Waar moet je op letten bij een traprenovatie

Eén van de dingen die ik nog graag zou willen aanpakken in ons huis is onze trap. Of nou ja, onze trappen. Want zowel de…

by 
waar met je rekening mee houden
Traprenovatie

Eén van de dingen die ik nog graag zou willen aanpakken in ons huis is onze trap. Of nou ja, onze trappen. Want zowel de trap naar de eerste verdieping als de trap naar zolder kunnen wel een opknapbeurt gebruiken. Toen wij destijds in onze woning kwamen wonen hebben we alles aangepakt. De trappen zagen er niet uit. Beschadigd en vol met spijkers. Wij hebben er toen voor gekozen om er trapbekleding over te laten leggen. Dit was een enorme verbetering. Maar goed, we zijn nu een aantal jaren verder en eigenlijk is deze praktische oplossing wel toe aan verandering en willen we gaan kijken naar traprenovatie

In iedere interieur make-over zie je prachtige trappen voorbij komen. Binnen een dag wordt de trap gerenoveerd. Het ziet er allemaal vrij simpel uit, maar is het wel zo mooi als het lijkt? Waar moet je op letten bij traprenovatie? En wat voor soorten materialen zijn er? Ik vertel je er alles over.

Een dichte trap of open trap

Allereerst is het belangrijk bij een traprenovatie om te weten wat voor trap je hebt. Er zit namelijk een verschil tussen en open trap en een dichte trap. Bij een traprenovatie open trap heb je vaak minder materiaal nodig, dan bij een dichte trap. Ook zou je er eventueel voor kunnen kiezen om een van open trap een dichte trap te maken.

Materialen

Je hebt keuze uit verschillende materialen voor een traprenovatie. Je zou natuurlijk net als ons voor tapijt kunnen kiezen. Dit loopt fijn, zorgt voor veel demping en je glijdt niet gemakkelijk uit. Het nadeel van tapijt is dat je minder modern is, dat het na een aantal jaren toch wat viezig begint te worden en dat het gaat slijten. Wij hebben een kat en ook de plekken waar onze kat wel eens zijn nagels in zet, ga je naar een tijdje zien.

Andere opties om uit te kiezen bij traprenovatie zijn laminaat, HPL, hout, PVC en vinyl.

Laminaat

Laminaat kennen we als vloer, maar ook op de trap kun je dit laten plaatsen. Het is een hele duurzame keus. Het voordeel van laminaat is dat er erg veel keus is, waardoor je de trap goed kan matchen met de kleur van de vloer. Het nadeel van laminaat op de trap is dat het gladder is en je gemakkelijk uit zou kunnen glijden. Je zou hiervoor antislip-strips kunnen gebruiken.

HPL

HPL is een perfect alternatief voor een traprenovatie wanneer je graag voor laminaat zou willen kiezen, maar toch wel graag een extra sterk materiaal wilt gebruiken. HPL staat voor High Pressured Laminate en bestaat uit meerdere lagen die onder zeer hoge druk worden samengeperst. HPL is vormvast, erg hard en onderhoudsarm. Daarnaast is het ook eenvoudig om schoon te maken. Door de aluminium antislip-legering is de toplaag krasbestendig en heb je geen antislip-strips nodig.

Hout

Wil je jouw trap renoveren, maar wil je wel dat de hal en de trap hun eigen karakter behouden, dan kun je kiezen voor een houten trap. Hout is natuurlijk prachtig, maar helaas is er wel minder keus beschikbaar. Daarnaast zijn houten trappen vaak erg prijzig en is deze manier traprenovatie vaak een behoorlijk project.

PVC en Vinyl

Zowel PVC als vinyl zijn de laatste jaren erg populair geworden. Deze trapbekleding is gemakkelijk te laten plaatsen, verkrijgbaar in verschillende kleuren en erg sterk. PVC en vinyl zijn vrij stroef waardoor je minder snel uitglijdt. Het wordt vaak gebruikt bij een traprenovatie in huishoudens met kinderen, omdat het geluiddempend is en gemakkelijk te onderhouden is. Net als laminaat zijn PVC en vinyl ook erg duurzaam.

Wat moet je voorbereiden bij een traprenovatie

Wanneer de trap gaat renoveren is het belangrijk om wat voorbereidingen te treffen. Zo dient de oude trapbekleding verwijderd te zijn. De trap moet helemaal schoon zijn en lijmresten moeten weggehaald worden. Dit kan een behoorlijke klus zijn. Wil je het schilderwerk rondom de nieuwe trap ook gaan aanpakken, dan zou je dit voor de traprenovatie kunnen doen. Op deze manier kun je gemakkelijk overal bij komen en voorkom je dat de nieuwe trap straks beschadigd wordt door verfvlekken.

Waar moet je op letten bij een traprenovatie

Zoals ik al zei is een traprenovatie in woonprogramma’s van binnen één dag geregeld. Maar gelukkig is dit niet alleen bij woonprogramma’s het geval. In de meeste gevallen is een trap binnen één dag gerenoveerd. De materialen worden vaak buiten op maat gemaakt, waardoor je niet veel “rommel” in huis hebt.

Luxe traprenovaties van Karakter
In de dynamische regio’s van EindhovenTilburg en Helmond, waar moderne architectuur en design een belangrijke rol spelen, biedt Karakter innovatieve traprenovatie met geïntegreerde ledverlichting aan. Of je nu in een klassiek herenhuis in Tilburg woont, een trendy loft in Eindhoven hebt, of een comfortabele gezinswoning in Helmond bezit, de traprenovatie met verlichting is de perfecte manier om je interieur een eigentijdse en veilige update te geven. Karakter combineert vakmanschap met de nieuwste ledtechnologie om niet alleen je trap, maar je hele woning te transformeren. Met Karakter krijg je een unieke, op maat gemaakte trap die niet alleen functioneel en veilig is, maar ook naadloos aansluit bij de stijl van je huis en de levendige sfeer van deze bruisende regio’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *