Slimme tips voor een rustig interieur

Het is heerlijk als je geen rommel om je heen hebt. Dat het huis netjes is en dat je rustig op de bank kan zitten,…

by 

Het is heerlijk als je geen rommel om je heen hebt. Dat het huis netjes is en dat je rustig op de bank kan zitten, zonder dat je in huis nog aan de slag moet. Vooral na een lange werkdag wil je het liefst met je beentjes omhoog. Helaas ontkomen we er niet altijd aan. Vaat op het aanrecht, de was die nog opgevouwen moet worden, stofzuigen en zo kun je nog wel even doorgaan. En toch kun je ervoor zorgen dat de basis van het interieur rustig is en er opgeruimd uitziet. Hoe? Met deze slimme tips voor een rustig interieur!

Welke stijl wil je toepassen?

Het is in veel interieurs vaak niet te ontdekken wat nu eigenlijk de stijl is. Door de jaren heen verzamelen we veel spulletjes en dan is het extra moeilijk om echt een stijl te creëren. Het is dan handig om een moodboard te maken. Het is niet de bedoeling dat je al je spulletjes in huis weg gaat doen, maar door een basis stijl te hanteren, kunnen ook jouw “oude” spullen een perfecte plek krijgen.

Meubels als basis

Meubels kopen doe je niet zo vaak. Dus als je een nieuwe stijl wilt toepassen, gaan we niet de meubels aanpassen maar de accessoires. Denk aan nieuwe kussens, haal plankjes aan de muur leeg en vul ze opnieuw met rustige spullen.

Grote decoratie laat je interieur ruimer lijken

Wist je dat grote meubels, planten of woondecoratie een ruimte groter laten lijken? Probeer het eens uit met bijvoorbeeld een grote kamerplant. Daarnaast stralen grote objecten meer rust uit. Ben je toch meer van de kleine spulletjes, zet ze dan zo veel mogelijk bij elkaar in groepjes

Hou de vloer zo veel mogelijk vrij

Probeer zo min mogelijk dingen op de vloer te hebben liggen. Denk aan losse kabels, speelgoed, kussens, etc. Dit ziet er vaak erg rommelig uit.

Wees kritisch over je decoratie

Kijk eens kritisch naar de spulletjes in huis. Vind je alles nog wel mooi? We zijn geneigd om vaak dingen te bewaren of dingen in huis te zetten die we een keer leuk gevonden hebben. Ga alle plankjes, tafeltjes en de vensterbanken langs en beoordeel alles dat erop staat. Laat daarnaast ook wat spullen weg. Hoe minder spullen, hoe rustig het oogt.

Ruim gelijk op

Folders, de krant, sleutels, opladers. We zijn geneigd om alles even in de keuken of op de eettafel te leggen. Niet erg, maar het moet er niet blijven liggen. Vooral folders en kranten niet. Tip: koop een mandje om dit soort spullen in kan doen.

Hang niet te veel aan de muur

Een Gallery Wall is geweldig, wandplankjes zijn ideaal, hangplantjes zijn heel erg gezellig, maar zorgt er bij al deze wanddecoratie voor dat het niet té wordt. Wil je toch graag een Gallery Wall? Ga dan ook voor minimalistische prints. Hou je enorm van wandplankjes? Zet er dan niet te veel op en maak groepjes. Ben je dol op plantjes? Maak ook hier een klein groepje van en zorg ervoor dat je de bladeren af en toe eens afknipt.

Natuurlijke en zachte kleuren

Aardetinten en neutrale kleuren zijn perfect om te gebruiken in de basis van je interieur. Ze zorgen voor rust en van af hier kun je eventueel wat kleur toepassen. Ga alleen niet voor te veel verschillende kleuren, maar houdt het bij 2 à 3 kleuren.

Eenheid

Gezellige kussentjes, kleurrijke decoratie, hier en daar een lekker plaid. Zo krijg je gelijk een sfeervol interieur. Maar wil je meer rust en overzicht in je interieur, ga dan voor simpele prints, natuurlijke materialen en kies vooral voor spullen die goed bij elkaar passen.

Hou het licht

Licht is zo belangrijk. Doe lekker de gordijnen open en kijk eens of je raamdecoratie misschien niet te donker is. Ga voor lichte raamdecoratie en je zal zien dat je woonkamer er gelijk een stuk ruimtelijker uitziet. Ook prints op raamverduistering maken een ruimte sneller onrustig.

2 comments

  1. Ik heb een vrij leeg huis. Minimalistisch, heet dat toch? Er staat het hoognodige in en meer niet. Ook niet te veel prullaria. Toch is het zeker niet ongezellig. Ik ben er nog steeds heel blij mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *