10x Tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Het vinden van een nieuwe baan kan behoorlijk lastig zijn. Je bent vaak niet de enige die op de functie solliciteert en als de selectieprocedure…

by 
Handige tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Het vinden van een nieuwe baan kan behoorlijk lastig zijn. Je bent vaak niet de enige die op de functie solliciteert en als de selectieprocedure dan ook nog eens via sollicitatiebrieven gaat, dan moet je echt opvallen. Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is dan heel erg belangrijk! Zoek daarom van tevoren goed uit hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft. Zodra je een goede sollicitatiebrief opgesteld hebt, is het belangrijk dat jouw sollicitatiebrief straks ook nog uitgekozen wordt. Door de volgende tips te volgen voor het schrijven van een sollicitatiebrief moet het zeker lukken om jouw sollicitatiebrief nog beter te maken!

Tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

1. Denk niet “Ik ga op deze vacature reageren”, maar denk “Ik wil deze functie!”. Zodra je twijfelt of je deze functie wel wilt hebben, kun je verwachten dat het bedrijf waar je bij solliciteerd dit gaat merken aan je manier van schrijven.

2. Schrijf geen brief die 100 anderen ook zouden schrijven. Je brief zal verdwijnen in de stapel met nog 99 soortgelijke brieven. Begin de brief bijvoorbeeld met “U heeft de nieuwe …. gevonden!” Je mag best een beetje “brutaal” zijn. Hiermee trek je namelijk de aandacht.

3. Link ervaring die je opgedaan hebt met de taken die in de vacature staan. Het bedrijf krijgt gelijk een duidelijker beeld van je ervaring.

4. Verplaats je in het bedrijf. Wat maakt jouw als nieuwe werknemer uniek. Waarom moeten we jou aannemen? Wat heb jij dat anderen niet hebben?

5. Een goede brief heb je niet binnen 5 minuten. Denk er goed over na. Je mag hier best een nachtje over slapen, voordat je de brief verstuurd.

6. Haak niet te veel in op functie eisen als; ik ben flexibel, ik ben nauwkleurig, ik ben betrouwbaar. Eén zinnetje kan wel, maar meestal kun je het ook weg laten in je sollicitatiebrief. Benoem liever andere, niet van zelfsprekende, goede eigenschappen.

7. Schrijf op een positieve manier. Heb je hiervoor een minder leuke baan gehad, laat dit dan niet merken. Benoem de dingen die je geleerd hebt en die je naar je nieuwe functie mee kan nemen.

8. Noem in je brief zo min mogelijk dingen die ook in je CV staan. Dubbel is overbodig.

9. Wees eerlijk, maar niet bescheiden. Schrijf geen dingen op die je niet gedaan hebt of waar je geen verstand van hebt. Vragen ze iemand die ervaring heeft met een bepaald systeem, vertel dan dat je bereid bent om het systeem te leren kennen. Vertel bijvoorbeeld over hoe snel je andere systemen onder de knie hebt gekregen.

10. Val op. Laat de nieuwe functie het toe, wees dan creatief. Voeg bijvoorbeeld een quote toe aan je sollicitatie brief. Wil je bij een schoenenwinkel werken, maak dan een brief in de vorm van een veterstrikdiploma. Wil je in een kledingwinkel werken, druk je brief dan af op een shirt. Je kunt het zo origineel maken als jezelf wilt. Bedenk wel dat je niet over de top moet gaan en dat het bij de functie moet passen. Wil je bij een bank werken, dan werken bovenstaande ideeën niet.

Lees ook: Zo word je een nog betere versie van jezelf!


korte motivatiebrief voorbeeld sollicitatiebrief openingszin verfrissende sollicitatiebrief sollicitatiebrief schrijven opbouw sollicitatiebrief laten schrijven sollicitatiebrief stappenplan sollicitatiebrief op maat voorbeeld open sollicitatiebrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *