Tips voor de grote voorjaarsschoonmaak

Langzaam komt het voorjaar weer dichterbij. Oh, ik kan niet wachten! Het was dan ook een behoorlijke tegenvaller toen het deze week in eens weer…

by 

Langzaam komt het voorjaar weer dichterbij. Oh, ik kan niet wachten! Het was dan ook een behoorlijke tegenvaller toen het deze week in eens weer zo koud werd. Ik zat met mijn hoofd eigenlijk al in de voorjaarsbloemen, maar helaas waren mijn handen half bevroren. Hopelijk was dit de laatste week van de winter en gaan we nu wel echt het voorjaar in. Ik ben stiekem namelijk ook alvast begonnen met de grote voorjaarsschoonmaak. Het is niet dat ik van schoonmaken houd, maar een extra schoon huis is wel heel fijn. Alle kasten, planken en hoekjes langs, zodat ook de meest verstopte spinnenwebben en stofnesten weggehaald worden.

Tijdens de grote voorjaarsschoonmaak werk ik het liefst per ruimte. Zo heb je niet het hele huis overhoop en houd je overzicht. Daarnaast werkt het efficiënt en voorkom je dat je hoekjes en plekken overslaat. Handig! Er zijn nog meer handige tips voor de grote voorjaarsschoonmaak. Mijn meest gebruikte tips heb ik onder elkaar gezet.

Tips voor de voorjaarsschoonmaak

De keuken

De keuken schoonmaken vind ik denk ik wel de meest tijdrovende ruimte van het huis. Doordat er veel gekookt wordt, wordt alles snel vettig. En het nadeel van vet is dat het plakkerig is en dat er dus stof aan vast gaat plakken. Pak daarom een grote emmer met water, de juiste schoonmaakmiddelen en ga aan de slag!

Keukenkastjes en wandplanken

Ik vind het fijn om eerst alle spullen uit de kasten en lades te halen. Dit is best een klus, maar hierdoor kun je ook gelijk kijken of je alles nog wel gebruikt of dat er producten over datum zijn. Ook is dit geen goed moment om de bovenkant van de kasten schoon te maken. Deze zijn vaak vettig en stoffig.

Oven en/of magnetron

Vergeet jij ook wel eens bakpapier in de oven te leggen? En heb jij ook wel eens aangekoekte etensresten in de oven of magnetron? Dan is het toch wel verstandig om dit regelmatig schoon te maken of nu echt even goed aan te pakken. Hoe langer je het uitstelt, hoe erger het wordt. En dat is niet alleen onhandig, maar ook ongezond. Die aangebrande etensresten gaan roken en dat gaat door de hele magnetron en oven. Kijk eens op Huchem.nl om erachter te komen welke schoonmaakmiddel je hiervoor het beste kunt gebruiken. Er zijn namelijk speciale schoonmaakmiddelen die werken tegen aanslag en vet.

Koelkast

De koelkast maak ik regelmatig schoon. Het is zo vies als je hier etensresten in laat zitten. Maar tijdens de grote voorjaarsschoonmaak kun je ook even goed alle plankjes, de deur en de achterwand schoon maken. Vergeet ook niet om de afvoer schoon te maken. Deze zit helemaal achterin de koelkast. Je kan hiervoor allesreiniger of afwasmiddel gebruiken. Leg ook nog een halve citroen in de koelkast om de koelkast weer extra fris te laten ruiken.

Afzuigkap

De afzuigkap maak je wellicht niet zo vaak schoon. En toch is het goed om de roosters er even af te klikken en ze met een schuursponsje schoon te maken. Er zit toch wel veel vet en stof aan en dat wil je natuurlijk niet boven je pannen hangen.

Vriezer

De vriezer schoonmaken is ook echt een grote klus. Het beste kun je dit doen wanneer je de vriezer niet zo vol hebt. Vooral als je een dikke laag ijs er in hebt zitten. Dit ijs kun je er een beetje aftikken, maar pas wel op dat je de rubbers van de vriezer niet kapot maakt. Nadat je de vriezer schoon hebt gemaakt past er weer meer in en kan het best zijn dat de deur beter sluit en minder kou verliest.

De woonkamer

Gordijnen

Veel gordijnen kun je in de wasmachine doen. Gordijnen kunnen ook best wel vuil worden. Dit kan komen door het koken, door het branden van kaarsen, maar ook door stof en handen bij het openen en sluiten van de gordijnen. Ik vind het erg leuk om de gordijnen in de was te doen. Ik was ze met een extra lekker wasmiddel / wasverzachter en hang ze een beetje nat uit. Hierdoor wordt er door de woonkamer een heerlijke frisse geur verspreid.

Kussens

Net als gordijnen kun je ook de hoezen van sierkussens in de wasmachine doen. Deze kunnen ook vuil worden en hebben misschien zelfs wat vlekken.

Berg dikke plaids op

We gaan ervan uit dat we de koude dagen nu wel gehad hebben. Het is dan ook niet nodig om een dik plaid op de bank te hebben liggen. Berg hem op, want dikke stoffen passen niet bij de lente. Wil je nog wel graag ‘s avonds onder een dekentje liggen, dan zijn er ook hele mooie luchtige plaids verkrijgbaar. Vouw deze netjes op, zodat het niet rommelig oogt.

Ramen

Tijdens de herfst- en wintermaanden hebben we minder vaak de ramen open. Dit zorgt ervoor dat de ramen sneller vuil worden. Nu we weer richting het voorjaar gaan is het een goed moment om de ramen schoon te maken. Zowel binnen als buiten.

De deuren en ramen af en toe open

De frisse lucht naar binnen halen is niet alleen goed voor de gezondheid en de ventilatie, maar geeft ook het gevoel van lente. Vooral als ook nog eens het zonnetje schijnt en er mooi zacht licht naar binnen schijnt. Hierdoor krijg ik vaak zin om met de voorjaarsschoonmaak te beginnen. Wist je trouwens dat buitenlucht niet duurder is om je huis op te warmen doordat het droger is dan binnenlucht?

Licht in huis

Doe de gordijnen zo veel mogelijk open en laat zo veel mogelijk licht naar binnen schijnen. Het fijn voorjaarszonnetje geeft ons energie en maakt ons vrolijk.

Lekkere geur

Ieder seizoen heeft zijn eigen geuren. In de herfst en de winter zijn het vooral warme geuren. En in de lente en de zomer vooral frisse geuren. Ook passen bloemen geuren en licht fruitig geuren goed bij het voorjaar. Haal ze in huis door middel van geurkaarsen, interieurspray of schoonmaakmiddel.

Voorjaarsbloemen

Het stond afgelopen week op mijn to do list om voorjaarsbloemen in huis te halen. Ik heb al kunnen genieten van drie vazen met mooie kleurrijke tulpen, maar deze zijn in middels al weer uitgebloeid. Het liefst wil ik wat narcissen in huis halen. Deze vrolijke voorjaarsbloemen maken mij blij en halen de lente in huis. Ik raad je aan om voorjaarsbloemen met bol in huis te halen, want zodra ze uitgebloeid zijn kun je ze in de tuin zetten en komen ze volgend jaar vanzelf weer op.

Overige ruimtes in huis

Badkamer Laden

In een badkamer bewaar je meestal douche- en badproducten in lades. Het kan best zo zijn dat deze wel een opruimbeurt kan gebruiken. Bekijk goed wat je nog gaat gebruiken en wat je beter weg kan gooien. Lees ook onze tips om je badkamer lekker te laten ruiken.

Kledingkast

Haal alles eens uit je kledingkast. Het is een grote klus, maar het voelt zo fijn als je kledingkast straks helemaal opgeruimd is. Bekijk goed welke kleding je nog gaat dragen en welke niet. Deze kleding kun je verkopen, naar de kringloop brengen of iemand in de familie blij mee maken. Ruikt een kledingstuk niet zo fris meer, doe hem dan weer even de wasmachine in. Heb je zo veel kleding dat je niet weet waar je moet beginnen? Probeer dan de Mari Kondo methode eens.

Winterkleding

Tijdens de herfst en de winter hebben we sjaals, mutsen en handschoenen gedragen. Stop ze in de wasmachine en berg ze op. Na de zomer kun je ze weer tevoorschijn pakken en is alles lekker schoon.

Extra tips om altijd een opgeruimd huis te hebben

Tip 1

Houd de eettafel zo leeg mogelijk. Een vaas met bloemen, kaarsjes of een stapeltje boeken is prima, maar geen spullen die ook ergens anders kunnen liggen. Denk aan speelgoed, boodschappen, folders, servies dat eigenlijk naar de keuken gebracht moet worden en andere rommeltjes. Zorg er ook voor dat er geen jassen of tassen over de stoelen heen hangen.

Tip 2

Verdeel de keuken in twee kanten. Aan de ene kant zet je de vieze vaat en probeer de andere kant zo leeg en schoon mogelijk te houden. Bij mijn in de keuken gebruik ik de ruimte aan de linkerkant van de wasbak als “vaat-kant”. Dit is een klein stukje van de keuken, waardoor de rest van de keuken netjes blijft.

Tip 3

Het geheim van een opgeruimd huis is dat je alles een vaste plek geeft. Geen los slingeren spullen, maar alles zo snel mogelijk weer naar de vaste plek brengen. Uitgelezen krant naar het oud papier, sleutels in een bakje, kussens netjes op de bank, etc.

Tip 4

Probeer alleen spullen in huis te hebben die je mooi vindt, die praktisch zijn of die dierbaar zijn. De rest van de spullen ga je toch niet missen en het zorgt voor een opgeruimd huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *