Was sneller droog tijdens de wintermaanden

Wij hebben inmiddels al een paar jaar geen droger meer in huis. En eigenlijk heb ik het nooit gemist. Onze wasmachine staat op zolder en…

by 

Wij hebben inmiddels al een paar jaar geen droger meer in huis. En eigenlijk heb ik het nooit gemist. Onze wasmachine staat op zolder en ook het droogrek staat hier. Doordat het altijd wel warm op zolder is, duurt het ongeveer een dag voordat de natte was opgedroogd is. Tenminste, dat was voorheen altijd zo. De laatste tijd is het een stukje kouder in huis. Mede door het tijd van het jaar, maar natuurlijk ook doordat wij de kachel minder hoog aan hebben staan. Dit zorgt ervoor dat de was veel minder snel droogt. Het gaat zelfs zo langzaam dat ik een tweede wasrek gekocht heb. Maar toch kun je het een klein beetje versnellen om de was te drogen in een koud huis zonder droger. Hoe? Ik geef je een paar tips!

Was drogen in een koud huis

1. Niet te nat wassen

Een wasmachine heeft meerdere programma´s. Centrifuge programma’s zorgen ervoor dat de was in de machine snel rond gaat draaien, waardoor er minder water achterblijft. Let er alleen wel op dat je dit niet doet als je je favoriete kledingstukken aan het wassen bent. Maar bij het wassen van handdoeken en beddengoed kan het helemaal geen kwaad. Kleding die je was op een laag toerental wordt juist erg nat.

2. Goed uithangen

Zodra je de was uit de wasmachine haalt kun je het beste even de was uitschudden. Op deze manier schut je de textielvezels even goed los, waardoor de kleding sneller droogt.

3. Wijder uithangen

Laat wat ruimte tussen de kleding als je het uithangt op een wasrek. Hierdoor kan het vocht gemakkelijker ontsnappen. Ook is het handig om dikke kledingstukken tussentijds even om te draaien. Denk aan dikke truien of broeken.

4. Warmste ruimte in huis

Zet het wasrek in een ruimte waar het nog redelijk warm is. Een studeerkamertje waar de zon lekker naar binnen schijnt of de bijkeuken die opgewarmd wordt door de verwarming in de woonkamer.

5. Ventileren

Tijdens de koude maanden laten we liever onze ramen dicht om het zo warm mogelijk te houden. Maar door het drogen van de was wordt de ruimte vochtiger. Dit is niet fijn en niet goed voor de ruimte. Zorg er daarom voor dat je de ruimte regelmatig goed ventileert. Al is het maar even. Je zal merken dat ook de was hierdoor sneller droogt.

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *