Is het mogelijk om een kelder onder je huis te (laten) bouwen?

Ik zie wel eens van die prachtige huizen op Funda voorbij komen en dan kan ik het niet laten om even binnen te kijken. Zo…

by 
Hoe bouw je een kelder
Bron afbeelding

Ik zie wel eens van die prachtige huizen op Funda voorbij komen en dan kan ik het niet laten om even binnen te kijken. Zo kwam ik laatst een woning tegen dat zelfs een grote wijnkelder had. Het is niet dat ik heel veel wijn drink, maar het is wel tof om te zien dat er onder het huis nog een extra ruimte is. Zo zat er in het huis waar ik opgegroeid ben ook een kelder. Het was niet heel groot, maar toch groot genoeg voor de wasmachine, de wasdroger en wat extra voorraad aan eten en drinken.

Tegenwoordig worden er niet veel huizen met kelders gebouwd. Best gek als je je bedenkt dat het veel meer woonruimte oplevert. Dit heeft te maken met het grondwaterniveau in Nederland. Het blijkt namelijk best duur te zijn om woningen met kelders te maken en niet iedereen zit er op te wachten. Maar goed, als ik mocht kiezen, dan zou ik het een grote toevoeging aan het huis vinden.

Het is mogelijk om een kelder onder je huis te (laten) bouwen

Wist je dat het mogelijk is om ook onder je bestaande woning een kelder te bouw of te laten bouwen? Het klinkt misschien een spannend als je je bedenkt dat er onder je huis een nieuwe ruimte gemaakt kan worden, maar een kelder zorgt natuurlijk wel voor veel meer ruimte. Zo is een kelder ideaal voor extra opslagruimte en wordt een kelder vaak gemaakt om extra leefruimte te creëren. Je ziet vaak dat een kelder een Mancave, een fitness ruimte, een speelruimte voor kinderen of een wasruimte wordt. Ideaal toch?

Hoe bouw je een kelder en waar moet je op letten

Wanneer je een kelder gaat maken of laat maken is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende stappen.

Maak een plan / bouwtekening

Bij iedere soort verbouwing is het verstandig om van tevoren een plan te maken. Het is het belangrijk om te bepalen hoe groot deze ruimte wordt en waar de kelder precies. Maak daarom een bouwtekeningen. Zo kan iedereen die aan het project meewerkt zien wat het plan is.

Vergunning

Voor het maken van een kelder is een vergunning noodzakelijk. Je hebt hiervoor een omgevingsvergunning nodig die je aan kan vragen bij de gemeente. Om deze vergunning zo compleet mogelijk aan te vragen dien je eerste een goed ontwerp te maken (kelderconstructie) van de kelder, zodat de plannen duidelijk zijn. Ik denk dat een bouwkundig specialist hier heel goed bij kan helpen. Eventueel zou je ook kunnen laten onderzoeken hoe het met de grond gesteld is. De bodemgesteldheid zou namelijk invloed kunnen hebben op de constructie van de kelder.

Het uitgraven van een kelder

Zodra je de vergunning voor de kelder hebt, kun je aan de slag. De eerste stap is natuurlijk het uitgraven van de grond. Hiervoor is een graafmachine nodig en ondersteuningspalen die ervoor zorgen dat de woning ondersteund blijft. Daarnaast is het verstandig om de grond direct te laten afvoeren. Je kan hiervoor heel gemakkelijk een container huren.

Een fundering maken in de kelder

Zodra de kelder uitgegraven is, kun je aan de slag met de fundering. Juist bij een kelder is het belangrijk dat de fundering zo sterk mogelijk is. Een fundering maak je door beton te storten en aangezien er best wel wat beton gestort moet worden, is het aan te raden om hier een bedrijf voor in te huren.

Een ruimte van de kelder maken

Naast de fundering is het natuurlijk belangrijk dat er muren gemaakt worden. Deze kunnen gemaakt worden van beton of zou je kunnen metselen. Ik herinner dat de kelder in het huis waar ik opgegroeid ben een raampje had. Dit was niet alleen erg prettig voor wat lichtinval, maar ook voor de ventilatie.

Het waterdicht maken van de kelder

Zoals ik al zei zijn veel kelder onder het grondwaterniveau. Het is dus heel belangrijk dat de kelder waterdicht is. Met alleen een betonnen fundering en betonnen muren ben je er niet. Er moet nog gebruik gemaakt worden van waterdichte materialen om te voorkomen dat de kelder vochtig gaat worden. Tenzij je gekozen hebt voor een waterdichte kelder van prefab kelder. Deze waterdichte kelder wordt geplaatst met een kraan en wordt vaak in de grond geplaatst bij nieuwbouw huizen of bij huizen die boven de kelder een aanbouw aan de woning gaan plaatsen. Het is lastiger om een waterdichte kelder onder een bestaande woning te laten plaatsen.

Zorg voor verlichting en ventilatie

Wanneer je geen raam in de kelder heb, is verlichting noodzakelijk. Zorg er daarom voor dat er een stroompunt gemaakt kan worden. Daarnaast is het ook zeker belangrijk om de kelder voldoende te blijven ventileren. Wellicht is een ventilatierooster een optie en anders een ventilatiesysteem.

De afwerking van de kelder

En tenslotte is het wel zo handig om een trap naar de kelder te hebben. Maar waarschijnlijk heb je hier al over nagedacht toen het plan gemaakt werd. Ook dient er een deur voor de kelder te komen en zou er een vloer geplaatst kunnen worden. Het is afhankelijk van het doel van de kelder hoe je het verder in gaat richten.


Het klinkt nu erg gemakkelijk om een kelder te laten maken, maar natuurlijk is het een erg groot project. Laat je goed adviseren en laat een bouwkundige specialist eventueel een aantal keren langskomen om de bouw van de kelder te controleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *