Wanneer je een tuin hebt wil je er natuurlijk ook zo veel mogelijk van genieten. Maar woon je niet op een grote boerderij of een hutje op de hei, dan is het ook wel fijn als je wat privacy hebt. Privacy creëer je heel gemakkelijk door een goede schutting te plaatsen. Daarnaast lijkt een tuin ruimtelijker wanneer je ook in de hoogte gaat werken door middel van een schutting.Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van schuttingen, waardoor er altijd wel een schutting te vinden is die bij jouw tuinwensen past. Ik heb de meest innovatieve ideeën voor een schutting eens onder elkaar gezet. Ook noem ik de andere soorten schuttingen en laten ik zien welke alternatieven je hebt als je liever geen schutting wilt plaatsen. Dus mocht je nog opzoek zijn naar een geschikte tuinafscheiding, bekijk dan de volgende mogelijkheden.
Innovatieve schuttingen
Composiet schutting
Ben je opzoek naar een mooie schutting die weinig onderhoud nodig heeft, duurzaam is en verkrijgbaar is in verschillende kleuren? Dan zit je bij een composiet schutting helemaal goed. De composiet schutting wordt ook wel een Forte schutting genoemd en is gemaakt van houtvezels en (gerecycled) kunststofvezels. Hierdoor hoeft het niet ieder jaar in de olie of lak gezet te worden. Een composiet verkleurd niet snel door de zon en trekt niet krom door vocht. En is meestal verkrijgbaar in de kleuren grijs, bruin, groen, zwart en antraciet. heeft een mooie, luxe uitstraling. Een Forte schutting is erg sterk, heeft weinig onderhoud nodig en bied veel privacy.
Modular schuttingen
Een Modular schutting is nog niet zo bekend. Een Modular schutting is gemaakt van rabatdelen die horizontaal in aluminium palen worden geschoven. Hierdoor is deze schutting erg stevig en prachtig afgewerkt. Door de rabatdelen krijgt de tuin een moderne en toch speelse uitstraling. Ook een Modular schutting heeft bijna geen onderhoud nodig. Belangrijk is dat het één keer per jaar schoon gemaakt wordt om de groene aanslag te verwijderen.
Glazen schutting
Een glazen schutting zorgt natuurlijk niet voor veel privacy. En toch is het een goede keus wanneer je een terras hebt, het uitzicht wilt behouden, maar toch op zoek bent naar een windbreker. Een glazen schutting wordt dan ook vaak gebruikt als een soort van windscherm. Echter bestaat een glazen schutting uit dik veiligheidsglas dat bevestigd wordt aan aluminium palen.
Andere soorten schuttingen
Houten schuttingen
Een schutting die je een veel tuinen ziet is de houten schutting. Een houten schutting geeft de tuin een mooie, natuurlijk uitstraling. Echter vraagt het wel om wat meer onderhoud. Zo moet het ieder jaar gebeitst, geverfd of in de lak gezet worden om het hout zo mooi mogelijk te houden. Wel is er een verschil tussen hardhouten schuttingen en zachthouten schuttingen. Hardhouten schuttingen zijn gemaakt van een sterkere houtsoort en gaan langer mee. Dit hout is alleen vaak duurder dan zachthout.
Metalen schutting
Metalen schuttingen worden gemaakt van aluminium en cortenstaal. Ook een metalen schutting is erg stevig. Vaak wordt er bij deze schutting wel gebruik gemaakt van houten palen. Het is belangrijk dat je deze houten palen extra behandeld om ervoor te zorgen dat de schutting lang mee gaat. Ook de de houten palen die in de grond staan moeten extra behandeld worden. Vocht en hout gaan niet goed samen.
Aluminium schutting
Aluminium schuttingen zijn heel erg sterk. Het voordeel van aluminium is dat het duurzaam is en niet gaat roesten. Aluminium schuttingen bestaan uit lamellen. Daarnaast kun je aluminium in elke kleur laten spuiten.
Alternatieven voor een schutting
Een trellis of draadscherm
Wij hebben in onze tuin gemaakt van draadschermen. Ik ben zelf dol op een groene tuin en door klimplanten tegen de draadschermen op te laten klimmen krijg je een prachtige groene “muur”. Daarnaast is het erg betaalbaar . Echter moet je er wel opletten dat je voor groenblijvende klimplanten gaat, anders kan je er vanaf het najaar dwars door de draadschermen heen kijken.
Een trellis is gemaakt van hout en wordt vaak gebruikt als onderbreking in een schutting. Tegen een trellis kunnen namelijk gemakkelijk klimplanten klimmen die ervoor zorgen dat de schutting toch niet meer
“groen” wordt.
Een haag als afscheiding
Wil je nog meer groen in jouw tuin dan is een haag als afscheiding een heel goed idee. Let er alleen wel op dat het veel onderhoud nodig heeft en vaak erg de breedte in gaat, waardoor de tuin kleiner wordt.
Hekwerk
Tenslotte zou een alternatief op een schutting een goed hekwerk kunnen zijn. Er zijn verschillende soorten hekwerken verkrijgbaar. Ze zijn stevig, zorgen voor veiligheid, maar bieden minder privacy dan een schutting. Eventueel zou je er klimplanten tegenaan kunnen zetten om het hekwerk te laten begroeien om alsnog meer privacy te kunnen creëren.
Waar moet je opletten bij het plaatsen van een schutting
Het plaatsen van de schutting
Een schutting plaats je vaak op de erfgrens. Dit betekent dat je eventueel ook samen met de buren een schutting aan kan schaffen. Dit scheelt kosten en uiteindelijk houden jullie ook net iets meer tuin over dan wanneer er twee schuttingen tegen elkaar aan geplaatst worden. Kies je er toch voor om zelf een schutting aan te schaffen, overleg dan alsnog even met de buren. Het wordt vast gewaardeerd als je ze op de hoogte stelt van jouw plannen.
De regelgeving
In veel gemeentes is het niet toegestaan om een schutting te plaatsen aan de achterkant van de woning die hoger is dan 2 meter. Voor de voorkant van de woning gelden weer andere regels. Controleer het bij jouw gemeente om te voorkomen dat de schutting straks te hoog is.
Er is veel mogelijk op het gebied van schuttingen en erfafscheidingen. Het is verstandig om na te gaan wat jouw wensen zijn en wat het beste bij jouw tuin past. Een schutting is een investering die je niet vaak maakt en daarom is het belangrijk om goed te weten waarvoor je kiest.