Het fijnste beddengoed tijdens warme zomernachten

Tijdens de zomermaanden kan het ‘s avonds best nog wel warm zijn. De warmte blijft vaak in huis hangen en een raam openzetten helpt meestal…

by 
Goed beddengoed
Frisse slaapkamer

Tijdens de zomermaanden kan het ‘s avonds best nog wel warm zijn. De warmte blijft vaak in huis hangen en een raam openzetten helpt meestal niet. Wanneer je dan naar bed gaat, kan het best moeilijk zijn om in slaap te vallen. Door de hitte kun je je onrustig voelen en weet je wellicht niet hoe je van de warmte af moet komen. De zomers worden in Nederland waarschijnlijk steeds warmer en dan is verstandig om te kiezen voor beddengoed dat koel en comfortabel aanvoelt. Ik heb daarom een aantal tips bij het vinden van het fijnste beddengoed tijdens een warme zomernacht onder elkaar gezet. Op deze manier hoop ik dat ook jij weer optimaal van je nachtrust gaat genieten.

Het juiste materiaal

De eerste stap om een fijn beddengoed te vinden, is door te kijken naar het materiaal waarvan het beddengoed gemaakt is. Hier zit namelijk erg veel verschil in. Het materiaal bepaald voor een groot deel hoe goed het luchtdoorlatend is en of hoe goed het vocht afvoert. Een aantal materialen voor een fijn dekbed tijdens warme zomernachten zijn:

Katoen

Katoen is één van de meeste gekozen materialen als het om beddengoed gaat. Het is ademend en neemt het vocht goed op. Tijdens je slaap verlies je namelijk veel vocht. Een katoenen dekbed zorgt ervoor dat huid droog blijft tijdens het zweten, waardoor je je minder warm zult voelen. Een katoensoort dat extra fris en koel aanvoelt is “percal katoen”.

Linnen

Linnen is een materiaal dat erg ademend in. Het heeft een luchtige weefstructuur, waardoor de lucht vrij kan circuleren. Daarnaast is het ook erg vochtregulerend, waardoor je huid droog blijft. Het fijne aan linnen is dat het koel aanvoelt en dat het eerst nog wat stug kan aanvoelen, maar geleidelijk door het vaker wassen, zachter aan gaat voelen.

Bamboe

Bamboe is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het is een materiaal dat erg duurzaam is en dat van nature erg ademend en vocht absorberend is. Daarnaast heeft het ook als eigenschap dat het antibacterieel is. Bamboe voelt zacht aan en het is vooral erg geschikt voor mensen die ‘s nachts veel transpireren.

Tencel

Tencel, ook wel Lyocell genoemd, wordt gemaakt van houtpulp. Dit klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar toch is dit materiaal een goed materiaal om beddengoed mee te maken. Het is namelijk erg vochtregulerend, het voelt koel aan, het is ademend en het is ook nog eens heel zacht. Daarnaast wordt het meestal duurzaam geproduceerd.

Weefdichtheid

Naast het materiaal waarvan het beddengoed gemaakt is, is het ook goed om te kijken naar de weefdichtheid. De weefdichtheid wordt bepaald aan de hand van het aantal draden per inch. Hoe hoger de draaddichtheid, hoe dichter de stof. En hoe dichter de stof, hoe warme het dekbed is. Kies daarom voor een lage draaddichtheid van tussen de 200 en 400.

Licht dekbed

Ga tijdens de zomer voor een licht dekbed. Dit voelt minder zwaar aan en laat veel meer lucht door. Heb je een partner en heeft één van jullie het sneller warmer, dan kun je zelfs kiezen voor een partnerdekbed. Bij webshops als Cloudpillo.nl kun je partnerdekbedden vinden, die je afzonderlijk van elkaar kunt afstellen. Ideaal!

Hoofdkussen

Niet alleen het dekbed maar ook kussens kunnen veel warmte vasthouden. Het is niet prettig wanneer het kussen warm aanvoelt. Let bij het aanschaffen van het kussen op het materiaal waarvan het gemaakt is. Katoen, linnen, bamboe en Tencel zijn ook goede materialen voor een fijn hoofdkussen. Kies ook voor vulmateriaal dat de warmte niet vasthoudt en voor een kussenhoes dat ademend is.

Beddengoed verschonen

Het is belangrijk dat je je beddengoed regelmatig verschoont. Je transpireert best veel tijdens de nachten en de ademende werking van het materiaal verminderd, zodra het beddengoed viezer wordt. Het is aan te raden om, vooral tijdens de zomermaanden, het beddengoed iedere week te verschonen.

Synthetische materialen

Materialen die je eigenlijk zou moeten vermijden zijn synthetische materialen. Dit zijn materialen als polyester. Ze ademen niet goed en voeren vocht niet goed af. Hierdoor blijft de warmte in het dekbed hangen. Wil je tijdens warme zomernachten extra lekker slapen, dan is het ook fijn om voor nachtkleding te kiezen dat luchtdoorlatend is. Vermijd ook hierbij synthetische stoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *