Tips: Oude meubels opknappen doe je zo!

Een paar weken geleden zat ik weer eens op Marktplaats te kijken. Ik kwam erachter dat je advertentie kon bekijken van aanbieders uit je eigen…

by 

Een paar weken geleden zat ik weer eens op Marktplaats te kijken. Ik kwam erachter dat je advertentie kon bekijken van aanbieders uit je eigen omgeving (in je buurt). Gelijk werd ik enthousiast, want dit was zoeken naar leuke spulletjes die ik gemakkelijk op zou kunnen halen. Een beetje vergelijkbaar met het bezoeken van een rommelmarkt of Kringloopwinkel waar je naar toe gaat zonder naar iets opzoek te zijn. Al snel kwam ik een heel leuk kastje tegen. Gebruikt, maar hij werd gratis aangeboden. Het leek me altijd al leuk om oude meubels op te knappen en er weer iets leuks van te maken. Ik besloot op de advertentie te klikken en voor ik het wist had ik de aanbieder een mail gestuurd met de vraag of hij het oude kastje nog had.

Even later kreeg ik bericht terug. Hij had het oude kastje nog. Een beetje verbaasd dat niemand anders mij voor was geweest en toch erg enthousiast sprong ik op mijn bakfiets om het kastje op te halen. Gelukkig was hij niet zwaar en net zo leuk als ik verwacht had. Met een lach op mijn gezicht fietste ik weer naar huis.

Eenmaal thuis was ik niet de enige die enthousiast bleek te zijn, want ook mijn kinderen gingen er gelijk spulletjes in verstoppen en het deurtje uitgebreid testen. Ik besloot dat het een kastje zou worden voor de kinderkamer van Tim. In de schuur had ik nog een pot verf staan, dus ‘s avonds ging ik aan de slag!

Oude meubels zelf opknappen

Het kastje dat ik op marktplaats vond had maar een heel dun laagje verf. Op de randen en hoekjes van de kast was de verf zelfs al afgesleten. Maar heb je een kastje of een ander meubel waar nog wel een goede laag verf op zit, dan is het verstandig om het meubel eerst te gaan schuren. Niet het leukste klusje, maar zo wordt het “nieuwe” meubel natuurlijk wel het mooiste. Daarnaast zou het kunnen dat een nieuwe laag verf niet goed gaat hechten.

Verf gemakkelijk van oude meubels verwijderen

Naast verf kan er ook olie of lak op het oude meubel zitten. Om dit er af te krijgen kun je een schuurapparaat, schuurpapier of een afbijtmiddel gebruiken. Op één of andere manier gaat mijn voorkeur niet uit naar dit laatste. Ga je het wel gebruiken, dan is het verstandig je handen goed te beschermen met handschoenen.

Oude meubel restaureren

Het restaureren van oude meubels is een vak apart. Maar heb je een oud kastje dat je op gaat knappen, dan is het wel een leuke uitdaging om hem zo mooi mogelijk te maken. Je zou houtopvuller kunnen gebruiken om kleine gaatjes en hoekjes mee op te vullen.

Nadat je alle lak, verf en olie verwijderd hebt, kun je hem schoon gaan maken. Een beetje zeepsop is vaak al voldoende. Gebruik een spons, wrijf alle vuil er goed af en droog het na met een droge doek.

Een leuk kleurtje

En dan komt het leukste gedeelte van het opknappen, namelijk het verven! Je kan hiervoor verschillende soorten verf gebruiken als whitewash, greywash, krijtverf of gewone houtverf. Verf altijd in dunne laagjes, zodat je geen druppels of vegen krijgt. Laat het tussen de lagen ook goed drogen. Eventueel zou je het meubel ook kunnen beitsen om het oude karakter zo veel mogelijk te kunnen behouden.

En tot slot kun je je oude meubel opknappen door er bijvoorbeeld nieuwe greepjes, wieltjes, schanieren of knopjes aan te bevestigen. Dat heb ik bij het oude kastje nog niet gedaan, maar ik ben nog wel van plan om de oude deurknopjes te vervangen. Maakt het kastje nog leuker voor de kinderkamer!

2 comments

  1. Heel mooi geworden en zo leuk om te doen ook. Wij hadden een oud kastje staan, van eiken, waar ik niet zo van hou, maar die heb ik nu lila geverfd en nu is het heel leuk kastje geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *