We hebben al heel wat uurtjes in de tuin kunnen doorbrengen en wat kan ik hier van genieten. Het is zo fijn om lekker in de buitenlucht te kunnen zijn. Al is het alleen maar om er een lekker kopje thee of koffie te drinken. In de achtertuin hebben we een hele fijne loungeset, gemaakt van kunststof met rotan-look. Ook hebben wij een houten eettafel met hele leuke tuinstoelen gemaakt van aluminium en rope. De loungeset blijft al jaren erg mooi, omdat het gemaakt is van duurzame materialen. Deze materialen zijn beter bestand tegen regen, zonlicht en andere weersinvloeden. De eethoek vraagt wel om wat meer aandacht. Om ook van deze tuinmeubels zo lang mogelijk te kunnen genieten is het belangrijk om ze te beschermen tegen weersomstandigheden. Daarom deel ik vandaag een aantal handige tips die jezelf kan toepassen om de buitenmeubels te beschermen.
In een schuur
Zet de buiten meubels na de zomer in een schuur. De weeromstandigheden veranderen de komende maanden en daarnaast wordt het buiten vochtiger. Ook wanneer het een paar dagen achter elkaar slecht weer gaat worden is dit aan te raden.
Daarnaast is het goed om de tuinmeubels een stukje van de grond te halen. Een vloer in een schuur kan namelijk wel vochtig worden.
Heb je geen schuur of te weinig ruimte in de schuur, zoek dan een plaats waar de meubels zo veel mogelijk beschut en droog kunnen staan. Doe er vervolgens een beschermhoes overheen om ze alsnog te beschermen tegen de weersomstandigheden.
Maak gebruik van beschermhoezen
Tijdens de zomermaanden zou je goed gebruik kunnen maken van beschermhoezen die je over de buitenmeubels heen kunt doen. Maar ook de rest van het jaar zijn beschermhoezen goed genoeg om te gebruiken. Deze hoezen beschermen tegen regen, zonlicht en vuil. Zorg er wel voor dat je de beschermhoezen regelmatig even van de meubels afhaalt om vochtophoping en schimmel te voorkomen.
Vermijd veel zonlicht
Buiten meubels kunnen niet altijd goed tegen vocht, maar waar je misschien niet zo snel aan denkt is dat de meubels ook niet allemaal goed tegen veel zonlicht kunnen. Direct zonlicht kan ervoor zorgen dat de meubels verkleuren of uitdrogen. Dit is ook wel eens te zien bij bijvoorbeeld een parasol die langdurig in de zon staat of gordijnen die altijd in de zon hangen. Bij buitenmeubels en kussens voor buitenmeubels kan dit ook ontstaan.
Schoonmaken
Zorgvuldig omgaan met de meubels in de tuin zorgt er natuurlijk voor dat tuinmeubels langer meegaan. Maar daar valt het schoonmaken van buitenmeubels ook onder. Door vuil, zand en mos kunnen de poten van buitenmeubels aangetast worden. Met wat water en een beetje afwasmiddel kun je heel gemakkelijk verschillende materialen schoonmaken.
Houten tuinmeubels en meubels met rope
Tenslotte is het verstandig om de meubels te behandelen. Nu hebben duurzame tuinmeubels meestal geen behandeling nodig, maar houten buitenmeubels en meubels met “rope”, kunnen wel wat aandacht gebruiken. Gebruik voor houten meubels olie, beits, een beschermende coating of verf. Voor het beschermen van “rope” kun je een waterbestendige spray gebruiken. Ik gebruik hiervoor spray die je ook over je schoenen heen kan doen om je schoenen te beschermen. Dit vlekt niet en is gemakkelijk in gebruik.
Tuinkussens
Om ervoor te zorgen dat de kussenhoezen van de buitenmeubels mooi blijven, zou je afneembare kussenhoezen kunnen nemen. Deze kun je naar de stomerij brengen of zelf voorzichtig kunnen wassen. Tegenwoordig zijn er zelfs sierkussens die speciaal gemaakt zijn van waterafstotend materiaal waarmee je je tuinset nog gezelliger mee kan maken.