Is omscholen met baangarantie iets voor mij?

Aan het einde van de Middelbare school moet je vaak een keuze maken welke vervolg opleiding je wilt gaan doen. Ik weet dat ik dit…

by 
Afbeelding studeren

Aan het einde van de Middelbare school moet je vaak een keuze maken welke vervolg opleiding je wilt gaan doen. Ik weet dat ik dit destijds enorm lastig vond. Totdat ik hoorde dat je hotelmanager kon worden. Werken in een groot hotel, mooie kleding dragen en ervoor zorgen dat anderen het naar hun zin hebben. Ja, dat leek mij wel wat. Daarom besloot ik de Hotelschool te gaan volgen. Dit vond ik geweldig en in plaats van er 4 jaar over te doen, maakte ik de opleiding al in 3 jaar af. Maar al snel merkte ik dat werken in de avond, in het weekend en op feestdagen wel echt in dit wereldje hoorde en dit leek mij toch niet zo wat. Het was tijd om op zoek te gaan naar iets anders. Het scheelt dat het kiezen van een andere opleiding best wel gemakkelijk gaat wanneer je jong bent. Mijn volgende stap werd daarom Personeelszaken. Nog steeds kon dit in een hotel, maar dan binnen kantoortijden. Ook het werk sprak mij erg aan. Dit heb ik een paar jaar gedaan, totdat ik zwanger werd en besloot om thuis aan mijn eigen bedrijf te werken.

Volgende stap in mijn carrière

Inmiddels ben ik al ruim 4 jaar niet meer aan het werk op een personeelsafdeling. Volgend jaar gaat Tim naar de Basisschool en dan is er voor mij ook meer ruimte om overdag te werken. Het lijkt mij nog steeds erg leuk om op een personeelsafdeling te werken, maar stiekem ligt mijn interesse nu ook bij Online Marketing. Daarom ben ik sinds een aantal maanden begonnen met een nieuwe opleiding; Online Marketing. Ik vind het belangrijk om mijzelf te blijven ontwikkelen en aangezien ik momenteel alleen maar vanuit huis werk, kan ik dit in de avonduren doen.

Omscholen

Voor veel mensen is het nog steeds best wel een “ding” om een andere stap in hun carrière te maken of zichzelf te laten omscholen. Heel begrijpelijk, want het gaat natuurlijk om jouw inkomen. Maar wat als jouw interesses ook door de jaren heen veranderd zijn of dat je net wat meer uitdaging nodig zoekt? Natuurlijk zijn alle veranderingen spannend en wil je graag ook baanzekerheid hebben in het nieuwe vakgebied. Maar ook hier zijn mogelijkheden in. Heb je bijvoorbeeld al wat ervaring met programmeren, maar heb je hier nooit een baan in kunnen vinden? Of twijfel je toch een beetje aan jezelf of programmeren wel echt iets voor jou is? Grijp dan je kans en kom erachter! Je zou jezelf namelijk kunnen laten omscholen naar IT. Er zijn hier veel verschillende banen in te vinden en bij bedrijven als Young Coders kun je het “Young_Coders IT traineeship” volgen. Het leuke hieraan is dat het een leer-werktraject biedt met baangarantie. Dit houdt in dat je een opleiding volgt, werkervaring opdoet op het gebied van IT en na het behalen van de opleiding kun je direct aan de slag. Er wordt van tevoren zorgvuldig gekeken naar de match tussen de trainee en opdrachtgever, waardoor het voor beide partijen een succes gaat worden.

Thuisstudie of cursus

Vind je het toch een te grote stap om een leer-werktraject te volgen? Ga dan, net als ik, opzoek naar een thuisstudie of cursus. Er is erg veel keus en er zijn ook best veel studies en cursussen die geen hele lange looptijd hebben. Daarnaast wordt er via de overheid sinds een paar maanden de mogelijkheid aangeboden om een opleiding te volgen op kosten (tot €1.000) van de overheid. Dit wordt de STAP-regeling of het STAP-budget genoemd. Hiermee probeert de overheid werkenden en werkzoekenden te stimuleren om zichzelf te scholen en is een mooie kans om eens verder te gaan kijken naar waar jouw hart ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *