Tips voor het kiezen van een juist hekwerk

Als je een tuin hebt, dan weet je waarschijnlijk ook dat hekwerk een belangrijk onderdeel van je tuin is. Hekwerk geeft niet alleen aan waar…

by 
Bron

Als je een tuin hebt, dan weet je waarschijnlijk ook dat hekwerk een belangrijk onderdeel van je tuin is. Hekwerk geeft niet alleen aan waar de tuingrenzen zijn, maar het zorgt ook voor privacy en veiligheid. Er zijn verschillende soorten hekwerken verkrijgbaar. Het is afhankelijk van jouw eigen behoeften welk hekwerk het meest passend is. En daarom vertel ik in dit artikel meer over welke soorten hekwerken er zijn en deel ik tips voor het kiezen van het juiste hekwerk.

De verschillende soorten hekwerken

Er zijn verschillende soorten hekwerken verkrijgbaar, maar de meest voorkomende hekwerken zijn de dubbelstaafmat hekwerken en gaashekwerken.

Dubbelstaafmat hekwerken

Dubbelstaafmat hekwerken zijn aan te raden wanneer je opzoek ben naar een hekwerk dat veiligheid en privacy biedt. Het is een erg sterk hekwerk en wordt dan ook vaak bij beveiligde gebouwen geplaatst. Daarnaast is dubbelstaafmat hekwerk erg duurzaam. Het is gemaakt van staal of aluminium, waardoor het tegen zware weersomstandigheden kan. Verder is dit hekwerk onderhoudsvrij en hoeft je het niet te beitsen of te verven.

Gaashekwerken

Gaashekwerken zijn vaak gemaakt van metaal of geplasticifeerd plastic. Het is sterk, duurzaam en het is bestand tegen zware weersomstandigheden. Ook zijn ze gemakkelijk te plaatsen en zullen ze niet snel roesten. Gaashekwerken worden vaak gebruikt als tuinomheining of als omheining om een zwembad, maar zijn ook erg geschikt voor een afzetting voor dieren.

De verschillende soorten gaashekwerken die onder andere bij hekwerk specialist Resifence.nl verkrijgbaar zijn, zijn;

  • Harmonicagaas
  • Tuingaas
  • Schapengaas
  • Kippengaas
  • Volièregaas
  • 3D panelen

Tips bij het kiezen uit de verschillende soorten hekwerken

Bij het kiezen van een hekwerk zijn er drie verschillende factoren, namelijk welke stijl vind je mooi, de duurzaamheid van het hekwerk en de sterkte van het hekwerk.

De stijl

Vind je het belangrijk dat het hekwerk past bij het huis, dan kijk je naar de stijl. Heb je een riante woning met een ruime tuin, dan staat een dubbelstaafmat hekwerk erg goed. Maar heb je een gezellig natuurhuisje, dan vind ik een gaashekwerk erg mooi staan. Sinds vorig zomer hebben wij in plaats van een schutting ook gaashekwerk geplaatst. Het eerste half jaar keken we er erg doorheen, maar inmiddels is het volledig begroeid door klimplanten. De tuin is hierdoor heel groen geworden en voelt heerlijk aan!

De sterkte van het hekwerk

Woon je op een plek waar het hard kan waaien? Heb je dieren die je achter het hekwerk wilt houden? Of woon je in een bosrijke omgeving met wilde dieren? Dan is het belangrijk dat het hekwerk sterk is. Wil je je tuin alleen maar kaderen, dan kun je voor een minder sterk hekwerk kiezen.

Een hekwerk en privacy

Ik vind het erg belangrijk om privacy te hebben. Zoals ik al zei hebben wij gekozen voor hekwerk als tuinomheining. Voordat het hekwerk volledig begroeid is, heb je nog geen privacy, maar het wachten was het zeker waard. Inmiddels hebben geen inkijk en door de groene klimplanten krijg je totaal geen opgesloten gevoel.

Een hekwerk zelf plaatsen

Het gaashekwerk in onze tuin heeft mijn man zelf geplaatst. Dit was vrij eenvoudig en binnen 1,5 dag gedaan. Vervolgens hebben we langs het hekwerk zwart zand gestort en klimplanten geplant. De klimplanten die wij geplant hebben zijn klimop en groenblijvende Clematis. Het is wel aan te raden om groenblijvende klimplaatsen te kiezen, aangezien je anders alsnog tijdens het najaar en winter door het gaas heen kan kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *