Tips voor het verbouwen van een bestaande woning

Het is enorm leuk om een huis te kopen en deze helemaal naar wens te verbouwen. Deze woningen zijn vaak goedkoper dan een vergelijkbare woning…

by 
Tips voor het verbouwen van een woning
Bron

Het is enorm leuk om een huis te kopen en deze helemaal naar wens te verbouwen. Deze woningen zijn vaak goedkoper dan een vergelijkbare woning waar je bij wijze van spreken zo in kan trekken. Maar dan is de kans groot dat er een paar dingen in huis zijn die je toch aangepast zou willen hebben. Er zijn woningbouwverenigingen die na een aantal jaren hun huurwoningen te koop aanbieden. Deze woning zijn helemaal leeg en perfect om mee aan de slag te gaan! Ga je voor een houten vloer of ga je liever voor een PVC vloer? Ga je de muur stucen of ga je de muur behangen? Kies je voor een badkamer met ligbad of juist niet? En zo zijn er nog een heleboel andere vragen die je jezelf kunt stellen als je een bestaande woning gaat verbouwen.

Maar als je niet zo veel ervaring hebt met het verbouwen van een woning en toch minder handig bent dan je zou willen, dan is het wel verstandig om rekening te houden met een aantal dingen. De volgende tips voor het verbouwen van een bestaande woning zullen dan zeker van pas komen!

Maak een realistische planning

De meeste mensen beginnen een verbouwing zonder planning. Ze beginnen gewoon en bekijken met de dag hoever ze komen. Op zich is er niets mis mee, behalve als je de verbouwing zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. Want al snel zal je erachter komen dat het toch wel heel belangrijk is dat je bepaalde klussen als eerste aanpakt. Denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer, de badkamer en het toilet. Ook de keuken kan hoog op de to do list staan. Dus wil je het verbouwen van je woning zo snel en efficiënt mogelijk doen, dan is een (realistische) planning echt noodzakelijk!

Stel een budget vast

Ook stellen de meeste mensen globaal een budget vast. Ze hebben spaargeld of een bouwdepot en willen dat besteden aan de verbouwing. Heel logisch, maar door het budget onder te verdelen in “groepen” houd je overzicht en kun je ook geld besparen. Je bent bewuster bezig met de uitgaven en je gaat vaak sneller opzoek naar aanbiedingen. Daarnaast is het ook verstandig om een budget vast te stellen voor kosten waar je niet zo snel aan gedacht hebt of kosten die helaas toch hoger uitvallen. Denk bijvoorbeeld aan verf, deurbeslag, kranen en lampen.

Besteedt aandacht

Als je lang in de verbouwing zit, dan ben je sneller geneigd om bepaalde klussen af te raffelen. Doe dit niet! Hoe moe en hoe zat je het ook bent. Je gaat er echt spijt van krijgen als bepaalde dingen in huis niet zo mooi zijn geworden als wanneer je er net wat meer tijd en energie in gestoken had.

Plan rust momenten in

Natuurlijk wil je je woning zo snel mogelijk klaar hebben en er lekker gaan wonen, maar toch is het belangrijk dat je tijdens het klussen en verbouwen rust pakt. Ga een dagje niet met het huis aan de slag, maar plan iets leuks. Hierdoor krijg je vast weer veel nieuwe energie om aan de gang te gaan.

Werk netjes en ruim op

Zodra je klaar bent met een klus moet je ervoor zorgen dat je alle rommel ook weer opruimt. Eén van onze grote klussen was het verwijderen van een draagmuur in onze keuken. Dit zorgde voor heel veel rommel. En dan is het wel erg handig als je apparaten in de buurt hebt, die de rommel helpen op te ruimen. Werken in een rommelige omgeving werkt totaal niet motiverend en daardoor duren klussen alleen maar langer en kunnen de klussen je op een gegeven moment tegenstaan.

Goede materialen en apparatuur

Tape dat op de muur vast blijft zitten, een stompe zaag, botte bitjes van een boormachine. Het is zo vervelend als je je best doet om je woning mooi te maken en je materialen, apparaten of machines je in de steek laten. Zorg ervoor dat je goede materialen bij de hand heb. Ga ook niet aan de slag met apparaten die eigenlijk niet voor de klus bedoeld zijn. Voor iedere klus is er wel een apparaat of machine te vinden die de klussen toch net wat gemakkelijker maken. Investeer in goede machines die je veel gaat gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een goede accu boor, een cirkelzaag, een waterpomp of schuurmachine. Eventueel kun je veel machines en apparaten ook huren, mocht je het apparaat niet zo vaak gaan gebruiken.

Lees ook: Tuin inspiratie voor een grote tuin


huis verbouwen ideeën huis verbouwen architect advies verbouwing huis huis verbouwen programmachecklist verbouwing huis verbouwen voor en na ideeën renovatie woning huis verbouwen aannemer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *