Handige tips voor als je op zoek gaat naar een nieuwe kookeiland

Mijn droom keuken is een keuken met een kookeiland of een vrijstaande keuken. Het ziet er geweldig uit, het is praktisch en het lijkt mij…

by 
Handige tips voor een nieuwe kookeiland
Prachtig kookeiland

Mijn droom keuken is een keuken met een kookeiland of een vrijstaande keuken. Het ziet er geweldig uit, het is praktisch en het lijkt mij erg fijn om niet meer met mijn gezicht naar de muur te staan, maar de woonkamer in te kunnen kijken. Een kookeland past alleen net niet in onze keukenruimte, maar je weet maar nooit of het er toch ooit een keertje van komt. Het lijkt mij namelijk ook erg mooi om een uitbouw te plaatsen, zodat onze keuken en eethoek ruimer wordt. En ja, die openslaande deuren zijn dan ook wel echt fantastisch. Bij mij blijft het nog wel even een droom, maar mocht jij wel op zoek zijn naar een nieuwe kookeiland, dan heb ik een aantal handige tips voor je die je wellicht goed kunt gebruiken. Hier komen ze!

Tips voor het aanschaffen van een kookeiland

Een kookeiland is erg mooi, maar je moet wel zeker weten dat het goed gaat passen. Heb je voldoende loop- en beweegruimte? En ook tussen de keukenwand en het kookeiland? Kunnen lades en kasten nog gemakkelijk open? En hou er ook rekening mee dat de vaatwasser gemakkelijk open kan. Kan dit niet, dan ga je er hoe dan ook aan irriteren en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Door net wat meer ruimte tussen het kookeiland en de keukenwand te houden, zorg je voor een prettige keuken. Minimaal 1 meter is wel echt nodig.

De vaatwasser

Zoals ik al vertelde is het aan te raden om voldoende ruimte tussen de keukenwand en de vaatwasser te houden om hem goed uit en in te kunnen pakken. Maar wat ook erg belangrijk is de positie van de vaatwasser ten opzichte van de gootsteen. Het aanrecht deel ik altijd een beetje in twee delen om het netjes en overzichtelijk te houden. Aan de ene kant van de gootsteen zet ik de vuile vaat en aan de andere kant van de gootsteen zet ik glazen die we nog gebruiken of probeer ik zo leeg mogelijk te laten. Onze vaatwasser bevindt zich onder de “vuile vaat-kant”. Op deze manier kan ik gemakkelijk de vuile vaat in de vaatwasser zitten, zonder dat ik de halve keuken door hoeft. Ook is de vaatwasser heel erg dicht bij de gootsteen te vinden, waardoor je de vaat gemakkelijk voor kan spoelen.

Afzuigkap

Afzuigkappen zijn eigenlijk helemaal niet zo mooi. Helemaal niet bij een vrijstaande keuken of kookeiland. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig hele mooi alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan subtiele of kleinere afzuigkappen en ingebouwde afzuigkappen. Vooral deze laatste is prachtig bij een kookeiland.

Handige tips voor een nieuwe kookeiland: Verlichting

Een mooie keuken is niet compleet zonder mooie en praktische keuken verlichting. Ga voor mooie kleine lampen voor boven het aanrecht, handige spotjes en een mooie plafonniere. Het werkt niet alleen erg fijn om goede keukenverlichting te hebben, maar verlichting maakt de ruimte nog mooier en luxer.

Stopcontacten

Handige tips voor een nieuwe kookeiland is om te kijken of er ook mogelijkheden zijn voor een stopcontact. Je hebt toch wel vaak een stopcontact nodig, voor bijvoorbeeld keukenapparatuur en dan is het wel zo handig dat hij in de buurt te vinden is. Zorg er wel voor dat hij vocht- en stofvrij blijft. Is het helaas niet mogelijk, zorg er dan voor dat er wel voldoende stopcontacten in de buurt van het kookeiland te vinden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *