Waar moet je op letten bij het vinden van je eigen woning

Ben je op zoek naar een nieuwe woning of zit meer dan normaal te kijken of Funda en heb je een hele mooie woning gevonden,…

by 

Ben je op zoek naar een nieuwe woning of zit meer dan normaal te kijken of Funda en heb je een hele mooie woning gevonden, dan zou je een bezichtiging kunnen plannen. Het bezichtigen van een woning is erg leuk. Vooral als je de woning er op de foto’s al erg mooi uitziet en je het nu graag in het echt wilt bewonderen. Je neemt hiervoor contact op met de makelaar, bijvoorbeeld makelaar zwijndrecht, van de woning. Er wordt een bezichtiging in gepland en vervolgens neemt de makelaar je mee door misschien wel jouw toekomstige woning. Heb je nog niet eerder een woning bezichtigd, dan kan het wat spannend aanvoelen. Maar de volgende tips zullen je zeker helpen om goed voorbereid de woning te bekijken en zo veel mogelijk uit de bezichtiging te halen.

Een woning bezichtigen. Bereid je goed voor.

Ga je voor de eerste keer een woning bezichtigen, dan is het verstandig om je hierop goed voor te bereiden. Bekijk de foto’s extra goed en noteer wat je opvalt. Lees ook de omschrijving van de woning goed door en noteer ook de punten waar je nog vragen over hebt. Verder zijn onderwerpen als de staat van de CV-ketel, de mogelijke aanwezigheid van asbest en de ligging erg belangrijk. Heb je zelf een droomhuis in gedachten bestaat deze uit 3 slaapkamers in plaats van 2, dan is het goed om te kijken of er eventueel uitbouw mogelijkheden zijn. Door van tevoren vragen op papier te zetten ontstaat er meer diepte tijdens de bezichtiging en kan het helpen bij de overweging om het huis wel of niet aan te schaffen.

Stel vragen

Het kan best zo zijn dat er tijdens de bezichtiging nog meer vragen ontstaan. Stel ze aan de makelaar. Het kopen van een woning is niet zo maar wat. Vraag naar wat voor glas er in de woning zit, zowel op de begane grond als op de andere verdiepingen, of de woning geïsoleerd is en op welke manieren en of de woning ook verduurzaamd is.

De eerste indruk van de woning

Het huis waar je gaat wonen moet op een gegeven moment als “thuis” aanvoelen. Heeft het voldoende ruimte, mogelijkheden en voelt het fijn aan? Het is belangrijk dat je hierin je eigen gevoel volgt en je niet laat leiden door de lekkere geur van appeltaart, die mooie bos verse bloemen of de verkooppraatjes van de verkoper. Daarnaast is het ook zeker belangrijk om te kijken naar de ligging. Is het in de buurt van een school, een supermarkt, het werk, etc.

Bezichtiging

Tijdens de bezichtiging van de woning neemt de makelaar je mee door de woning. Dit is natuurlijk erg fijn, maar toch is het ook goed om kritisch te blijven. Wordt er een gedeelte overgeslagen? Vraag dan of je het alsnog mag zien. Zie je iets opvallends? Vraag erna. Het is helemaal niet zo gek om overal te kijken. Het voelt onwennig omdat de woning niet van jouw is, maar je zou best ook bijvoorbeeld de inbouwapparaten mogen bekijken. Je wilt tenslotte dat dit jouw woning gaat worden.

Extra rondje

Nadat je samen met de makelaar door de woning hebt gelopen mag je nog best wel even een extra rondje maken. Kijk nog wat nauwkeuriger naar scheuren of vochtvlekken of bekijken mogelijkheden voor verbouwingen. Heb je later nog vragen, dan zou je natuurlijk ook gewoon de desbetreffende makelaar, bijvoorbeeld makelaar Dordrecht, kunnen bellen of mailen om de vragen als te bespreken.

Buiten

Niet alleen de binnenkant van de woning is belangrijk, maar ook de buitenkant. Bekijk de gevel nauwkeurig. Hoe ziet het schilderwerk eruit, wat is de staat van de kozijnen en de deuren en hoe ziet het dak eruit. Stel vragen wanneer je iets opvallends ziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *