Tips voor een thuiswerkplek. Zo creer je een fijn thuiskantoor!

9 tips voor een fijn thuiskantoor. Heb jij een thuiswerkplek, maar merk je toch dat jouw thuiskantoor niet ideaal is? Of heb je een baan…

by 
thuis kantoor tips
Thuis werkplek gezellig maken

9 tips voor een fijn thuiskantoor. Heb jij een thuiswerkplek, maar merk je toch dat jouw thuiskantoor niet ideaal is? Of heb je een baan waarbij je de mogelijkheid hebt gekregen om thuis te werken en ga je nu een thuiswerkplek inrichten? Dan kun je misschien wel wat tips gebruiken. Het maken van een prettig thuiskantoor vraagt namelijk om een aantal “voorwaarden” om je werk zo goed mogelijk te kunnen doen en om geen lichamelijke klanten te krijgen. Daarnaast kun je op een werkplek in huis snel afgeleid of gestoord worden door geluiden. Daarom deel ik een aantal tips voor een thuiswerkplek die voor veel comfort zullen zorgen.

1. Een goed bureau en bureaustoel

Net als op een kantoor is het belangrijk dat je een goed bureau en goede bureaustoel hebt. Je zit een lange tijd in dezelfde houding, waardoor er sneller klachten kunnen ontstaan dan wanneer je regelmatig van houding veranderd. Er zijn speciale ARBO regels opgesteld die je kunnen helpen bij het op de juiste hoogte afstellen van een bureau en bureaustoel. Daarnaast is het ook erg belangrijk om eens te kijken of de afstand tussen jou en jouw beeldscherm goed afgesteld is.

2. Deur geluidsdicht maken

Ben je niet de enige die thuis is of thuis werkt, dan kan het zijn dat je afgeleid wordt door andere geluiden in huis. Om meer privacy te creëren op de thuiswerkplek zou je kunnen kijken of je de deur geluidsdicht kunt maken. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de deur geluidsdichter wordt. Deuren hebben namelijk vaak kieren of zijn gemaakt van dun materiaal. Er zijn verschillende tips en tricks om hiermee aan de slag te gaan. Deze tips kunnen je zelf gemakkelijk toepassen om de deur geluidsdicht te maken.

3. Voldoende licht

Wist je dat voldoende licht de productiviteit stimuleert? Vooral daglicht is aan te raden. Maar wanneer je geen raam in de kantoorruimte hebt, dan zou je ook goed kunstlicht speciaal voor werkplekken kunnen aanschaffen. Het is erg belangrijk om voldoende licht in het thuiskantoor te hebben. Niet alleen voor de concentratie en productiviteit, maar ook voor jouw ogen.

4. Ventilatie

Net als voldoende licht is ook ventilatie erg belangrijk in de thuiswerkplek. Een goede luchtkwaliteit is goed voor de gezondheid en het voorkomt de groei van schimmels en bacteriën. Maak in de pauze een wandeling en laat de deur even goed openstaan.

5. Raambekleding

Raambekleding in de thuiswerkplek heeft meerdere functies. Het zorgt voor privacy, het is licht regulerend en het creëert rust. Kies voor dikke gordijnen om geluiden te blokkeren, voor neutrale kleuren om sfeer en rust te creëren en gebruik niet te veel verschillende printen en patronen die af kunnen leiden. Het is erg vervelend als het licht van de zon in het beeldscherm schijnt of wanneer je een echo in de ruimte hoort.

6. Geluidsabsorberende materialen

Heb je snel last van geluiden en overlast, dan kun je ervoor kiezen om de deur geluidsdichter te maken. Maar je zou ook kunnen kiezen om andere geluidsabsorberende materialen te plaatsen. De meest populaire geluidsabsorberende materialen die in thuiswerkplekken gebruikt worden zijn;

Akoestische panelen. Deze zijn gemaakt van schuim of vezels die geluidsgolven gemakkelijk absorberen.

Akoestisch behang. Er is speciaal akoestisch behang verkrijgbaar dat geluidsgolven absorbeert.

Gordijnen. Dikke gordijnen verminderen geluidsgolven en de echo in ruimtes.

Textiel. Leg een vloerkleed of wat kussens in de ruimte.

7. Werk geordend

Om overzicht in het werk te houden is het natuurlijk niet verkeerd om het opgeruimd te houden in de werkruimte. Werk daarom geordend.

  • Berg papieren op in mappen of opbergers.
  • Plaats alleen noodzakelijke dingen op het bureau.
  • Plaats eventueel een extra kast in de werkruimte.
  • Zorg dat er zo min mogelijk op de grond ligt.
  • Werk kabels weg

8. Maak de thuiswerkplek gezellig

Om van de thuiswerkplek een fijn thuiskantoor kun je ervoor kiezen om de muren een fijne kleur te geven. Hou het rustig, maar toch warm. Hang een leuk schilderij of foto op en kleed het aan met gezellige plantjes en decoratie. Ook kunnen grote kamerplanten erg gezellig zijn voor de thuiswerkruimte. Daarnaast zijn luchtzuiverende planten goed voor de gezondheid.

9. Fijn uitzicht

Tenslotte kun je een fijne thuiswerkplek creëren door rekening te houden met het uitzicht dat je hebt vanachter het bureau. Kun je lekker naar buiten kijken of heb je uitzicht op een mooi schilderij? Wanneer je alleen maar een lege muur voor je ziet of omringt wordt door rommel, dan kan de productiviteit erg omlaag gaan.

Heb jij een thuiswerkplek?

3 comments

  1. Mooie tips. Ik heb een thuiswerkplek gemaakt en ik vind het een hele fijne plek om af en toe vanuit huis te kunnen werken.

  2. Ik had een thuiswerkplek in de studeerkamer. Maar toen ik eenmaal alleen woonde ben ik in de woonkamer gaan zitten, aan de eettafel. Dat vond ik toch prettiger. Bij mijn nieuwe baan kan ik helaas niet meer thuiswerken. Jammer, hoor. Ik vond het echt fijn.

  3. Fijne tips! Dat er akoestisch behang bestaat wist ik helemaal niet, dat is een wel heel handige en mooie manier om geluidsoverlast tegen te gaan en voor een goede akoestiek te zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *