Checklist Voorjaarsschoonmaak

Het is voorjaar en dat betekent dat we wat meer zin krijgen in het schoonmaken van ons huis. Het blijft natuurlijk niet echt een geweldig…

by 

Het is voorjaar en dat betekent dat we wat meer zin krijgen in het schoonmaken van ons huis. Het blijft natuurlijk niet echt een geweldig klusje, maar op één of andere manier vinden wij de voorjaarsschoonmaak toch wat minder erg om te doen. Waarom? Geen idee, maar het komt vast doordat de lente ook een beetje als een fris begin aanvoelt. Ben jij ook al begonnen aan de voorjaarsschoonmaak? Of heb je nog geen idee waar je moet beginnen? Wij hebben een lijstje voor je opgesteld met hoekjes, plekjes en items in huis die een extra schoonmaakbeurt verdienen!

Wat heb je nodig voor de voorjaarsschoonmaak

Het is zo vervelend als je net lekker aan de gang bent en er achter komt dat je iets niet in huis hebt. Ga daarom van te voren na of je alle benodigdheden in huis heb, voordat je aan de klussen begint. Denk bijvoorbeeld aan:

De checklist voor de voorjaarsschoonmaak

Vriezer

Het is goed om je vriezer eens te ontdooien. Zo kom je er niet alleen achter wat er zoal onderop aan voedsel ligt, maar ook de dikke ijslaag die vaak in vriezers aan de wanden zit, verdwijnt, waardoor je weer meer ruimte krijgt en je vriezer vaak ook weer beter sluit.

Oven / magnetron

Aangekoekte en verbranden restjes eten blijven vaak in je oven of magnetron achter. Niet heel schoon, maar ook zeker niet goed voor je gezondheid. Het is niet zo’n leuk klusje, maar het is wel heel fijn als hij straks weer helemaal straalt!

Koelkast

Het is goed om één keer in de week de inhoud van je koelkast te bekijken. Zit er misschien iets in dat bedorven is? Of liggen er misschien restjes in die kunnen gaan schimmelen? Haal er een sopje doorheen en je koelkast is weer heerlijk fris.

Keukenkastjes

Heb jij ook een keukenkastje waar van alles in zit? Eentje met allemaal verschillende theedoosjes, kruiden of met dingen die je eigenlijk niet gebruikt maar toch van pas kunnen komen? Dan is het nu dé tijd om alles er eens uit te halen. Misschien is de houdbaarheidsdatum allang verstreken of zijn die dingen die je eigenlijk niet nodig heb, ook echt niet nodig.

Afzuigkap

Een ding in huis dat vaak vergeten wordt is de afzuigkap. Een afzuigkap wordt enorm vettig, waardoor er stof aan blijft plakken. Wanneer je een afzuigkap niet schoonmaakt wordt het zo vettig en vies dat je het risico loopt dat de viezigheid om je pan valt. Ieuwl!

Je haalt de roosters er heel gemakkelijk af. Even in een sopje of in de vaatwasser doen en ze zijn weer schoon.

Gordijnen

Haal je gordijnen van de haakjes af en doe ze in de wasmachine. Houdt er wel rekening mee dat ze misschien op een bepaalde stand gewassen moeten worden. Doe er ook wat geurparels in, zodat ze nog lekkerder gaan ruiken. Zo heb je ook gelijk een heerlijk luchtverfrisser in huis.

Ramen

Tijdens de wintermaanden hebben we wat vaker de ramen en deuren dicht en doen we wat vaker gezellig wat kaarsjes aan. Hierdoor worden de ramen ook sneller vies. Maak een lekker sopje, muziekje aan en wassen maar!

Kussens

Haal de kussenhoezen van de bankkussens af en doe ze in de wasmachine. Ze ruiken lekker fris en zien er gelijk weer minder smoezelig uit.

Vloerkleden

Een vloerkleed doe je niet zo maar even in de wasmachine. Er is speciale vloerkleden spray te koop die je kan gebruiken om je vloerkleed te reinigen. Heb je een stoomreiniger, dan wordt je vloerkleed nog schoner.

Kledingkast

Haal alles eens uit je kledingkast. Beoordeel of je alles nog wilt houden en ga ook na of alles nog fris ruikt.

Winterkleding

De afgelopen maanden heb je vast sjaals, handschoenen en mutsen gedragen. Doe ze voordat je ze op gaat bergen even in de wasmachine, zodat ze straks in de winter weer schoon zijn en gelijk gebruikt kunnen worden.

Badkamer laden

Ook in de laden van je badkamer bewaar je vaak spullen die je niet vaak of nooit gebruikt. Wees kritisch en gooi weg wat je niet gebruikt. Zo heb je ook gelijk weer meer ruimte.

Overige kasten

En tenslotte kun je ook de andere kasten in je huis opruimen. Je bewaard vaak meer dan je door hebt. En soms vind je zelfs weer spulletjes terug die je een lange tijd kwijt was.

Hét geheim van een opgeruimd huis

Het geheim van een opgeruimd huis is dat alles in huis een vaste plek heeft. Door iedere keer de spullen weer op de juiste plek te zetten, zal je zien dat je bijna geen rommelig huis meer hebt. Los slingerende sleutels doe je in een mandje, tijdschriften stapel je op en kussens leg je netjes in de bank. Het is een kleine moeite en zo heb je het binnen no time netjes in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *