
Bij het plaatsen van een keuken zijn er verschillende factoren waar je rekening mee zou moeten houden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het ontwerp, de installatie en de afwerking. Maar ook het inschakelen van professionele hulp en het afstellen van de keuken zijn erg belangrijk. Het volgende overzicht kan helpen bij het plaatsen van de keuken.
Het ontwerp
Het kiezen van de keuken begint bij een ontwerp. Meet de wanden goed op, zodat je de ruimte zo goed mogelijk gaat benutten en voldoende opbergruimte, werkruimte en beweegruimte hebt. Het is belangrijk om te weten dat de meest prettige indeling van een keuken gebaseerd is op de zogenoemde “keukendriehoek”. De keukendriehoek laat zien wat de beste positie is voor de kookplaat, de koelkast en de spoelbak. Deze drie posities dienen zo dicht mogelijk bij elkaar te zijn, om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk hoeft te lopen en dus zo fijn mogelijk in de keuken kunt werken. Laat je ook inspireren door de verschillende mogelijkheden die er momenteel op het gebied van keukens zijn. Zo zijn de keuken van Tulp Keukens gemaakt van natuurlijke materialen en gemaakt in hun eigen fabriek, waardoor je een prachtige unieke keuken kunt verwachten.
Installatie
Meestal zijn er een aantal vaste punten waar rekening mee moet houden bij het plaatsen van een keuken. Denk bijvoorbeeld aan de aansluitingen van elektriciteit, gas en water. Je zou deze kunnen verplaatsen of verlengen, maar meestal zorgt dit voor veel meer werk en kosten. Je zou bij het kiezen voor een keukenopstelling rekening kunnen houden met deze vaste punten om zo veel meer werk en geld te kunnen besparen.
Bij het plaatsen van een keuken is het ook verstandig om te beoordelen waar de afzuiging dient te kopen. Wordt deze door middel van een afvoer naar buiten geplaatst of wordt deze in het keukenblad verwerkt? En ten slotte is het zeker geen overbodige luxe om te kijken waar stopcontacten geplaatst moeten worden. Voldoende stopcontacten maken het werken in de keuken meestal een stuk prettiger en daarnaast is het ook erg belangrijk dat je stopcontacten niet te veel in de buurt van elektrische bedradingen en (gas)leidingen plaatst. Er zijn hier speciale veiligheidsnormen voor opgesteld.
Materialen
Wanneer je een keuken aanschaft kun je er vrijwel vanuit gaan dat het aanrechtblad vocht- en hittebestendig is. Echter kunnen kasten en achterwanden meestal minder goed tegen vocht en hitte. Het is dan ook belangrijk om voor stevige kasten te gaan en voor goede scharnieren en handgrepen te kiezen, die goed tegen vocht en hitte kunnen, om zo jarenlang van de keuken te kunnen blijven genieten. Plaats eventueel een goede achterwand die gemaakt is van RVS of aluminium om de muur niet te beschadigen. En wil je het helemaal goed doen, zorg er dan voor dat ook de vloer en de overige wanden bestand zijn tegen vocht, hitte en vet. Zo is er tegenwoordig muurverf verkrijgbaar die speciaal ontwikkeld is voor keukens. Deze muurverf is erg sterk, vochtbestendigd en gemakkelijk schoon te maken.
Verlichting
In een keuken dient goede verlichting aanwezig te zijn. Het liefst wordt deze verlichting onder bovenkasten geplaatst of boven het aanrechtblad, zodat je voldoende licht hebt tijdens het werken in de keuken. Is er alleen een plafonnière in de keuken aanwezig, dan zul je zien dat je het licht blokkeert en je in je eigen schaduw aan het werk bent. Een combinatie van zowel een plafondlamp en aanrechtverlichting zorgt voor de meest prettige verlichting. Eventueel kun je de keuken nog aanvullen met mooie sfeerverlichting.
Ergonomisch
Bij het plaatsen van een keuken is het sterk aan te raden om te letten op werkhoogte. De meest ideale werkhoogte in een keuken zit tussen de 90 en 95 cm hoog. Echter zijn deze afmetingen afhankelijk van jouw eigen lengte. Ben je lang, dan zou je de keuken ook wat hoger kunnen plaatsen. Zo voorkom je dat je krom gaat staan. Dit geldt ook voor opbergruimtes. Stel de wandkasten op de juiste hoogte in, zodat je overal goed bij kunt komen.
Professional inschakelen
Waar je erg op moet letten bij het plaatsen van een keuken is dat je te maken hebt met gas, water en elektriciteit. Wanneer je hier niet veel verstand van hebt, is het een verstandig idee om een professional in te schakelen. Zo weet je dat de installatie op de juiste manier gedaan wordt en voorkom je dat je achteraf problemen met de keuken krijgt.