Tips voor een fijn thuis waar je jaren kan blijven wonen

Inmiddels wonen wij al bijna 10 jaar in onze huidige woning en nog steeds geniet ik iedere dag van dit fijne plekje. Het is een…

by 

Inmiddels wonen wij al bijna 10 jaar in onze huidige woning en nog steeds geniet ik iedere dag van dit fijne plekje. Het is een heerlijk thuis geworden waar we met z’n vieren nog heel wat jaren kunnen genieten. We hebben ruimte genoeg en we hebben alles wat we nodig hebben om fijn te kunnen leven. Maar toch zijn veel mensen bang dat ze op een gegeven moment niet meer in hun huidige woning kunnen wonen. Dit vanwege een beperking, een ziekte of omdat ze ouder worden. Vreselijk om die angst te hebben. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig best veel mogelijkheden om alsnog zo lang mogelijk op je vertrouwde plekje te blijven wonen.

Slimme technologie

Ook al wordt technologie vaak gebruikt door jongeren, toch is het iets waar ook ouderen heel veel gebruik van kunnen maken. Ik denk juist dat het voor ouderen een hele uitkomst is. Want door een paar technische aanpassingen kun je het in huis een stuk gemakkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan het bedienen van verlichting met een smartphone of timer. Zo hoef je niet onnodig vaak te bukken. Maar ook het bedienen van gordijnen of andere raambekleding met een paar knopjes is heel handig. Of wat dacht je van het plaatsen van deuren die vanzelf open en dicht gaan. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden op het gebied van technologie die ervoor kunnen zorgen dat je je lichaam minder hoeft te belasten.

Een traplift

Een traplift wordt best vaak geplaatst wanneer traplopen toch wel echt lastig begint te worden. Het buigen van je knieën kan zwaar worden en ook de trap aflopen kan veel druk op je benen veroorzaken. Als je geen slaapkamer op de begane grond hebt, dan is een traplift een hele goede investering. Het is misschien even wennen, maar als je het eenmaal gewend bent wil je vast niet meer zonder.

Mantelzorgwoning

Een andere optie is een mantelzorgwoning in eigen tuin. Kennen jullie dit? Een mantelzorgwoning is een aangepaste woning die in jouw eigen tuin geplaatst wordt. Mantelzorgwoning bouwen is een goede oplossing als je zo lang mogelijk in jouw vertrouwde omgeving wilt blijven worden, maar toch zorg nodig hebt. De woningen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, maar kun je ook zelf naar wens samenstellen. Ze zijn gemaakt van duurzaam, onderhoudsvriendelijk materiaal en kunnen eventueel weer gemakkelijk weg worden gehaald.

Zorgunit

Naast een mantelzorgwoning kun je er ook voor kiezen om te wonen in een Zorgunit. Een zorgunit is een aangepaste woning voor als je zorg ontvangt van een mantelzorger en graag in de buurt van de mantelzorger wilt wonen. Zo zou je de zorgunit in de tuin van de mantelzorger kunnen plaatsen. Ook bij een zorgunit is het erg belangrijk dat je je er fijn voelt en daarom zou je ook een zorgunit zelf kunnen samenstellen.

Nog meer mogelijkheden

Naast bovenstaande mogelijkheden zijn er nog een paar manieren om het gemakkelijker te maken. Ik heb er nog een paar onder elkaar gezet;

  • Een mindervalide toilet
  • De woning rolstoelvriendelijk te maken, door bijvoorbeeld drempels te verlagen
  • De wasmachine hoger te plaatsen
  • Een hoger bed aan te schaffen
  • Een stoel in de douchecabine
  • Een deurbel met camera, zodat je niet onnodig naar de deur hoeft te lopen
  • Een lichte stofzuiger

Ben jij iemand die graag verhuisd? Of blijf je liever op je vertrouwde plekje?

One comment

  1. Ik houd juist van verhuizen. Heerlijk! Alles in huis weer nieuw, alle overbodige rotzooi weer opgeruimd en lekker een nieuwe buurt verkennen. Ik heb in mijn tweede woning 11 jaar gewoond. Dat is een record voor mij. Ik woon nu vijf jaar in mijn appartement en het wordt wel weer tijd om eens verder te kijken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *