Dit is waarom je kiest voor halfverharding in je tuin

Wil je verschillende plekken in jouw tuin met elkaar verbinden? Dan is een mooi pad essentieel. Er zijn verschillende soorten paden die je kunt gebruiken…

by 
Bron afbeelding

Wil je verschillende plekken in jouw tuin met elkaar verbinden? Dan is een mooi pad essentieel. Er zijn verschillende soorten paden die je kunt gebruiken in je tuin, maar in dit artikel leer je welke halfverhardingen je het beste kunt kiezen voor de paden in je tuin.

Wat is halfverharding?

De term halfverharding roept bij veel mensen maar weinig op. En dat terwijl iedereen weleens over een halfverhardingspad heeft gelopen of gefietst. Halfverharding is een vorm van wegoppervlak die tussen zachte verharding, zoals zand, en verharding als asfalt in zit. Het is half hard. Dit betekent dat het gemaakt wordt van harde producten die geen dekkende laag op de grond vormen, wat asfalt bijvoorbeeld wel doet.

Voorbeelden van halfverharding zijn bijvoorbeeld grind, gebroken schelpen of boomschors. Deze paden zorgen dus voor een natuurlijke uitstraling, terwijl het ook een stevig pad biedt om je over te verplaatsen.

Losse of vaste halfverharding

Nu is er bij halfverharding ook nog een verdeling tussen losse en vaste halfverharding. Grind en boomschors liggen los op het pad en verspreiden zich daardoor vaak per ongeluk over het omliggende gebied. Om ervoor te zorgen dat deze losse halfverharding op hun plek blijft liggen, kan er gebruik worden gemaakt van speciale matten die onder het pad worden gelegd. Toch zul je altijd merken dat deze vormen van halfverharding moeilijk op hun plek blijven liggen.

Als je wilt dat jouw pad blijft liggen waar deze gelegd is, dan is vaste halfverharding een goede oplossing. De halfverharding van Nobre Cál is een voorbeeld van vaste halfverharding. Dit gesteente, dat een restproduct is van steengroeven, wordt geplaatst en vervolgens gewalst, waardoor alle stukken zich met elkaar verbinden. Ook bij schelpenpaden kan dit worden gedaan, maar hier wordt ook vaak gekozen voor een bindmiddel. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat je pad zich niet over de rest van je tuin verspreid.

De voordelen van halfverharding op een rijtje

  • Stevig pad voor in je tuin
  • Natuurlijke uitstraling
  • Strak en recht, maar ook met prachtige ronde bochten te plaatsen
  • Laat regenwater door, zodat de grond voldoende vocht behoudt
  • Nauwelijks plasvorming of modder op je pad
  • Blijft jarenlang goed
  • Weinig tot geen onderhoud

Hoe combineer je halfverharding in je tuin?

Halfverharding komt in verschillende vormen. Daarom kun je hier wat inspiratie opdoen voor het toepassen van verschillende soorten halfverharding in je tuin.

Nobre Cál halfverharding

De halfverharding van Nobre Cál is een erg stevig pad, dat de perfecte verbinding legt tussen natuurlijke elementen in je tuin en betegelde stukken. Doordat het in verschillende kleuren komt, waaronder geel en terracotta, kun je een mooie tint aan je tuin toevoegen. Doordat het mooie kronkelpaden kan vormen, zorg je voor een uniek element in je tuin.

Een mooi schelpenpad

Een ander mooi en natuurlijk halfverhardingspad voor in je tuin, is het schelpenpad. Dit is een mooi pad voor bijvoorbeeld de omranding van je vijver of andere waterelementen in je tuin. Met een schelpenpad roep je echt het gevoel van het strand en de duinen op. Door de lichte kleur van het pad, is het ook een mooi contrast met donker hout of gras.

Halfverhardingspad van boomschors

Boomschors wordt in kleine stukjes gebroken. Verschillende soorten boomschors zorgen ervoor dat je keuze hebt uit verschillende kleuren, zodat je altijd een kleur vindt die past bij jouw tuin. Het hout zorgt voor een natuurlijke uitstraling in je tuin en ligt prachtig tussen grasvelden en bomen in. Boomschors vergaat wel sneller door de blootstelling aan weersomstandigheden als regen en extreme hitte.

Kiezelstenen pad

Kiezelstenen gebruiken voor een pad, is natuurlijk een echte klassieker. Kiezelstenen worden het best toegepast op brede paden, zoals een oprijlaan of breed pad naar een dubbele deur. Als je wilt dat jouw kiezelstenen goed blijven liggen, zul je eerst een speciale mat met gaten moeten leggen, zodat de kiezelstenen omringd zijn met een soort klein muurtje. Hierdoor zul je ze minder terugvinden in je grasveld of andere plekken in je tuin.

Een mooi pad in je tuin

Wanneer je een mooi en natuurlijk pad in je tuin wilt, dan is halfverharding dus een goede keuze. Dankzij de versteviging, geniet je jarenlang van een mooi pad in je tuin dat zich als rivier door je tuin laat plaatsen. Breng alle locaties in je tuin met elkaar in verbinding met dank aan de mooie halfverharding. Veel succes met het leggen van je nieuwe pad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *