Een mooiere erfscheiding met haagplanten

Wil je meer privacy in je tuin of heb je een mooi bloemperk of terras dat je wat meer wilt afscheiden van de rest van…

by 
Bron afbeelding

Wil je meer privacy in je tuin of heb je een mooi bloemperk of terras dat je wat meer wilt afscheiden van de rest van je tuin? Dan zijn haagplanten de ideale uitkomst. Zeg de kale houten schutting maar gedag en zeg de metselaar dat hij niet hoeft langs te komen, want met stenen muurtjes geef je jouw tuin weinig karakter. Daarnaast is het belangrijk om meer groen in je tuin te plaatsen, zodat insecten en vogels weer meer leefruimte hebben. Gelukkig zijn er een hoop prachtige haagplanten, waardoor je naar meer kijkt dan alleen wat groene of rode bladeren. In dit artikel leer je precies welke planten bij jou passen, zodat je zelfverzekerd je haagplanten kunt kopen.

Waarom haagplanten beter zijn dan muurtjes en schuttingen

Veel mensen geven de voorkeur aan schuttingen en stenen muren voor afscheidingen. Dit heeft er vooral mee te maken dat deze afscheidingen erg constant zijn. Ze groeien namelijk niet en blijven stijf staan waar ze geplaatst zijn. Dit is echter niet helemaal waar. Schuttingen waaien vaak genoeg om in een storm, waardoor alles dat om de schutting heen staat geplet wordt. Daarnaast geeft zo’n statische afscheiding weinig karakter mee aan de tuin.

Een ander voordeel dat mensen ervaren met dit soort afscheidingen, is dat ze minder onderhoud vragen. Je hoeft ze immers niet te snoeien of te besproeien aan het einde van extreem hete zomerdagen. Ook dit is niet waar. Het houtwerk van schuttingen zal om de zoveel jaar opnieuw behandeld moeten worden, zodat het niet gaat rotten. Verf bladdert af, waardoor je de hele schutting moet schuren, behandelen en van een nieuwe verflaag moet voorzien. Stenen muren zijn ook niet heel veel makkelijker. Steen is namelijk erg poreus, waardoor het veel vocht opneemt en steeds meer verzwakt. Daarnaast ontstaat er op steen ook alggroei, wat een erg precies klusje is om weg te krijgen.

Een haagplant hoef je slechts één of zelfs nog minder keer per jaar te snoeien. Dit kun je ook uitbesteden aan een hovenier als je hier zelf niet handig in bent. Het water geven van je heg in de zomer is ook zeker geen straf. Met water ‘spelen’ zorgt namelijk voor heerlijke verkoeling. Het is het allemaal waard wanneer je ziet dat jouw haagplanten er prachtig bloeiend bijstaan en de vogels je tuin wat extra leven inblazen.

Het belang van haagplanten versus andere materialen

Haagplanten gebruiken voor je afscheidingen is ook nog eens uitermate belangrijk. Steeds meer en meer horen we van wetenschappers dat de bouw door mensen een negatieve impact heeft op het milieu. Veel dieren hebben geen veilige plekken meer om een nestje te bouwen. Ook wordt de diversiteit binnen het insectenrijk tegengewerkt. Steeds meer insecten sterven uit. Veel mensen houden niet van insecten, maar ze zijn ongelooflijk belangrijk om het ecosysteem in stand te houden. De voedselketen waar wij onderdeel van zijn, wordt meer en meer onderbroken. Planten helpen ook mee met het zuiveren van de lucht, waardoor je daadwerkelijk kunt genieten van de frisse buitenlucht in je tuin. Meer groen in je tuin is dus een belangrijke stap naar een gezondere wereld.

Welke haagplanten passen bij jou?

Er is een flinke variëteit in haagplanten, waardoor er altijd een soort bijzit die perfect past bij jouw tuin. Een aantal prachtige, minder bekende haagplanten verdienen wat extra schijnwerpers. Lees snel verder om te zien welke haagplanten je het beste kunt kopen.

Prachtige bloemetjes

Er zijn verschillende haagplanten die prachtige bloemen bloeien. Hiermee fleur je jouw tuin dus flink op. Ze zijn een mooie afbakening van bloembedden of terrassen in je tuin. Je kunt ze echter ook prima gebruiken als erfafscheiding tussen jouw tuin en die van je buren. Een aantal haagplanten met een kleurige uitstraling zijn:

  • Bottelroos: De bottelroos, ook wel rimpelroos, groeit met prachtige roze bloemen vanaf mei. Zij worden vergezeld door helderrode, grote bottels. De bladeren van de haagplant zijn mooi groen en hebben een rimpelig effect. In het najaar verliest de plant de bladeren, bloemen en bottels, waardoor het gemakkelijk is om de plant te snoeien.
  • Schijnhulst: De schijnhulst groeit in kleine, witte bloemetjes vanaf april. Het is een erg subtiele heg, met kleine bladeren en bloemen. Deze haagplant groeit langzaam, maar kan wel 2,5 meter hoog worden. De schijnhulst houdt het hele jaar door een fris groen blad. Je kunt deze heg dus het best snoeien wanneer de witte bloemetjes verdwenen zijn.
  • King Edward VII Ribes: Deze Ribes bloeit vanaf april met prachtige roze, grote bloemen die ook nog eens een geur loslaten. De ribes verliest blad in het najaar, waardoor ook deze haagplant gemakkelijk te snoeien is.
  • Liguster: Ligusters zijn perfect voor het afbakenen van je bloembed, omdat deze niet hoger groeit dan 1 meter. Zo behoud je een mooi uitzicht. In het voorjaar groeien prachtige witte bloemetjes in een soort pluimen. De haagplant houdt het hele jaar mooi groen blad.

Extra voeding voor de vogels

Het is ook mogelijk om haagplanten met bessen te kopen. Deze besjes zorgen ervoor dat vogels in jouw tuin tot rust kunnen komen. Haagplanten met bessen zijn namelijk de perfecte plek voor vogels om hun nestjes in te bouwen. De planten hebben namelijk vaak doornen die katten tegenhouden om het nestje te bereiken. Een aantal haagplanten die besjes groeien, zijn:

  • Rode vuurdoorn: Deze haagplant blijft het hele jaar door een groen blad behouden. Het is een klimplant, waardoor je deze gemakkelijk in de vorm stuurt die je wilt. In het voorjaar groeien er witte bloemen aan de vuurdoorn die worden opgevolgd door rode besjes. In het najaar groeien er gele bloemen aan de plant. Zo geniet je dus het hele jaar door van een prachtig kleurenspel.
  • Ligustrum vulgare: De ligustrum vulgare is een erg dichte haagplant. In het voorjaar groeit de plant witte bloemetjes die worden opgevolgd door donkere besjes in de zomer. Deze besjes zijn giftig voor mensen, maar zijn heerlijke voeding voor vogels.
  • Tweestijlige meidoorn: De meidoorn besjes zijn fel rood. De bladeren hebben een soort tanden en minder diepe groeven. Door de doornen houden ze ongenode gasten buiten. Doordat de plant de bladeren verliest in het najaar, kun je deze ondanks de doornen gemakkelijk snoeien.

Een prachtige tuin met een unieke haag

De grote verscheidenheid tussen de haagplanten zorgt ervoor dat jouw tuin een unieke uitstraling krijgt. Geen kale, saaie schuttingen of muurtjes meer, maar bloemen en besjes die de tuin laten stralen. Doe dus iets goeds voor het milieu en jezelf door mooie haagplanten te kopen en planten. Dan geniet je het hele jaar door van de prachtige natuur in je tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *