Mooie hoge kasten inspiratie

Voordat wij in onze huidige woning kwamen wonen, woonde ik een tijdje bij mijn, toen nog vriend, in zijn kleine appartement. Dit appartement was natuurlijk…

by 

Voordat wij in onze huidige woning kwamen wonen, woonde ik een tijdje bij mijn, toen nog vriend, in zijn kleine appartement. Dit appartement was natuurlijk erg mannelijk ingericht. Maar gelukkig mocht ik van hem het interieur wat meer naar mijn smaak inrichten. Eén van de meubels die wij destijds kochten was een mooie witte buffetkast. Ik vond het een geweldige kast, precies wat ik wilde en een perfect meubel om het interieur wat vrouwelijker te maken. De buffetkast zat verpakt in zes dozen en moest zelf in elkaar gezet worden. In ons kleine mini autootje namen we de zes grote dozen mee, tilde ze de trappen van het appartementencomplex op en in de woonkamer gingen we aan de slag. Oké, ik liet mijn vriend zijn gang gaan, want dat was prettiger voor beide partijen. Haha! Maar toen de nieuwe kast eenmaal stond, was ik dolblij!

Vakkenkast

Inmiddels zijn we nu 12 jaar verder en staat dezelfde mooie hoge kast nog steeds in onze huidige woonkamer. Ik heb het al die jaren een erg mooie en handige kast gevonden. Er zit namelijk veel opbergruimte in en het bovengedeelte is perfect om mooie dingen in te etaleren. Maar toch merk ik dat ik er een beetje op uitgekeken raak. Helemaal nu ik een aantal prachtige vakkenkasten gezien heb. Deze vakkenkasten hebben vaak net zo veel opbergruimte onze huidige hoge kast en hebben vaak een bovengedeelte waar je mooie dingen neer kan zetten die je graag in het zicht wilt hebben. Ook heeft een vakkenkast meestal geen glazen deuren en verkrijgbaar in mooie houtkleuren en dat zijn nu precies de redenen waarom ik voor zo’n mooie, grote kast gevallen ben.

Mooie hoge kast tot het plafond

Als ik zou mogen kiezen dan zou ik graag voor een wakkenkast tot het plafond gaan. Het zorgt ervoor dat de ruimte nog hoger lijkt en aangezien wij toch wel een lange wand in onze woonkamer hebben, vind ik het een hoge kast tot het plafond een handig “middel” om hiermee de ruimte te “breken”. Een kast tot aan het plafond is vaak een kast die op maat gemaakt wordt en zal hierdoor wel wat meer gaan kosten. Maar gelukkig zijn er ook mooie alternatieven die net wat lager zijn en toch erg hoog zijn. Wil jij ook graag een hoge kast in de woonkamer hebben, dan is het verstandig om rekening te houden met de volgende punten:

Hoe breed mag de hoge kast maximaal zijn?

Houd er rekening mee dat een brede kast er ook voor kan zorgen dat de ruimte “propperig” wordt.

Hoe hoog mag de hoge kast maximaal zijn?

Een hoge kast is nog best lastig om in een woonkamer te krijgen. Vaak heeft een hoge kast nog wat draairuimte nodig wanneer je hem tegen de muur aan gaat zetten. Ben je voor een kast tot het plafond gegaan, dan kan het zijn dat je het laatste stukje nog even af moet timmeren als de kast rechtop staat. Wil je een hoge kast die niet tot het plafond gaat, ga dan voor een kast die tussen de 40 en 100 cm van het plafond af is. Zet er een leuke plant of een mandje op voor extra gezelligheid.

Hoe diep mag de mooie hoge kast maximaal zijn?

Houd voldoende loopruimte over om gemakkelijk langs de kast te kunnen lopen.

Wat voor functie heeft de mooie hoge kast?

Waarom wil je graag een hoge kast? En wat ga je erin zetten? Onze huidige kast wordt vooral gebruik als opslag voor spelletjes en knutselspullen. Ideaal, want door de dichte deuren zie je hier niets van. Halverwege de kast zitten vier lades. Deze zijn ook erg praktisch voor wat kleinere dingen, als schrijfgerei, kaartjes om te versturen en kabeltjes. En het bovengedeelte is meer voor de “sier”. Hierin staan spullen die ik gewoon erg mooi vind. Ik vind het belangrijk dat dit gedeelte er netjes uitziet, anders oogt het al snel heel rommelig. Het is goed om je van tevoren af te vragen of jouw nieuwe hoge kast ook dichte deurtjes, lades, glazen deuren of helemaal geen deurtjes hoeft te hebben.

Mooie hoge kasten inspiratie

Er zijn verschillende soorten vakkenkasten en hoge kasten te vinden. En iedere kast heeft ook weer z’n eigen stijl Ik heb daarom de meest populaire stijlen eens onder elkaar gezet.

Industrieel interieur

De industriële woontrend is nog steeds erg populair. Dit zie je ook terug bij hoge kasten. Vaak wordt er gebruik gemaakt van metaal in de kleuren zwart, grijs en wit. Maar ook houten kasten komen zeker terug in een industrieel interieur.

Scandinavisch interieur

Bij een Scandinavisch interieur zie je steeds vaker vakkenkasten voorbij komen. Deze zij meestal gemaakt van lichte houtsoorten en lenen zich perfect om mooie rustige woondecoratie in tentoon te stellen.

Japandi

Ook bij de woontrend “Japandi” draait het om rust en eenvoud. Een vakkenkast is hier ideaal voor, omdat je de kast prachtig kan decoreren in beige- en grijstinten.

Landelijk interieur

Een buffetkat past heel goed bij een landelijk interieur. Voorheen vond ik dit ook een mooie woonstijl, maar geleidelijk is mijn eigen interieur veranderd naar tot wat meer Scandinavisch.

Klassiek interieur

Mooie vintage kasten van donkere houtsoorten staan geweldig in een klassiek interieur. Ik moet stiekem toegeven dat ik deze stijl ook erg mooi vind. Ik ben dol op vintage pareltjes, alleen pas ik ze nog niet zo veel toe in mijn eigen interieur. Ik zit er daarom aan te denken om voor een mooie vakkenkast te gaan dat gemaakt is van een donkere houtsoort.

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *