Hoe maak je je huis tochtvrij? Met deze handige tips!

Nu het buiten een stuk kouder is kan het best zo zijn dat het in huis wat lijkt te tochten. Tocht is als het ware…

by 

Nu het buiten een stuk kouder is kan het best zo zijn dat het in huis wat lijkt te tochten. Tocht is als het ware koude lucht dat ontstaat doordat open plekken, meestal ramen en deuren, naar elkaar open staan. De koude lucht komt als een windstroom naar binnen en voelt kouder aan. Een tochtvrij huis leeft lekkerder en je houdt meer warmte in huis. Het voorkomen of verhelpen van tocht is daarom niet alleen goed voor jouw eigen wooncomfort, maar het is ook nog eens beter voor de portemonnee. De gasprijzen zijn nog steeds erg hoog en iedere keer wanneer de verwarming aanstaat, kost het je geld. En wist je dat tocht op de slaapkamer ook helemaal niet goed voor de nachtrust is. Je slaapt onrustiger en het kan ervoor zorgen dat je krampachtiger slaapt, waardoor je spierklachten kunt ontwikkelen. Het is daarom goed om erachter te komen waar tocht vandaan komt om er iets tegen te kunnen doen. Ontdek waar je meeste kou vandaan komt en op welke plekken koude lucht naar binnen stroomt.

Hoe kom je erachter waar tocht vandaan komt

Het kan nog best lastig zijn om erachter te komen waar tocht vandaan komt, maar meestal komt dit weg uit kieren bij een deur of een raam. Misschien staat de deur of het raam een klein beetje open, is het kozijn verouderd of zitten er kieren tussen de deur/raam en het kozijn. Ook kan het zo zijn dat er tocht onder een deur doorkomt. Zodra je weet waar de meeste kou in huis vandaan komt en waar de tocht doorheen gaat, kun je aan de slag om dit te verhelpen. Er zijn namelijk verschillende manieren van tochtwering die je zelf gemakkelijk kunt toepassen.

Hoe voorkom je dat het in huis tocht

Tip 1: Dicht kieren tussen ramen en deuren

Een logische stap is om eerst de kieren en naden tussen de ramen/deuren te dichten. Dit kun je doen door gebruik te maken van siliconenkit, metselspecie of compressieband.

Tip 2: Dicht kieren tussen kozijnen

Tocht ontstaat vaak vanuit kieren tussen kozijnen. Hoe ouder een huis wordt, hoe sneller het ontstaat. Kozijnen kunnen verouderen of de woning kan zelfs een beetje verzakken. Gelukkig kun je de kieren gemakkelijk dichten met tochtbanden of tochtstrips. Tochtbanden worden vaak gebruikt als een deur of raam open moet kunnen gaan. En tochtstrips van marketonweb.nl gebruik je wanneer het raam niet geopend kan worden.

Tip 3: Dicht gaten

Naast kieren kunnen er ook gaten in muren zitten. Denk bijvoorbeeld aan gaten die geboort zijn om kabels of buigen doorheen te laten gaan. Zo hebben wij op sommige plekken nog verwarmingsbuizen lopen en gaat er langs deze buizen ook een internetkabel naar zolder toe. Door deze gaten kan tocht ontstaan. Probeer ze zo veel mogelijk af te sluiten. Dit kun je doen door middel van compressieband, glaswol, steenwol of een natuurlijke materiaal als vilt, vlaswol, kokos of sisal.

Tip 4: Tocht onder een deur

Tocht kan zich gemakkelijk verplaatsen onder deuren door. Dit kan zowel via deuren in huis als onder de buitendeur door. Daarom is het aan te raden om deuren zo veel mogelijk dicht te laten. Dit scheelt heel veel warmte verlies. Maar toch kan er nog best wat tocht ontstaan. Er zit vaak wel wat ruimte en speling tussen de deur en de vloer, waardoor er altijd wel een gleuf is. Een tochtborstel, een dorpelstrip of tochtstopper helpen als tochtwering.

Tip 5: Kruipluik

Heeft de woning een kruipruimte en is er een kruipluik aanwezig, dan kan hier ook veel koude lucht vandaan komen. Je kunt ervoor kiezen om dit te gaan isoleren door bijvoorbeeld tochtband en tochtstrips aan de randen van het kruipluik te bevestigen.

Tip 6: Kelder, garage, bijkeuken of zolder

Ruimtes als een kelder, garage, bijkeuken of zolder zijn vaak wat kouder en soms zelfs minder goed geïsoleerd. Zorg ervoor dat ook deze ruimtes goed geïsoleerd zijn of zorg ervoor dat de kou zo min mogelijk via deze deuren naar binnen kan komen.

Tip 7: Brievenbus en kattenluik

Je denkt er misschien niet gelijk aan, maar via een brievenbus of een kattenluik kan heel veel koude lucht binnenkomen. Niet goed afgesloten kleppen kunnen gaan wapperen door de wind en iedere keer wanneer er post door de brievenbus gaat of als de kat door het kattenluikje gaat, ontstaat er tocht. Er zijn speciale brievenbusborstels en tochtvrije kattenluiken die ervoor kunnen zorgen dat de tocht verminderd.

Er zijn verschillende manieren om tocht zo goed mogelijk buiten de deur te houden. Eventueel zou je ook gordijnen dicht kunnen doen om de tocht te blokkeren. Het is niet de bedoeling dat je ventilatieroosters sluit, want deze zorgen ervoor dat er voldoende zuurstof binnen kan komen voor een gezond leefklimaat.

One comment

  1. Ik woonde ooit in een huis waar er tocht uit de stopcontacten kwam. Schijnt te maken te hebben met slechte muurisolatie. Het was een tijdelijk onderkomen dus ik heb het lekker zo gelaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *