Deze duurzaamheidsmaatregelen moet je zo snel mogelijk treffen!

Als woningeigenaar is het verstandig om zo snel mogelijk bepaalde duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Je hebt in het nieuws ongetwijfeld gezien dat de kosten van fossiele…

by 
duurzaamheidsmaatregelen
Zonnepanelen

Als woningeigenaar is het verstandig om zo snel mogelijk bepaalde duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Je hebt in het nieuws ongetwijfeld gezien dat de kosten van fossiele brandstoffen constant blijven stijgen en misschien zie je dit ook wel terug op je energierekening. 

De klimaattransitie is bovendien in volle gang momenteel en hoe eerder je duurzaamheidsmaatregelen treft, hoe sneller je er profijt van hebt en hoe minder je in de toekomst hoeft te regelen.

Zonnepanelen laten installeren 

Als woningeigenaar is het verstandig om zo snel mogelijk voor een sedumdak met zonnepanelen te gaan. De kwaliteit van de zonnepanelen is tegenwoordig zeer hoog en als je nu investeert, dan profiteer je nog van aantrekkelijke subsidies en maatregelen. 

In de eerste plaats kun je op verschillende plaatsen goedkoop geld lenen voor de installatie en aankoop van zonnepanelen. 

Momenteel zit er ook geen btw op zonnepanelen en op die manier kun je honderden, zo niet duizenden euro’s, besparen. Dit nultarief geldt overigens alleen voor woningen en niet voor bedrijven. 

Daarnaast zijn er ook verschillende financiële regelingen, zoals subsidies, voor de aankoop van zonnepanelen die je bij Solar Sedum aankoopt. De subsidies kunnen per gemeente verschillen, dus onderzoek goed wat de mogelijkheden in jouw gemeente zijn. 

Je oude apparaten vervangen 

Er zijn ook relatief kleine maatregelen die je kunt treffen als het gaat om duurzaamheid. In je woning staan ongetwijfeld veel elektronische apparaten. Denk aan je koelkast, televisie, wasmachine, droger, kookplaat, oven en ongetwijfeld nog veel meer. Het is verstandig om hele oude apparaten te vervangen, want ze vreten waarschijnlijk veel energie.

Veel producenten van elektronische apparaten besteden tegenwoordig veel aandacht aan de duurzaamheid, omdat ze daarmee een goede reputatie verkrijgen en veel verkopen. Aanvankelijk is het een flinke investering, maar op de lange termijn haal je het geld van die duurzame apparaten er weer gemakkelijk uit. 

Je ramen voorzien van isolerend glas 

Daarnaast is het ook van belang om isolatiemaatregelen te nemen. Heb je veel ramen in je woning en zijn die nog van enkel glas of regulier dubbelglas voorzien? Dan is het zeker geen slecht idee om deze te vervangen.

Ook dit is aanvankelijk een flinke investering, maar met isolerend glas bespaar je op de lange termijn flink op de energiekosten. De warmte blijft dan namelijk binnen en tegelijkertijd krijg je dan een beter energielabel. Dit is gunstig voor mensen die in de toekomst hun huis willen verkopen, want je bent dan verplicht om een energielabel te verstrekken. 

Van het gas af! 

Heb je nog actieve gasleidingen in je woning? Dan is het verstandig om maatregelen te treffen en ervoor te zorgen dat je gas niet meer nodig hebt. De kans is namelijk groot dat de gasprijzen flink gaan stijgen in de toekomst. 

Vervang je gaskookplaat bijvoorbeeld door een inductieplaat. En zorg ervoor dat je de warmte in je huis niet meer via gas binnenkrijgt. Schaf bijvoorbeeld een warmtepomp aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *