Meer natuurlijk licht in huis creëren

Er gaat niets boven natuurlijk licht. Als mensen leefden we vroeger in samenwerking met de zon, we stonden op wanneer de zon opkwam en gingen…

by 
Bron afbeelding

Er gaat niets boven natuurlijk licht. Als mensen leefden we vroeger in samenwerking met de zon, we stonden op wanneer de zon opkwam en gingen slapen wanneer de zon verdween. Zonlicht is essentieel voor het ontvangen van voldoende vitamine D. Helaas zitten we tegenwoordig steeds meer binnen opgesloten. Veel banen kunnen niet uitgevoerd worden in de natuur en tijdens koude dagen is het toch wel fijn dat de dikke muren van ons huis ons warm houden. Gelukkig zijn er manieren om meer natuurlijk licht in je woning te creëren. In dit artikel lees je over het plaatsen van een lichtkoepel en hoe dit bijdraagt aan het natuurlijk licht in je woning.

Een beter gevoel met een mooie lichtkoepel

Een belangrijke reden om te investeren in een lichtkoepel is dat natuurlijk licht ervoor zorgt dat je meer serotonine aanmaakt in je lichaam. Dit is een geluksstofje in je brein, wat ervoor zorgt dat je een wat positievere blik hebt op het leven. Dit is ook de reden waarom je in de zomer waarschijnlijk een stuk meer zin hebt om iets te ondernemen en minder snel van slag bent dan in de winter.

Zonlicht zorgt ook voor een goede melatonineproductie. Melatonine is het stofje in je brein dat ervoor zorgt dat je een goed slaapritme behoudt. Als je in de ochtend veel zonlicht ontvangt, dan remt dit het aanmaken van melatonine, waardoor je je actiever voelt. Naarmate de zon langzaam verdwijnt aan het einde van de dag, begint je lichaam dan weer melatonine te produceren, zodat je moe genoeg bent om in slaap te vallen.

Genieten van meer natuurlijk licht in huis

Lichtkoepels worden geplaatst op een plat dak. Platte daken zorgen vaak voor een iets krapper gevoel, waardoor het perfect is dat de lichtkoepel meer natuurlijk licht in je woning toelaat. Veel natuurlijk licht laat een ruimte namelijk ruimer ogen. Met een kleine verbouwing, waarbij je niet hoeft uit te bouwen, ervaar je dus toch alsof je een grotere ruimte hebt gecreëerd.

Een ander voordeel van meer natuurlijk licht in je woning, is dat planten beter gedijen. Planten hebben zonlicht nodig om water om te kunnen zetten in voedingsstoffen en om groeihormonen aan te kunnen maken. Met een lichtkoepel en wat geduld, komen jouw planten misschien gewoon weer tot leven.

Daarnaast is een lichtkoepel ook een mooie feature in je woning. Zo kun je warm en droog genieten van de prachtige sterrennacht in de avond of samen. Super romantisch én comfortabel. Het zorgt ook voor voldoende vermaak bij je kindje, door samen naar de wolken te kijken en te benoemen wat voor vormen je erin ziet. Zo voegt een lichtkoepel in je platte dak nog meer toe aan je huis.

Verschillende mogelijkheden met lichtkoepels

Lichtkoepels komen in allerlei verschillende maten en vormen. Je kunt kiezen voor een lichtkoepel met bol glas, waardoor blaadjes en andere viezigheid ervan afglijden, een lichtkoepel die ook open kan of een strak model lichtkoepel die perfect aansluit op je moderne interieur.

Het is ook mogelijk om meerdere lichtkoepels te plaatsen in één plat dak. Hiervoor is natuurlijk wel voldoende dakruimte nodig, maar hiermee haal je wel maximaal natuurlijk licht in huis. Je zult merken dat je overdag nauwelijks nog je lampen aan hoeft te doen, behalve tijdens een storm.

Hoe werkt een lichtkoepel?

Een lichtkoepel is de perfecte oplossing om meer natuurlijk licht in je woning te krijgen. Hiervoor heb je wel een plat dak nodig waar de lichtkoepel in geplaatst kan worden. Een lichtkoepel levert de hele dag zonlicht, doordat het in het dak verwerkt wordt. De zon verplaatst zich gedurende de dag van het oosten naar het westen. Hierdoor kan het zijn dat je met ramen in muren, die één richting opstaan, niet de hele dag zonlicht binnenkrijgt.

Een raam in een muur richting het noorden vangt het minste zonlicht op. Een raam richting het oosten zorgt vooral in de ochtend voor zonlicht in huis, terwijl een raam op het westen dit doet aan het einde van de dag. Alleen een raam op het zuiden zorgt voor voldoende zonlicht in huis, wanneer het raam aan geen kanten schaduw ontvangt van bijvoorbeeld een muur of boom. De zon verplaatst zich op een as. Deze as verschuift zich gedurende het jaar. In de winter staat de zon lager aan de hemel dan in de zomer. Doordat een lichtkoepel richting de lucht geplaatst is, ontvangt deze altijd zonlicht zolang de zon schijnt.

De meeste lichtkoepels worden snel geplaatst. Het is verstandig om goed onderzoek te doen naar wie je hiervoor inhuurt. Wellicht is het prettig om voor goed isolatieglas te gaan om nog meer wooncomfort te creeren. Vraag ook zeker naar de manieren waarop je jouw lichtkoepel goed kunt onderhouden, zodat je er zo lang mogelijk profijt van hebt. Zo geniet je nog jarenlang van meer, mooi, natuurlijk licht in je huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *