Op het gebied van vloeren is er erg veel mogelijk. Iedere vloer heeft weer voordelen en nadelen ten opzichte van een andere vloer. Het is dan ook aan te raden om te onderzoeken welke vloer jij het mooiste vindt, welke vloer het beste bij jouw woning past en welke vloer binnen het budget past. Daarnaast is het bepaald of er ook vloerverwarming onder de vloer zit om de warmte zo goed mogelijk in de woning te kunnen krijgen. Eén van de vloeren die erg goed in combinatie kan met vloerverwarming is een anhydrietvloer. Anhydriet is een gips- of kalkgebonden materiaal dat gebruikt word voor het egaliseren van vloeren. Het heeft erg veel voordelen en het is een ideaal product wanneer de vloer volledig beschadigd is. En toch komt er ook nog wel wat kijken bij een anhydrietvloer egaliseren. Ik vertel je er graag meer over.
Wat is een anhydrietvloer
Een anhydrietvloer is een egalisatiemiddel op basis van gips of kalk, zand en water. Een vloer egaliseren met anhydriet heeft veel verschillende voordelen. Het is een heel sterke gietdekvloer vergeleken met andere dekvloeren. Hierdoor hoeft er maar een dunne laag aangebracht te worden van minimaal 30 mm. Ook wordt anhydriet vaak toegepast bij vloerverwarming. Het vormt zich namelijk om de slangen van de vloerverwarming heen, waardoor je de beste warmteoverdracht creëert.
Wat zijn de voordelen van het egaliseren van een anhydrietvloer
Anhydriet is nog niet heel erg bekend en toch heeft het erg veel voordelen. De meest belangrijke voordelen van het egaliseren van een anhydrietvloer zijn:
Vloerverwarming
Anhydriet is een hele goede warmte geleider. De gietvloer hecht zich volledig om de slangen van de vloerverwarming heen en laat de warmte goed door. Op deze manier benut je de warmte van de vloerverwarming optimaal.
Dunne laag
Zoals eerder aangegeven is er maar een kleine laag nodig om een sterke vloer te creëren. Dit is praktisch, maar ook erg gunstig bij renovatieprojecten. Doordat er maar een dunne laag aangebracht hoeft te worden, blijft de vloer namelijk vrij licht van gewicht.
Snel uitgehard
Nog een voordeel wanneer je een anhydrietvloer laat egaliseren of een laat aanbrengen is dat het snel uithard. Vooral tijdens grote verbouwingen is het erg prettig dat de vloer snel geëgaliseerd is.
Toepasbaar op grote oppervlakten
Wanneer er een gietdekvloer aangebracht wordt is het meestal noodzakelijk dat er dilatatievoegen gemaakt worden. Dit is niet nodig bij anhydrietvloeren en het egaliseren van anhydrietvloeren. Dit scheelt tijd en voorkomt naden.
Toepasbaar op verschillende ondergronden
Anhydriet hecht zich gemakkelijk aan verschillende ondergronden. Denk bijvoorbeeld aan beton, aan hout en zelfs aan oude tegelvloeren. Het is dan ook ideaal om over een extreem beschadigde ondergrond aan te brengen. Anhydriet wordt op een professionele manier aangebracht en is dan ook een perfecte basis voor diverse vloerafwerkingen.
Zelfnivellerend
Bij een gietvloer is het belangrijk dat het zo egaal mogelijk aangebracht wordt. Het voordeel van andhydriet is dat het zelfnivellerend is en dat het zichzelf egaliseert. Hierdoor ontstaan er geen bobbeltjes of kuiltjes.
Milieuvriendelijk
Door de natuurlijke materialen die gebruikt worden om anhydriet te maken is het veel milieuvriendelijker dan een andere dekvloer of vloeregalisatiemateriaal. Daarnaast bevat het geen oplosmiddelen en heeft het een relatief lage CO2-uitstoot bij het produceren van het product te opzichte van vergelijkbare materialen.
Een nadeel van een anhydrietvloer
Het is aan te raden om een anhydrietvloer te laten egaliseren door een vakman. Dit is namelijk geen klus dat je zo even doet. Laat het egaliseren van een anhydrietvloer daarom over aan een professioneel bedrijf dat hierin gespecialiseerd is.