Een verzwaringsdeken voor kinderen. Wij testten het uit!

Tim heeft een heerlijk bed, maar toch komt het nog regelmatig voor dat hij ´s nachts wakker wordt en graag in “papa mama bed” wil…

by 

Tim heeft een heerlijk bed, maar toch komt het nog regelmatig voor dat hij ´s nachts wakker wordt en graag in “papa mama bed” wil slapen. Wij vinden het allebei geen probleem, omdat hij in ons bed lekker vast slaapt en ik het stiekem ook wel heel fijn vind om tegen hem aan te liggen. Kinderen ruiken op één of andere manier zo lekker. Maar natuurlijk weten we ook dat het belangrijk is dat Tim altijd in zijn eigen bed slaapt. We denken dat hij wat last heeft van verlatingsangst en het geborgen gevoel heel fijn vindt. En daarom graag zo dicht mogelijk in de buurt van ons wil zijn. Nu was ik op internet aan het kijken en kwam ik een verzwaringsdeken tegen.

Een verzwaringsdeken voor kinderen is een deken dat je als dekbed gebruikt en een veilig, geborgen en ontspannen gevoel zou geven. Het deken is wat zwaarder dan een normaal dekbed, waardoor je het gevoel hebt dat je wat dieper in je matras wegzakt. Ik was erg benieuwd of Tim dit ook fijn zou vinden en daarom besloot ik het Calmzy verzwaringsdeken voor kinderen uit te proberen.

Calmzy verzwaringsdeken

Het verzwaringsdeken dat wij uitgetest hebben is van Calmzy. Het deken is gemaakt van 100% ademend katoen en is gevuld met hypoallergene, niet giftige, glazen korreltjes. Ik begon even te twijfelen toen ik las dat er glazen korreltjes in de verzwaringsdekens voor kinderen zitten, maar al snel kwam ik erachter dat de korreltjes glas zo klein zijn als fijn zand. Het voelde nog steeds wel een beetje apart dat hij onder glas zou slapen, maar toch nam ik de proef op de som.

Wat is een verzwaringsdeken voor kinderen

Ik las voor het eerst over de verzwaringsdeken op Slaapwijsheid. Een verzwaringsdeken zorgt voor een lichte druk op het lichaam. Het kind zou er gemakkelijker door in slaap vallen en dieper slapen. Daarnaast zou het ervoor zorgen dat het kind overdag beter tegen prikkels kan en dat er serotonine en dopamine aangemaakt. Deze stoffen worden ook wel “Geluksstofjes” genoemd. Ook wordt er gezegd dat een verzwaringsdeken voor kinderen goed helpt bij kinderen die last hebben van slapeloosheid, slaapstoornissen en ontwikkelingsstoornissen als bijvoorbeeld ADHD of autisme. Er zitten dus best veel goede eigenschappen en voordelen van een verzwaringsdeken.

Onze ervaring met het verzwaringsdeken voor kinderen

Als snel kreeg ik het zwaartedeken voor kinderen van Calmzy thuis gestuurd. Het deken was zwaarder dan verwacht, dus daarom ging ik er eerst zelf even onder liggen. Hmm… Dit lag eigenlijk best lekker. Je kreeg iets meer druk op je lichaam, maar voor de rest voelde het deken fijn aan. Niet warmer, niet kouder, wel iets dunner en van de glazen korreltjes merk je helemaal niets.

Tim slaapt nu bijna 3 weken onder het verzwaringsdeken en hij vindt het best fijn. Ik heb al die tijd het gewone dekbed bij de hand gehouden, zodat we de dekens om zouden kunnen wisselen, maar dat is tot nu toe niet nodig geweest. Ik heb hem ook een paar gevraagd of hij onder het andere deken wil slapen, maar iedere keer zei hij dat dit deken fijn is. Het verbaasde mij toch wel dat hij het een fijn dekbed vind, omdat het toch wel een zwaarder dekbed is. Het is best even wennen als je er onder gaat liggen. Je moet het dekbed wat meer optillen, omdat het natuurlijk wat zwaarder is. Maar als je er even onder ligt dan voelt het eigenlijk gewoon heel fijn.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat Tim nog steeds niet altijd in z’n eigen bedje slaapt. Hij blijft het fijn vinden om tegen me aan te liggen. Dus dat moeten we toch op een andere manier gaan afbouwen…

Ik zag dat er trouwens bij de Action ook een verzwaringsdeken voor volwassenen verkrijgbaar is.

4 comments

  1. Ik heb dezelfde ervaring met het verzwaringsdeken voor volwassenen. Het tilt iets zwaarder maar het ligt zo aangenaam. Vooral omdat het deken mooi aan je lichaam aansluit. Ook als je op je zij gaat liggen blijft je rug mooi bedekt. Echt een aanrader!

  2. Hallo Verrassend Wonen,

    Bedankt voor je inzichtelijke artikel over het gebruik van een verzwaringsdeken voor kinderen. Als ergotherapeut behandel ik vaak cliënten met vergelijkbare problemen, zoals slaapstoornissen en de behoefte aan een veilig en geborgen gevoel. Ik ben het eens met je punten over de positieve impact van het verzwaringsdeken en wil graag toevoegen dat in mijn praktijk de betrokkenheid van ouders bij het slaapritueel van hun kind essentieel blijkt te zijn.

    In mijn praktijk heb ik ontdekt dat een combinatie van sensorische strategieën en een gestructureerde routine effectief kan zijn bij het aanpakken van slaapproblemen bij kinderen. Dit lijkt aan te sluiten bij wat je besprak over het verzwaringsdeken en het belang van een veilig en geborgen gevoel voor Tim.

    Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts over kinderwelzijn en slaapstrategieën!

    Vriendelijke groeten,
    Anouk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *