De tuin voorbereiden op de winter

De zomer is weer vertrokken en het herfstgevoel zit er weer dik in. Dit voel je niet alleen als je buiten bent, maar zie je…

by 
tuin herfstklaar maken

De zomer is weer vertrokken en het herfstgevoel zit er weer dik in. Dit voel je niet alleen als je buiten bent, maar zie je ook. De bladeren aan de bomen zijn weer aan het verkleuren en dwarrelen langzaam op de grond als een gezellige blaadjesregen. En ook de tuin is uitgebloeid. Ondanks dat de zomer dit jaar niet altijd top was, hebben we wel weer erg van de mooie natuur kunnen genieten. En nog steeds kun je genieten. De maanden september en oktober zijn namelijk hele goede maanden om in de tuin aan de slag te gaan en het klaar voor de herfst en de winter te maken. Dus wil jij komend jaar ook weer optimaal genieten van jouw tuin? Ga dan aan de slag!

De tuin winterklaar maken

Snoeien

Veel planten die uitgebloeid zijn kunnen terug gesnoeid worden. Hiermee zorg je ervoor dat ze volgend jaar weer volop de ruimte hebben om te kunnen bloeien. Toch moet je van tevoren uitzoeken welke planten in het najaar gesnoeid moeten worden.

Bladeren uit de tuin halen

De bladeren vallen langzaam van de bomen af en bedekken jouw tuin als een warme deken. Heerlijk voor egeltjes, muisjes en voor beestjes die straks de koude winter door moeten komen. Wij raden je daarom aan om wat plekjes met bladeren te maken, maar raden het af om de hele tuin bedekt te laten. De bladeren gaan namelijk rotten en dat kan ervoor zorgen dat er kale plekken op je gazon ontstaan.

Planten beschermen

Na de zomer ben je geneigd om niet zo veel meer naar de planten in je tuin om te kijken en dat terwijl sommige planten nu juist de meeste aandacht nodig hebben. De komende maanden wordt het waarschijnlijk een stuk kouder en daarom is het goed om te kijken of alle planten wel tegen de winter kunnen. Zo niet? Zet ze dan tijdelijk in een emmer in de schuur of in huis. Zo voorkom je dat ze gaan doodvriezen.

Bloembollen planten

Je verwacht het misschien niet, maar het najaar is een goed moment om bloembollen te planten. Bloembollen die in het voorjaar voor mooie bloemetjes zorgen zijn bijvoorbeeld sneeuwklokjes, blauwe druifjes, krokussen en tulpen. Maar ook sommige zomerbloeiers kun je al gaan planten.

tuin winterklaar maken

De tuin winterklaar maken

Gras behandelen

Geeft het gras tijdens het najaar nog even wat aandacht. Dit is namelijk het perfecte moment om gras te zaaien, graszoden te leggen en het gras te verticuteren, zodat het mos verwijderd wordt en het gras beter kan groeien.

Moestuin in de herfst

Heb je een moestuin in de tuin? Zorg ervoor dat er geen bladeren in je moestuin liggen. Anders krijgen de planten geen zonlicht meer. Haal fruit en groente dat je niet gaat eten weg, zodat het niet kan gaan rotten. En wist je dat je tijdens de herfst nog heel goed andijvie, tuinkers, spinazie en veldsla kunt oogsten?

Dieren in de tuin

Dieren kunnen nu nog overal lekkere besjes en ander eten vinden, maar dat gaat straks ook voorbij. Bij tuincentra zijn hele leuke huisjes voor dieren te vinden waar de diertjes lekker in kunnen overwinteren. Tip: Zorg ervoor dat de opening van het vogelhuisje richting het noordoosten of zuidoosten hangt, zodat de vogels geen last hebben van de zon of regen.

Lees ook: Tuin inspiratie voor een grote tuin

40x Leuke dingen om te doen tijdens de herfstvakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *