Mooie inspiratie voor een droomtuin

Het duurt niet lang mee voordat het weer voorjaar is. De dagen worden al langzaam weer wat langer en hier en daar komen er al…

by 

Het duurt niet lang mee voordat het weer voorjaar is. De dagen worden al langzaam weer wat langer en hier en daar komen er al wat voorjaarsbloemen de grond uit. Ieder jaar wil ik weer zo veel mogelijk van de tuin kunnen genieten en ieder jaar proberen we het nog mooier en fijner te maken. Een tuin is namelijk altijd in beweging en als je bij de tuinaanleg een goede basis hebt neergezet, dan wordt de tuin door de jaren heen steeds mooier. Wil je deze zomer ook zo veel mogelijk genieten van een prachtige droomtuin, dan heb ik een paar handige tips en inspiratie voor je.

Maak een schets

De meest mooie tuinen zijn vaak gemaakt aan de hand van een schets. Er is van tevoren een plan gemaakt hoe de indeling van de tuin moet gaan worden. Hierbij wordt gekeken naar de ligging van de tuin ten opzichte van de zon. Op deze manier kom je erachter waar de beste plekjes zijn om bijvoorbeeld een zithoek te creëren of om een mooie bloementuin te maken. Het is niet alleen verstandig om een schets te maken wanneer je een grote tuin hebt, maar ook wanneer je een kleine tuin hebt. Juist dan is het belangrijk om de ruimte in de tuin zo praktisch en mooi mogelijk in te richten. Doe inspiratie op via Pinterest, woontijdschriften of Instagram-accounts en bedenk wat je graag in de tuin zou willen hebben. Een fijne zitplek in de zon, een plek waar gezellig buiten kan dineren, een plek voor een moestuin, een gedeelte waar de kinderen kunnen spelen, etc. Eventueel zou je advies kunnen opvragen bij een tuinarchitect of hovenier.

De hoogte in

Iets dat ik geleerd heb van onze tuin is dat je een veel mooiere tuin kunt creëren wanneer je in de hoogte gaat werken. Ik kwam hier achter toen we van een paar balken een pergola gemaakt hadden en hier overheen Blauwe regen lieten groeien. De tuin voelde altijd wat saai en “plat” aan, maar door deze vrij simpele verandering keken we op een veel mooiere manier de tuin in. De tuin had meer diepte gekregen en er gebeurde veel meer. De tuin oogde veel groener en de wapperende bladeren, de mooie paarse bloemen, de vogeltjes die op de takken kwamen zitten, zorgende ervoor dat onze tuin compleet werd. Ik kan het daarom iedereen aanraden om niet alleen mooie hoekjes in de tuin te maken, maar ook verschillende hoogtes aan te brengen. Dit kan, net als bij ons, door middel van een pergola, een overkapping, een grote boom, een klimplant ergens langs laten groeien of een schommel / hangstoel / hangmat op te hangen. Hier ga je zeker geen spijt van krijgen.

Zitplek

Besteed bij de tuinaanleg veel aandacht aan een fijne zitplek. Dit is waarschijnlijk de plek waar je de meeste tijd door gaat brengen. Wij hebben, toen we net in onze woning kwamen wonen, ervoor gekozen om de zitplek in de tuin op meest zonnigste plek te plaatsen. Je zou denken dat dit erg fijn is, maar dat bleek het helaas niet. In de zomer was het daar veel te warm, waardoor we er niet gingen zitten. Inmiddels is dit probleem opgelost doordat we er een open overkapping hebben geplaatst dat begroeid is door klimplanten. Nog steeds is het een zonnige plek, maar door de planten ontstaat er voldoende schaduw. Daarnaast zorgen de planten door het wapperen van de bladeren ervoor dat de plek een stuk koeler aanvoelt. Kies je er net als ons voor om de zitplek op een zonnige plek te plaatsen, zorg dan voor voldoende schaduw. Het fijnste is natuurlijk om een zithoek te plaatsen op een plek in de tuin waar zowel zon als schaduw aanwezig is.

Duurzaam

Denk op lange termijn. Ga voor materialen die duurzaam zijn en goed tegen verschillende weersomstandigheden kunnen. Denk aan aluminium en kunststof. Ben je dol op hout? Zorg er dan voor dat je het goed behandeld en beschermd. Wil je graag een mooie tuinset? Ga dan voor eentje die jaren lang mee gaat. Maar ook op het gebied van planten is het verstandig om in de toekomst te denken. Geef ze voldoende ruimte om te kunnen groeien en geef ze ook de tijd om te kunnen groeien. Zodra een plant er wat minder mooi uit begint te zien, wordt hij wel eens uit de grond gehaald. Zonde, want met wat extra liefde knapt de plant vaak weer op. Houd er ook rekening mee dat planten en bomen ieder jaar groter worden. Het zou zonde zijn als de border of tuinbank te klein wordt voor de plant of boom. Denk aan na over de tijd waarin bloemen en planten in bloei staan. Door ze op elkaar af te zetten kun je ervoor zorgen dat de tuin er vanaf het voorjaar tot het najaar prachtig in bloei staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *