Hoe maak je houten jaloezieen schoon?

In onze woonkamer en op de eerste verdieping hebben wij voor ieder raam houten jaloezieen hangen. Hier ben ik nog steeds enorm blij mee, aangezien…

by 

In onze woonkamer en op de eerste verdieping hebben wij voor ieder raam houten jaloezieen hangen. Hier ben ik nog steeds enorm blij mee, aangezien ze de inkijk verminderen en toch veel licht doorlaten. Maar hoe maak je jaloezieën eigenlijk schoon? Ik merk dat er toch wel veel stof op jaloezieën gaat liggen. Op de slaapkamers valt het mee en valt het meeste stof er af wanneer we ‘s avonds dicht doen. Maar beneden is het een ander verhaal. Doordat we beneden ook koken merk ik dat de jaloezieen sneller een beetje vet worden. Wanneer je dit niet schoonmaakt, gaat het stof er in vast zitten. Niet erg natuurlijk, maar daardoor zijn ze lastiger schoon te maken. Daarom deel ik vandaag een paar stappen om je jaloezieën schoon te maken.

1. Jaloezieen stofvrij maken

De eerste stap is het stofvrij maken van de jaloezieen. Wanneer je dit iedere week even doet, zal je zien dat de houten jaloezieën het mooist blijven. Ik vind het zelf erg fijn om de jaloezieen even dicht te doen en er vervolgens met een plumeau, aan beide kanten, overheen te gaan.

2. Jaloezieën schoonmaken

Door het koken in de keuken, door het branden van kaarsjes of door bijvoorbeeld vlekken van spinnen of vliegen is het belangrijk dat je de jaloezieën regelmatig schoonmaakt. Je zou denken dat je dit het beste met wat water en zeep doet, maar toch is een licht vochtig doekje vaak voldoende. Houten jaloezieën kunnen niet goed tegen vocht en ook is schoonmaakmiddel of afwasmiddel niet altijd goed voor de jaloezieën.

3. Drogen

Tenslotte is het belangrijk om de jaloezieën te drogen. Ga er eerst nog even met een droge doek overheen en laat de jaloezieën vervolgens nog even gesloten zodat ze helemaal drogen en er geen vocht op blijft liggen.

2 comments

  1. Wij hebben geen houten jaloezieën (lijkt mij wel mooi als ik het zo zie), maar metalen en ik vind het zo’n crime om ze schoon te krijgen… daardoor doe ik het denk ik maar 1 à 2 keer per jaar omdat ik het zo’n rotklus vind en ertegenop zie. Vooral omdat het dan alleen schoon te krijgen is met een vochtige doek en je het dan lamel voor lamel af moet nemen… Misschien omdat het metalen zijn en geen houten? Of misschien is de truc ze elke week schoon te maken met de plumeau zodat het niet met een doek hoeft? Ik hoop het, haha, dan is het veel minder werk denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *