Tips voor het uitzoeken van nieuwe trapbekleding

Het is al weer bijna 8 jaar geleden dat wij onze huidige woning kochten. Destijds hebben we ervoor gekozen om onze trap naar de eerste…

by 
Bron afbeelding

Het is al weer bijna 8 jaar geleden dat wij onze huidige woning kochten. Destijds hebben we ervoor gekozen om onze trap naar de eerste verdieping en de trap naar de zolder te bekleden met tapijt. Het was niet heel erg duur, want het kostte volgens mij iets van 250 euro per trap. We hadden nog meer kosten en daarom besloten we de trappen lekker low-budget te houden. We waren allebei allang blij dat beide trappen bekleed waren. Maar inmiddels gaat het mij toch kriebelen om de trappen aan te pakken. We zijn nu wat jaren verder en eigenlijk vind ik dat de trap wel wat meer “waarde” mag hebben. Maar hoe vind je de juiste trapbekleding? En waar moet je opletten bij trapbekleding? Ik heb hiervoor een paar handige tips onder elkaar gezet. Hier komen ze!

Verschillende soorten trapbekleding

Naast tapijt zijn er nog een paar schillende soorten trapbekleding. Persoonlijk zou ik heel graag een echte houten trap willen hebben. Hout straalt veel karakter uit en daarnaast vind ik hout een prachtig natuurproduct. Maar toch is het bij ons niet haalbaar. Onder de stoffen trapbekleding zit natuurlijk een houten trap. Deze is helemaal niet van goede kwaliteit, want er zitten heel veel deuken en spijkers in. Wanneer we deze echt weer mooi willen krijgen, zijn we wel heel erg lang bezig.

Een mooi alternatief vind ik vinyl. Dit zie je ook veel in woonprogramma’s. Het wordt bevestig op de originele trap. Dit geldt ook voor laminaat trapbekleding en dus ook, zoals wij nu hebben, voor stoffen trapkleding.

Stoffen trapbekleding

Stoffen trapbekleding heeft veel voordelen. Ik vind het vooral heel fijn dat het zacht aanvoelt aan je voeten. Ook heb ik het gevoel dat je met een stoffen trapbekleding minder risico loopt om van de trap af te vallen. Het voelt vrij stug, waardoor je voeten veel grip hebben. Wij lopen vrijwel niet met schoenen aan in huis, maar ik kan mij voorstellen dat wanneer je geen stoffen trapbekleding op de trap hebt liggen, dat het minder dempt.

Een nadeel aan tapijt op de trap vind ik dat het snel stoffig en vuil wordt. Wij hebben zwarte bekleding op de trap en daar zie je alle pluisje op. Vuil zie je niet, maar na een aantal jaar ruikt tapijt niet meer zo fris. Eventueel zou je de trap kunnen reinigen met een reinigingsapparaat.

Mooie trapbekleding

Wanneer wij de trappen opnieuw laten bekleden, zou ik het erg mooi vinden als onze keuze goed bij de rest van ons interieur zou passen. Het liefst een soort van houtlook. Dat past perfect bij de hal en is mooi tijdloos. Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat de trapbekleding niet glad is. Het moet stroef zijn, waardoor je niet snel van de trap af kan vallen. Maar waarschijnlijk zullen we de trapbekleding eerst in een winkel gaan bekijken voordat we uiteindelijk een keuze gaan maken. Het laten bekleden van een trap is niet goedkoop. Je doet het waarschijnlijk maar één keer en daarom is het des te slimmer om je goed te laten informeren.

Bekijk ook hoe je een kelder onder je huis kan laten bouwen.

Tot slot is het verstandig zijn om trapbekleding eens in het echt te bekijken. Op het beeldscherm van je computer ziet trapbekleding er toch altijd iets anders uit dan in het echt. Bovendien kun je trapbekleding even voelen als je deze in het echt bekijkt. Zeker als je twijfelt tussen twee soorten trapbekleding, is het bezoeken van een showroom met trapbekleding geen overbodige luxe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *