Voordelen vrijstaande keukens

De laatste jaren zijn vrijstaande keukens enorm populair geworden. Een keuken is tegenwoordig een ruimte in huis dat niet alleen functioneel is, maar ook gezien…

by 
Kookeiland

De laatste jaren zijn vrijstaande keukens enorm populair geworden. Een keuken is tegenwoordig een ruimte in huis dat niet alleen functioneel is, maar ook gezien en bezocht mag worden. We trekken de woonkamerstijl graag door naar de keuken toe en we vinden het erg belangrijk dat er een verbinding tussen de keuken en de woonkamer is. Een vrijstaande keuken zorgt ervoor dat de keuken nog gemakkelijker bij de woonkamer getrokken kan worden en biedt de mogelijkheid om er een gezellige leefkeuken van te maken. Maar naast dat een vrijstaande keuken een aanwinst voor je interieur is heeft het ook zeker nog een aantal andere voordelen. Ik heb de meest belangrijke voordelen onder elkaar gezet.

Twee soorten vrijstaande keukens

Er zijn twee verschillende soorten vrijstaande keukens, namelijk een keuken dat los staat van de wand en een keuken met daarbij een kookeiland. Een kookeiland wordt vaak nog gecombineerd met een vaste keuken en een vrijstaande keuken wordt vaak gecombineerd met een prachtige wandkast. Een koffiehoekje, een klimaatkast of een drankkast passen hier perfect tussen. Beide soorten vrijstaande keukens stralen veel rust en ruimte uit, waardoor de keuken een ruimtelijke uitstraling krijgt.

Voordelen van een vrijstaande keuken

Meer ruimte

Een vrijstaande keuken staat los van de wand. Dit betekent dat je er omheen kunt lopen en je de keuken aan twee zijden kunt gebruiken. Je hebt dus meer ruimte hebt om op te koken, maar ook meer ruimte om apparatuur op te zetten. Verder zou je de andere kant van de keuken kunnen gebruiken om barkrukken tegenaan te zetten en er gezellig te ontbijten, kletsen en borrelen. Daarnaast oogt een vrijstaande keuken ook een stuk ruimtelijker dan een vaste keuken.

Flexibel

Wanneer je een keuken gaat aanschaffen wordt deze vaak ingemeten aan de hand van een bestaande muur of bestaande muren. Bij een vrijstaande keuken is dit natuurlijk anders. Je bent veel minder afhankelijk van muren, waardoor je de keuken kan plaatsen zoals je graag wilt. Ideaal voor als de woning een schuin dak heeft of als de muren niet mooi haakt zijn. Daarnaast zou je een vrijstaande keuken eventueel nog kunnen verplaatsen of mee kunnen verhuizen als je naar een nieuwe woning gaat.

Verschillende stijlen

De vrijstaande keuken zijn erg populairder en daarom is er erg veel mogelijkheden. Net als bij vaste keukens kun je je keuken samenstellen in jouw favoriete stijl en materialen en kleuren met elkaar combineren. Maar ook op het gebied van keukenapparatuur is er veel mogelijk. Laat je inspireren door prachtige vrijstaande keukens die je bijvoorbeeld op Pinterest of in showrooms kunt vinden.

Vrijstaande keuken

Ruimtebesparend

Bij een vrijstaande keuken wordt vaak gedacht dat het alleen mogelijk is in een grote ruimte. Natuurlijk is het wel noodzakelijk dat je om een keukenblok heen kunt lopen, maar de ruimte hoeft niet altijd heel ruim te zijn. Er wordt geen vaste keuken geplaatst, waardoor je de muren vrij hebt. Daarnaast kunnen vrijstaande keukens ook zo ontworpen worden dat ze zo praktisch mogelijk in gericht zijn en niet zo groot hoeven te zijn.

Keuken en woonkamer één geheel

Een kookeiland en een vrijstaande keuken hebben als grote eigenschap dat ze vaak wat in de woonruimte komen te staan en hierdoor de keuken en woonkamer tot één geheel maken. Er ontstaat meer binding en eenheid in de ruimte, waardoor er meer gezelligheid ontstaat en de keuken een verlenging van het interieur is.

Toegankelijkheid

Doordat een vrijstaande keuken niet tegen de muur aanstaat en je er gemakkelijk om heen kan lopen, is het ook een ideale keuken voor wanneer je minder mobiel bent. Bij een vrijstaande keuken kun je looppaden ruimer maken en praktisch inrichten, waardoor je het een stuk gemakkelijk voor jezelf maakt. Ook heb je niet te maken met hoge kasten, wat voor rolstoelgebruikers erg prettig is.

Gemakkelijk te installeren

Tenslotte zijn vrijstaande keukens gemakkelijk te installeren. Ze zitten niet aan de muur bevestigd en vaak ook niet aan de vloer. Je bepaald de plek waar de keuken moet komen te staan, stemt de leidingen en afvoer hierop af en vervolgens kan de keuken geplaatst worden. Binnen een paar uur kan de keuken gebruiksklaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *