De basiselementen van een kinderkamer

Elke kinderkamer moet gezellig en functioneel zijn. Belangrijke basiselementen zijn een goed bed en matras voor een goede slaaphouding en nachtrust, verduisterende raambekleding voor beter slapen, juiste verlichting voor sfeer en veiligheid, en voldoende opbergruimte om de kamer opgeruimd te houden en rust te bevorderen.

by 

Ieder kind verdiend een fijne plek om te kunnen slapen. Ik vind het dan ook erg belangrijk dat de kinderkamers in ons huis zo gezellig mogelijk zijn. Het is toch een plek waar ze tot rust moeten komen en waar ze zorgeloos mogen spelen. Tijdens het inrichten van de kinderkamers heb ik mijn kinderen gevraagd wat zij mooi zouden vinden. Op basis van hun wensen ben ik aan de slag gegaan en zijn het leuke kinderkamers geworden waar ze erg trots op zijn. Maar naast dat de slaapkamers mooi ingericht moest worden, vond ik het minstens zo belangrijk dat de basis ook goed was. De belangrijkste basis elementen van een kinderkamer heb ik onder elkaar gezet.

Een goed bed

Er wordt wel eens gedacht dat kinderen niet perse een goed bed of goed matras nodig hebben. Ze zijn licht van gewicht en hebben daarom weinig ondersteuning nodig. Maar ook kinderen hebben een goed bed en een goed matras nodig. Doordat kinderen snel groeien is het erg belangrijk dat zij ook een juiste slaaphouding aannemen. Daarnaast hebben kinderen een goede nachtrust nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. De dingen die zij overdag geleerd hebben, verwerken zij tijdens hun slaap. Goed slapen veel dan ook een positief effect op de ontwikkeling.

Een goed bed, een goed matras en eventueel ook een goed hoofdkussen zijn dan ook belangrijke basis elementen voor een kinderkamer. Tegenwoordig heb je erg veel leuke kinderbedden. Van schattige houten bedhuisjes tot aan bedden in een leuke kleur. Onze kinderen hebben allebei een hoogslaper. Tijdens een vakantie sliepen ze voor de eerste keer in een stapelbed. Dit vonden ze fantastisch! Als ouder was ik bang dat ze er uit zouden kunnen vallen of van het trapje af zouden kunnen glijden, maar als snel zag ik dat dit veilig genoeg was. Nadat ze uit hun vorige bed gegroeid waren, besloten we dan toch maar voor een hoogslaper te gaan. Oh, wat waren ze blij toen hun nieuwe bed zagen! En nog steeds genieten ze enorm van hun hoogslaper. Want onder het bed is een heerlijk plekje om lekker te spelen, te luieren of boekjes door te bladeren. Op het gebied van hoogslapers zijn er trouwens verschillende mogelijkheden. Zo zijn bijvoorbeeld de hoogslapers van Emob verkrijgbaar met glijbaan, met ingebouwde kledingkast en zelfs gecombineerd met een bureau. Dit is vooral ideaal wanneer de kinderkamer niet zo heel groot is en je toch optimaal gebruik wilt maken van de ruimte.

Goede raambekleding

In een slaapkamer is het belangrijk om goede raambekleding te hebben. Vooral tijdens de zomermaanden is erg praktisch, omdat het buiten langer licht blijft. Het zonlicht kan ervoor zorgen dat kinderen minder gemakkelijk in slaap vallen. Dit geldt ook voor de ochtenden. Door de kinderkamer donker te maken, zou het kind langer kunnen blijven slapen.

Naast dat goede verduisterende raambekleding erg belangrijk is, zorgt het ook voor een warme, gezellige sfeer. Mooie gordijnen maken de kinderkamer compleet en kan het gevoel van geborgenheid versterken.

Verlichting

Op een kinderkamer moet een goede lamp te vinden zijn. Het moet veilig aangesloten zijn en ervoor zorgen dat de kinderkamer goed verlicht wordt. Ook tijdens de nacht vinden kinderen het vaak fijn om een klein lampje te hebben. Denk aan een lampje dat je in het stopcontact kan steken of een simpel lampje dat op batterijen werkt. Op het gebied van verlichting is er zo veel moois te vinden. Denk bijvoorbeeld aan mooie houten wandlampen, schattige maanlampjes, (niet te felle) neonlampen of leuke lampenslingers. Voeg leuke verlichting aan de kinderkamer toe en het wordt er gelijk heel gezellig en misschien wel een beetje magisch door.

Is jouw kind al wat ouder, dan is het aan te raden om een lampje bij het bed te hangen of een bureaulamp voor het maken van huiswerk aan te schaffen.

Opbergruimte

Opbergruimte is in iedere ruimte erg handig. In een kinderkamer wordt vaak gespeeld en daarom is het wel zo fijn als je (het meeste) speelgoed weer snel op kan bergen. Kinderen leren hierdoor ook om hun eigen spullen op te ruimen en hun slaapkamer netjes te houden. Is de kinderkamer niet zo groot, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om de kledingkast op te delen. Een gedeelte voor de kleding en een gedeelte voor het speelgoed of andere spullen. Opbergruimte is, wat mij betreft, echt een basis element voor een fijne kinderkamer. Een rommelige kinderkamer kan er namelijk voor zorgen dat je kind onrustig wordt en minder goed slaapt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *