Tips om te besparen op gas

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan, maar de prijs van gas gaat weer omhoog. Het is daarom de hoogste tijd om eens goed naar het…

by 

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan, maar de prijs van gas gaat weer omhoog. Het is daarom de hoogste tijd om eens goed naar het gasverbruik in jouw woning te kijken en te gaan onderzoeken hoe je kan besparen op je gasrekening. Hoeveel gas je verbruikt en dus hoeveel je per maand moet betalen heb je zelf in de hand. Dat komt goed uit, want door bewuster te gaan kijken naar het verbruik, kun je zo een paar euro per maand besparen op gas. Hoe? Wij geven een paar handige tips!

Tip 1: De verwarming

De koude maanden zijn weer begonnen en misschien heb je zelfs al wel de verwarming aan gedaan. Heb je hem op 21 graden gezet? Misschien stiekem iets hoger? Dan kun je ervan uit gaan dat de gasmeter weer aan het oplopen is. Probeer eens de verwarming iets lager te zeggen. 20,5 graden? Op lange termijn scheelt dit behoorlijk. Er zijn verschillende manieren en tips om het in huis warm te houden. Maar je kunt natuurlijk ook een heerlijk warme trui aantrekken of onder een warm dekentje gaan liggen. Lekker knus en je bespaart gelijk op je gasverbruik.

Tip 2: Gebruik alleen als het nodig is

Een lekker verwarmd huis is natuurlijk heerlijk. Ook als je thuis komt, is het fijn om in een warm huis terecht te komen. Maar terwijl jij naar je werk bent en de verwarming je huis warm houdt, gooi je eigenlijk geld weg. Ook aan het einde van de avond en ‘s nachts kan de verwarming lager of uit gezet worden. Houd er alleen wel rekening mee dat vloervervanger er bijvoorbeeld langer over doet om helemaal warm te zijn. Je kan je afvragen of het dan wel zuinig is om hem uit te zetten.

Tip 3: Raamdecoratie

Raamdecoratie maakt een ruimte niet alleen gezellig en “af”, maar het heeft ook een isolerende werking. Voornamelijk plisségordijnen, gordijnen en rolgordijnen worden gebruikt als isolerende raamdecoratie. Door een extra laag aan te brengen tussen het raam en de ruimte blijft de warme of koude lucht langer hangen in een ruimte. Door deze isolerende laag bespaar je op stookkosten en dus ook de energierekening. Onze ramen zijn voorzien van mooie jaloeziën, maar qua raamdecoratie is er ontzettend veel mogelijk en zijn er diverse soorten raambekleding.

Tip 4: Verwarm niet iedere ruimte

Zijn er kamers in huis die je niet of bijna niet gebruikt? Draai dan de radiatorknop een stukje dicht of helemaal dicht. Laat ook de deur van deze kamer dicht, zodat er zo min mogelijk warmte naar deze kamer “sluipt”. Vooral op de eerste en/of tweede verdieping is het niet altijd nodig om het hier 20,5 à 21 graden te hebben. En aangezien warmte naar boven stijgt, wordt ook de bovenverdieping een beetje verwarmd als je het beneden lekker warm hebt.

Tips om te besparen op gas

Tip 5: De waterdruk

Controleer regelmatig of de waterdruk nog goed is in de radiator. Vergeet ook niet om de radiatoren te ontluchten. Wil je nog een stapje verder gaan, dan kun je ook gaan kijken of je de temperatuur van het water in de cv lager in kunt stellen. Vaak is het water best wel warm en kan het best een paar graden kouder gezet worden. Heb je best wel een oude cv-ketel, dan is het misschien goed om eens aan een vervanger te denken. Tegenwoordig kun je cv-ketels huren, waardoor je niet in één keer een grote uitgave hoeft te doen. En het voordeel is dat de nieuwe ketel gelijk een stuk zuiniger is.

Tip 6: Voorkom tocht

Je huis isoleren is een hele goede investering om het gelijk aangenaam in huis te krijgen en op lange termijn geld te besparen. Maar gaat dit de komende tijd niet lukken, dan kun je het natuurlijk ook gebruik maken van tochtstrips. Het heel natuurlijk niet helemaal hetzelfde resultaat, maar het helpt zeker! Ook tochtstrips maken je woning gelijk een stukje aangenamer en hierdoor zal de radiator minder hard moeten werken om het huis op temperatuur te houden. Eventueel zou je ook gordijnen dicht kunnen doen. Hou ventilatieroosters wel open, want er dient voldoende zuurstof binnen te kunnen komen voor een gezond leefklimaat.

Tips 7: Radiatorfolie

Plak radiatorfolie achter de cv. Dit zorgt ervoor dat de warmte terug kaatst en dus meer gebruik maakt van de warmte. Vind je dit er niet zo mooi uitzien? Er is ook radiatorfolie verkrijgbaar dat door middel van magneetjes aan de achterzijde van de radiator bevestigd kan worden.

Lees ook: Een nieuw interieur zonder geld uit te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *