Tips tegen een herfstdip

De zomer lijkt al weer aan zijn einde gekomen en langzaam krijgen we het gevoel dat de herfst weer in aantocht is. De bladeren vallen…

by 

De zomer lijkt al weer aan zijn einde gekomen en langzaam krijgen we het gevoel dat de herfst weer in aantocht is. De bladeren vallen van de bomen, het zonnetje laat zich minder vaak zien en ook begint het buiten wat frisser te worden. Hoe dol we ook op de zomer zijn, we houden van de lange dagen, maar toch heeft de herfst ook veel mooie eigenschappen. Ondanks de regenbuitjes, de harde wind en de kortere dagen, straalt de herfst ook heel veel warmte en gezelligheid uit. Kijk naar buiten en je ziet dat de bladeren aan de bomen weer in de prachtigste kleuren veranderen. En hebben jullie al een bezoekje gebracht aan het bos? Ook dit is echt een aanrader! Want momenteel staat de heide ook nog eens prachtig in bloei. Maar wat als je nou niet zo’n herfsttype bent? En je toch wel een beetje last hebt van een herfstdipje? Met deze tips tegen een herfstdip kun je er voor zorgen dat je toch wat gemakkelijker, vrolijker en energieker de herfst (en de winter) doorkomt. 

Tips tegen een herfstdip

Voldoende licht

Ons lichaam is dol op licht. Dus zodra het zonnetje wat meer achter de wolken verdwijnt voelen we ons minder energiek. Om er toch voor te zorgen dat je zo veel mogelijk zonnestraaltjes krijgt, moet je ze zo veel mogelijk naar je toe halen. Doe de gordijnen open en ga naar buiten en maakt wat vaker een wandeling. Hoe meer licht, hoe lekkerder je je gaat voelen. Eventueel kun je nog wat extra vitamine D nemen. Hier zijn supplementen voor, maar vitamine D zit natuurlijk ook in vette vis en eieren.

Goede voeding

We weten allemaal dat het eten van vitamientjes erg belangrijk is. Maar tijdens de koudere maanden is het ook goed om voor wat “zwaardere” maaltijden te gaan. Maak daarom wat vaker stamppotjes, stoofpotjes of een heerlijke maaltijdsoep en begin de dag ook met een wat “steviger” ontbijt. Oh, en je mag hier best wel wat chocolade in stoppen. Chocolade bevat namelijk een soort amfetamine die je (tijdelijk) oppept. Hierbij geldt wel; hoe puurder de chocolade, hoe meer amfetaminen. Ideaal om je yoghurtje of havermout net wat lekkerder mee te maken.

Probeer dan ook gelijk om zo min mogelijk “suikers” en cafeïne naar binnen te werken, want deze zorgen voor een hele korte energieboost die vervolgens in een nare energiedip veranderd.

Voldoende nachtrust

Het is helemaal niet zo raar als je een half uurtje eerder naar bed gaat. Niemand heeft het door en het is zo goed voor je. De volgende dag voel je je waarschijnlijk net wat fitter. Verduister je slaapkamer zo veel mogelijk, zodat je lichaam het slaaphormoon melatonine goed aan kan maken en probeer ongeveer 2 uur voordat je naar bed gaat niet meer zo veel te drinken en te eten. Anders blijft je lichaam nog zo aan het werk.

Ventileer en isoleer

Natuurlijk wil je het in huis tijdens de herfst- en wintermaanden lekker warm hebben. Het is niet fijn als je een leuke film zit te kijken en ondertussen tocht langs je heen voelt. Brrr… Zorg daarom voor goede isolatie of bedek je ramen met een dik gordijn. Onthoud alleen wel dat het ook goed om je huis en je slaapkamer goed te ventileren. Doe regelmatig een raampje open, zodat er weer fresh air je kamer in kan komen. Dit voorkomt schimmel en is een hele goede manier van vochtbestrijding.

Ga de deur uit

Zoals ik al zei is de herfst een perfect seizoen om naar het bos te gaan. Ga zo vroeg mogelijk, want dan kun je nog genieten van de rust, de dauw en misschien ook wel van de dieren die in het bos leven. Heb je geen bos in de buurt, dan is een grote wandeling of uitwaaien op het strand ook heerlijk om te doen. Daarnaast is het ook goed voor je lichaam om wat meer te bewegen. Ga hardlopen, een stuk fietsen of doe wat yogaoefeningen op het strand.

Geniet

“Lachen is gezond”. Het maakt je vrolijk, het geeft je energie en uit onderzoek is gebleken dat een lach de bloedstoom naar de hersenen verkoeld. Vraag me niet waarom, maar hierdoor zal je brein afkoelen en zul je lekkerder in je vel zitten. Daarnaast is lachen natuurlijk voor alles goed. Ga daarom een dagje weg met vriendinnen, ga naar een leuke voorstelling of breng een bezoekje aan een zwembad vol met glijbanen. “Girls just wanna have fun!”

Fijne kleding

Als je aan de winter denkt, dan denk je misschien ook gelijk aan de kou. Brrr. Gelukkig kun je hier goed tegen kleden door een dikke winterjas, een warme sjaal en zachte wanten te dragen. En eigenlijk is dit ook wel aan te raden. Want wanneer je lichaam het koud heeft, moet het harder z’n best doen om op temperatuur te blijven. En deze energie kan je zelf erg goed gebruiken om niet in de herfstdip terecht te komen. Kleed je daarom lekker warm aan. En dit is gelijk ook weer een goed excuus om je herfst/winter garderobe weer eens aan te vullen, toch?

Muziek

Muziek is heerlijk om te luisteren, heerlijk om op te dansen en heerlijk om bij mee te zingen. Dus… zet de muziek maar aan! 

Lachen

Lachen, ook al is het niet echt, zorgt ervoor dat je je ook echt vrolijker voelt. Volgens de Facial Feedback Hypothese is het namelijk zo dat je gezichtsuitdrukking je stemming beïnvloedt. Een lach zou de bloedstroom naar de hersenen verkoelen en een koel brein zorgt voor een vrolijke stemming.

Lees ook: Droogbloemen lang mooi houden

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *