Waar moet de keuken van een thuiskok aan voldoen?

Zodra je een nieuwe keuken gaat aanschaffen is het goed om rekening te houden met de indeling die de keuken moet gaan krijgen. Door hier…

by 

Zodra je een nieuwe keuken gaat aanschaffen is het goed om rekening te houden met de indeling die de keuken moet gaan krijgen. Door hier goed over na te denken en goed in geadviseerd te worden, zorg je ervoor dat je op de meest prettige manier in de keuken kan werken. Er is namelijk een speciale richtlijn op het gebied van keukenindeling. Daarnaast zijn er verschillende vormen keukens die ieder weer een aantal voordelen en nadelen hebben. Dus mocht je op zoek gaan naar een nieuwe keuken, dan kunnen de volgende tips vast goed van pas komen om tot de meest ideale keuken voor een thuiskok te komen.

De keukendriehoek

Wist je dat er een speciale keukendriehoek bestaat om de ideale keukenindeling te kunnen bepalen? De keukendriehoek laat zien wat de beste plaats is voor de kookplaat, de koelkast en de spoelbak. Wanneer deze drie een driehoek vormen en zo dicht mogelijk bij elkaar zitten, zorg je voor de meest prettige manier van koken. Bedenk je bijvoorbeeld eens dat je een lekkere shakshuka aan het maken bent van eieren, tomaat, paprika en andere overgebleven ingrediënten die je nog in de koelkast hebt liggen, dan is het wel zo fijn dat je alles gemakkelijk kan pakken, wassen, snijden en bakken. Je hoeft hierdoor minder te lopen en je hebt alles meer binnen handbereik. Wanneer je een nieuwe keuken gaat ontwerpen of aan gaat schaffen is het verstandig om de keukendriehoek zo nauwkeurig mogelijk te verwerken, wamt hier ga je zeker geen spijt van krijgen.

Verschillende vormen keukens

Er zijn verschillende vormen keuken. Bij het kiezen van een nieuwe keuken is het belangrijk om eerst goed te kijken wat voor vorm de keuken gaat krijgen. Op basis hiervan kun je vervolgens ook goed bepalen hoe de keukendriehoek zich moet gaan vormen. De meest voorkomende vormen van keukens heb ik onder elkaar gezet.

L-vormige keuken

De meest voorkomende keukenvorm is de L-vormige keuken, oftewel de hoekkeuken. Dit is een erg praktische vorm. Er is voldoende bewegingsruimte en ook is de keukendriehoek aardig goed toe te passen en is er een minimale afstand tussen de koelkast, spoelbak en kookplaat.

I-vormige keuken

Een I-vormige keuken is een langwerpige keuken die vaak tegen een wand geplaatst is. Deze opstelling wordt ook wel de rechte keukenopstelling genoemd en zie je vaak terug in een wat kleine en smalle ruimte. Met een I-vormige keuken bespaar je namelijk ruimte.

U-vormige keuken

Als je op zoek bent naar de meest ideale keukenindeling, dan zou je voor een u-vormige keuken moeten gaan. De keuken is ruim, de loopafstand is klein en er is erg veel werkruimte. Daarnaast heeft een u-vormige keuken ook veel kasten, waardoor er veel opbergmogelijkheden zijn. Echter is deze vorm keuken alleen goed toe te passen in een wat grotere ruimte.

Een Parallelle keuken

Bij een Parallelle keuken worden er twee keukenblokken tegenover elkaar gezet en is erg fijn voor thuiskoks. Je kunt beide keukenblokken een andere functie geven, waardoor je prettiger kan koken. Denk bijvoorbeeld aan een zijde waarop je alleen de keukenapparatuur neerzet en de andere zijde de kookplaat en de spoelbak. Het wordt ook zeker aangeraden om de spoelbak en de kookplaat in hetzelfde keukenblad te verwerken. Dit werkt gemakkelijker, veiliger en hygiënischer.

Keukenindeling: Kookeiland

Kookeilanden zijn nog steeds erg populair. Ze vormen vaak het hart van het huis, waardoor er een echte leefkeuken ontstaat. Echter is ook een kookeiland alleen aan te raden in een grote ruimte. Mocht je wel graag voor een kookeiland willen kiezen, maar twijfel je aan de ruimte? Kijk dan eens of een schiereiland (halfopen keukeneiland) een optie is.

Waar moet de keuken van een thuiskok aan voldoen

Naast de keukendriehoek zou je nog iets verder kunnen gaan om aan de meest ideale keuken te voldoen. Zo zijn de meest optimale keukens namelijk in vijf plekken te verdelen. De vijf plekken zijn een werkplek, een kookplek, een spoelplek, een opbergplek en een voorraadplek. Zijn deze plekken gemakkelijk te naderen en voorzien van voldoende ruimte, dan heb je voor een thuiskok een perfect keukenindeling. Verder is het slim om rekening te houden met of jij als thuiskok linkshandig of rechtshandig bent om het openen van de keukenkasten goed op af te stemmen.

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *