Tips: Mooie woonkamer inspiratie om zelf in te richten

Wanneer je in een nieuw huis gaat wonen zit je misschien vol ideeen qua inrichting. Maar toch kan je door alle ideeen ook weer in…

by 

Wanneer je in een nieuw huis gaat wonen zit je misschien vol ideeen qua inrichting. Maar toch kan je door alle ideeen ook weer in de war raken. Een moodboard is vaak zo gemaakt en ook weet je vaak erg goed wat je wel of niet mooi vindt, maar om het uiteindelijk ook toe te passen is nog best lastig. Je wilt natuurlijk dat je er heerlijk kan wonen en er lekker thuis kan voelen. Het leek mij daarom leuk om een paar tips te geven om te helpen bij het inrichten van een nieuwe woonkamer.

Fijne en praktische indeling van de nieuwe woonkamer

Bij iedere woning geldt dat je er thuis moet voelen. Maar zo gemakkelijk is dat niet wanneer in een lege, nieuwe ruimte staat. Om een lege woonkamer in te richten is het verstandig om eerst te bedenken wat de indeling gaat worden. Wat is een fijne plek voor de zithoek? Wat is een handig looppad? Zijn er nog hoekjes die je kan gebruiken als extra zithoekje? Hou bij de inrichting rekening met de leefstijl voor iedere huisgenoot. Wat is praktisch en welke opstelling zorgt voor de meeste sfeer. En het is helemaal niet verkeerd om eens in de zoveel tijd de indeling te veranderen, want het kan best zo zijn dat een andere opstelling toch beter past.

Kleuren in de woonkamer

Toen wij in onze huidige woning kwamen wonen moesten we alles aanpakken. Je gaat op dat moment nadenken over welke kleuren je in je interieur wilt hebben. Ik hou zelf van lichte kleuren en daarom koos ik al snel voor wit. Inmiddels kan ik zeggen dat dit niet altijd een goede keus is als je een fijne sfeer in huis wilt creeren. Wit lijkt vaak een goede basis, maar uiteindelijk oogt het vaak kil. Daarnaast is wit ook best wel een harde contrastkleur wanneer je ervoor kiest om bijvoorbeeld één muur een andere kleur te geven. Ik ben er zelfs achter gekomen dat het verven van een plafond ook erg mooi is. Vaak laten we het plafond namelijk ook wit, omdat we bang zijn dat de ruimte hierdoor lager of kleiner wordt. En toch is het enorm sfeervol om ook het plafond mee te verven in dezelfde kleur als de muren. Vooral op de slaapkamer, werkkamer, in een hal of op het toilet is dit prachtig!

Meubels

Bij het inrichten van een nieuwe woonkamer wil je dat alles er mooi uitziet en alles goed bij elkaar past. Maar toch is het een beter idee om voor meubels te gaan die ook erg fijn zijn. Een fijne fauteuil in plaats van een designer exemplaar waar je niet zo snel op gaat zitten. En kijk ook goed naar de samenstelling van het gezin. Hoeveel zitplek heb je nodig in de woonkamer? Zo zou ikzelf niet zo snel voor een bank gaat waarbij het zitgedeelte aan één kant verlengd is. Het is natuurlijk wel erg lekker om languit te kunnen liggen, maar praktisch vind ik het niet. Door deze verlenging haal je toch een zitplek weg en op de verlenging gaat niemand zitten, omdat er geen rugleuning is. Een hoekbank is dan zeker een goed alternatief.

Lees ook: Tips voor het uitzoeken van nieuwe trapbekleding

Verlichting

Zachte verlichting. Lampen zijn niet altijd goedkoop, waardoor er al snel op bezuinigd wordt. Best wel zonde, want mooie verlichting zorgt voor heel veel sfeer in huis. Vooral tijdens de wintermaanden vind ik het prettig als iedere hoek in de woonkamer verlicht is. En toch hoeft het helemaal niet zo duur te zijn. Winkels als Jysk, IKEA of kwantum hebben vaak mooie verlichting waar een betaalbare prijs. Ik vind het zelf erg mooi om in de woonkamer verschillende soorten lampen te plaatsen. Een gezellig hanglamp, een mooi vloerlamp en sfeervolle tafellampjes. Het maken van een lichtplan kan erg goed helpen.

Decoratie

Er zijn erg veel leuke interieurwinkels waar je mooie decoratie kan vinden, maar toch ben ik van mening dat een gezellig interieur door de jaren heen steeds meer groeit. Je verzameld mooie decoratie die je in winkels, op marktjes en op vakantie tegenkomt, waardoor het interieur steeds meer thuis gaat voelen en karakter krijgt. Maar wanneer je net in de woning bent komen wonen wil je natuurlijk ook dat het huis je gaat omarmen. Geef dan niet te veel geld uit aan decoratie. Ga naar kringloopwinkels of kijk op Marktplaats naar mooie spulletjes. Tweedehands spullen staan vaak erg gezellig.

One comment

  1. Ik houd heel erg van inrichten! Toen ik alles opnieuw ging inrichten hier, had ik geen moodboard maar wel mapjes op mijn computer waar ik plaatjes in opsloeg. Heerlijk op internet surfen op zoek naar nieuwe ideetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *