanneer het zonnetje schijnt en hebben we op zolder een elektrische kachel die we heerlijk bij onze voeten kunnen zetten, als we daar aan het werk zijn. Door wat kleine aanpassingen te doen kun je zo al een paar euro besparen. Het is even wennen, maar voor je het weet is het een gewoonte. Want wist je dat wanneer je de warme kraan ook maar een piep klein beetje open hebt staan, dat je al weer gas verbruikt. Zonde toch? Of zet de kachel iets eerder lager als je weet dat je bijna naar bed gaat. Maar ook het dicht houden van deuren in huis bespaard al best wel wat. Persoonlijk ben ik niet zo’n liefhebber van gas. Het is dat wij het nog nodig hebben, maar eigenlijk vind ik het maar niets. Het is duur, het is niet goed voor het milieu en het belangrijkste, ik vind het toch wel een beetje gevaarlijk. Er kan maar zo een gaslek ontstaan. Brrr…

Maar gelukkig komen er steeds meer alternatieven bij. Zo waren wij afgelopen weekend bij mijn schoonouders. Ze hebben sinds kort een infrarood verwarming aangeschaft. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat een infrarood verwarming een groot apparaat zou zijn, maar dit was het totaal niet. Ik dacht eerst namelijk dat het een computerscherm was. Zo modern en dun. Ik werd nieuwsgierig en daarom ging ik op zoek naar meer informatie over infrarood verwarming. Ik ben tot een aantal voordelen en nadelen gekomen en heb ze onder elkaar gezet. Hier komen ze.

Wat is een Infrarood verwarming

Een infrarood verwarming is een moderne manier van verwarmen warabij gebruik gemaakt wodrdt van infraroodstalingen. Deze infraroodstralingen dragen warmte over op mensen en objecten in de ruimte waar de infrarood kachel zich bevindt. Het is eigenlijk best wel gek dat we zo weinig gebruik maken van infrarood verwarmingen in woningen. Het werkt namelijk heel snel en het werkt op elektriciteit. In kantoren en grote panden wordt het al een lange tijd toegepast.

Voordelen van infrarood verwarming

Er zijn verschillende voordelen van een infrarood verwarming. Ik heb de meest belangrijke voordelen onder elkaar gezet.

1. In vergelijking met radiatoren wordt er bij een infrarood verwarming straling afgegeven die opgenomen wordt door objecten en mensen. Radiatoren geven warmte af dat door de lucht verspreid wordt. Deze lucht stijgt op en gaat snel verloren.

2. Doordat warme lucht van radiatoren opstijgt en weer daalt wanneer het afgekoeld is, is de kan groot dat huisstofmijt en andere fijnstof gemakkelijker door de ruimte wordt verspreid. Bij een infrarood verwarming is het temperatuurverschil tussen de vloer en plafond erg klein, waardoor de lucht nauwelijks circuleert.

3. Een infrarood kachel verbruikt veel minder dan een radiator, waardoor het maandelijks minder geld kost. Het werkt op elektriciteit en wanneer je zonnepanelen hebt, is het helemaal een goede reden om infrarood panelen te overwegen.

4. Infrarood verwarmingen zijn gemakkelijk te installeren. Dit kan door een professioneel bedrijf gedaan worden, maar er zijn ook kachels die je zelf kan plaatsen en bevestigen. Grote infrarood verwarmingen worden meestal door middel van een ophangsysteem aan een wand bevestigd. Op deze manier zou je een radiator kunnen vervangen door een infrarood paneel.

5. Bij het installeren van infrarood verwarmingen heb je geen leidingen nodig. Het enige dat wel noodzakelijk is is een stopcontact. Eventueel zou je je paneel kunnen bedienen met een afstandsbediening.

6. Een fijn voordeel van een infrarood verwarming is dat je de kachel gemakkelijk kan verplaatsen naar iedere gewenste ruimte. Een centrale verwarming zorgt er vaak voor dat meerdere ruimtes in huis verwarmt worden. Ook de ruimtes waar je niet veel komt. Dit is natuurlijk zonde.

7. Vergeleken met een radiator ziet een infrarood verwarming er modern en stijlvol uit. Het is veel dunner en te maken in verschillende soorten materialen. Denk bijvoorbeeld aan keramiek, glas of aan aluminium. Er zijn zelfs mogelijkheden om infrarood te verwerken in spiegels.

Nadelen van infrarood verwarming

Er zitten een paar nadelen aan infrarood verwarming. Ook deze heb ik onder elkaar gezet.

1. Het is belangrijk dat je goed bepaald hoe groot de verwarming moet zijn. Een klein infraroodpaneel kan te weinig warmte bieden in een te grote ruimte. Ga je voor een groot paneel, dan kan het zijn dat je energiekosten toch wat te hoog worden. Daarnaast is het belangrijk dat de stralingen de richting op staan. Is de ruimte rechthoekig, dan is er geen probleem. Maar heb je een U-vormige of L-vormige ruimte, dan zou je het paneel in de hoek moeten zetten om alle plekken te kunnen verwarmen.

2. Een infrarood paneel werkt op elektriciteit. Dit kan een nadeel zijn als je te weinig stopcontacten hebt. Eventueel zou je extra kabels kunnen leggen. Dit ziet er alleen minder mooi uit.

Mijn conclusie

Momenteel wordt onze verwarming verwerkt door middel van gas. Hier ben ik helemaal geen voorstander van. Ik zou het daarom erg prettig vinden als de radiatoren vervangen zouden worden voor mooie infrarood panelen. Ze zien er stijlvol uit, waardoor onze woning ook gelijk een mooie upgrade zou krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *