Je huis koel houden in de zomer? Zo blijft de zon uit je huis!

De eerste zonnestralen van het jaar zijn zo fijn. Het is een prachtig gezicht wanneer de zon naar binnen schijnt. Het glinstert waardoor het interieur…

by 
Zonwering

De eerste zonnestralen van het jaar zijn zo fijn. Het is een prachtig gezicht wanneer de zon naar binnen schijnt. Het glinstert waardoor het interieur gelijk een hele andere uitstraling krijgt. Het ziet er een stuk vrolijker uit en ook krijg je gelijk weer zin om wat meer naar buiten te gaan. Maar toch kan de zon ook wel iets te veel warmte geven. In het voorjaar valt het mee, maar in de zomer is het wel zo prettig om de zon af en toe te kunnen weren. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten zonwering. Zonwering die je kunt toepassen aan de binnenzijde van de woning, maar ook aan de buitenzijde van de woning. Van mooie kant-en-klare raamdecoratie tot prachtige raamdecoratie op maat. De meest voorkomende zonwering heb ik onder elkaar gezet.

Gordijnen

Op het gebied van gordijnen zijn er heel veel mogelijkheden. Gordijnen zijn er in allerlei soorten en maten. Van transparante gordijnen tot aan verduisterende gordijnen. Vooral deze laatste zijn erg goed geschikt om zonlicht en de warmte van de zon tegen te houden. De extra verduisterende laag aan de achterkant van de gordijnen heeft namelijk een isolerende werking. Er wordt vaak voor een verduisterend gordijn gekozen in slaapkamers, maar ook op plekken waar veel zon naar binnen schijnt. Tijdens de zomermaanden kan het aanzienlijk schelen in warmte wanneer je de gordijnen gesloten hebt.

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen vouwen van boven naar beneden. Ze zijn gemaakt van stof, denk aan linnen en katoen, en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Vouwgordijnen worden meestal gekozen om een landelijke of chique uitstraling te geven aan de woning en toegepast op wat kleinere ramen. Echter is deze raamdecoratie ook op maat verkrijgbaar en geschikt voor brede ramen. Vouwgordijnen zijn geschikt om de zon te weren en dus ook de warmte van de zon te verminderen, maar laten nog steeds wel vrij veel warmte door.

Rolgordijnen

Vooral bij wat kleinere ramen wordt er gekozen voor rolgordijnen. Rolgordijnen zijn, net als vouwgordijnen en gewone gordijnen, verkrijgbaar in verschillende kleuren en zelfs rolgordijnen in prachtige dessins. Ze laten vaak minder licht en warmte door dan vouwgordijnen en zijn dan ook iets beter in het koel houden van het huis.

Jaloezieën

Jaloezieën zijn gemaakt van hout, gelamineerd hout of van bamboe. Het voordeel van jaloezieën is dat je zelf kan bepalen hoeveel licht je naar binnen wilt laten schijnen. Op deze manier kun je vrij veel warmte tegenhouden en het in huis aardig koel houden. Wel zijn jaloezieën niet altijd helemaal verduisterend, waardoor het na een tijdje alsnog warmer in huis begint te worden. Om het koeler in huis te houden zou je nog extra gordijnen kunnen ophangen.

Shutters

Shutters zien eruit als jaloezieën, maar zitten verwerkt in een houten frame dat aan de kozijnen van het raam bevestigd wordt. Ze geven een hele gezellige mediterraanse sfeer aan de woning. Net als bij jaloezieën kun jezelf bepalen hoeveel zonlicht er naar binnen dient te schijnen en op deze manier kun je ervoor zorgen dat het in huis een stuk koeler blijft.

Lamellen

De populariteit van lamellen is de laatste jaren erg gedaald. En toch zijn ze tegenwoordig erg stijlvol en stralen ze veel meer luxe uit. Ze worden gemaakt van mooie stoffen, die zowel transparant als verduisterend zijn. Lamellen zijn erg praktisch en kunnen, net als jaloezieën de gewenste hoeveelheid licht doorlaten.

Rolluiken

Aan de buitenkant van de woning kun je rolluiken plaatsen. Deze worden bevestigd aan de bovenkant van de kozijnen. Rolluiken hebben niet zo’n heel goed imago in Nederland, maar zijn tegenwoordig in allerlei soorten en kleuren verkrijgbaar. Ze zijn erg sterk, weersbestendig en ze kunnen zelfs elektrische bediend worden.

Zonneschermen

Een aantal jaren geleden waren zonneschermen heel populair en nog steeds zie je ze heel veel. Het voordeel van zonneschermen is dat ze in verschillende kleuren en lengtes verkrijgbaar zijn. Daarnaast hebben ze een mooie uitstraling en maken ze een zithoek in de tuin extra gezellig.

Screens

Screens worden aan de buitenkant van de woning bevestigd. Het is een soort van zonnescherm dat verticaal langs het raam naar beneden gaat. Wij hebben aan de voorkant van onze woning screens. Zodra er een warme dag opkomst is, doen wij de screens naar beneden en houden we de warmte van de zon buiten. Het voordeel van screens is dat ze erg mooi voor het aanzicht van de woning zijn, elektrische bedienbaar zijn en nog vrij veel licht doorlaten, waardoor het in huis niet donker wordt.

Luifels

Luifels lijken op zonneschermen, maar zijn net wat sterker. Ze worden vaak gebruikt op horeca terrassen en bieden niet alleen bescherming tegen de zon, maar ook tegen regen. Ideaal als je op een warme zomerdag lekker buiten wilt zitten en er een regenbui voorspeld is.

Markiezen

Markiezen zie je vaak in steden boven ramen van kleine boetiekjes. Markiezenzijn gebogen zonneschermen die een mooie uitstraling aan het pand of woning geven. Ze hebben een Oud-Hollandse uitstraling en staan vooral erg mooi boven kleine ramen.

Buitenjaloezieën

Tenslotte zijn buitenjaloezieën erg populair geworden. Vooral bij nieuwbouwwoningen en villa’s zijn buitenjaloezieën een prachtige aanwinst voor de woning. Ze houden veel zonlicht en warmte tegen en geven de woning een luxe uitstraling. Daarnaast kun je de jaloezieën stellen zoals je wilt.

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *