Wat te doen in de herfst in de tuin

Wat is het toch leuk dat je aan de natuur kan zien welk seizoen het is. Dus geniet ervan, want dit kun je doen in de tuin in de herfst!

by 
tuinieren in de herfst

Wat is het toch leuk dat je aan de natuur kan zien welk seizoen het is. Dat de herfst is aangebroken, dat is wel duidelijk te zien. De bladeren aan de bomen zijn al weer prachtig verkleurd en dat zorgt voor onwijs veel sfeer. Zelfs nu het buiten al wat kouder begint te worden, zorgen de bladeren voor een warm en kleurrijk geheel. Maar ook de planten in de tuin hebben mooie kleuren gekregen, waar je nog steeds van kan genieten. Dus trek je jas aan, geniet van de natuur en maak je tuin klaar voor de winter, want dit kun je doen in de tuin in de herfst!


Bladeren harken

De herfst is prachtig door de mooie warme kleuren. Maar zodra het harder gaat waaien, zullen de bladeren in je tuin vallen. Wanneer je de bladeren laat liggen, zullen ze op een gegeven moment gaan rotten. Daarnaast krijgen planten en het gazon minder daglicht, waardoor er kale plekken kunnen ontstaan. Haal de bladeren daarom weg. Laat nog wel een klein bergje liggen voor de egeltjes en andere diertjes die de winter door moeten komen.


Zorg voor de vogels

De komende maanden zullen vogels het niet makkelijk krijgen. Het wordt sneller donker en voedsel wordt minder gemakkelijk te vinden. Geef ze daarom wat extra aandacht door wat vogelvoer op te hangen of haal een leuk vogelhuisje. Hiermee haal je ze ook gezellig de tuin in, waardoor jij er ook nog van kan genieten.

Tip: Het hout van een vogelhuisje moet minimaal 1,5 centimeter dik zijn en de opening moet richting het noordoosten of zuidoosten hangen, zodat de vogels geen last hebben van de zon of regen.


Zorg voor de dieren in de tuin

Naast de vogels zijn er natuurlijk nog meer diertjes die het in de winter wat moeilijker gaan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan muisjes, egeltjes en eekhoorntjes. Een stapeltje bladeren laten liggen is al een heel goed idee, want zo kunnen ze een lekker warm holletje maken. Maar ook extra voedsel vinden ze erg fijn. Vooral de dieren die een winterslaap gaan houden, zijn nu al druk opzoek naar veel eten.

wat te doen in de tuin in de herfst

Wat te doen in de herfst in de tuin

Herfst tuin

Zodra de zomer voorbij is zie dat iedereen de tuinmeubelen ook weer opbergen. Veel tuinmeubelen worden er niet mooier op wanneer je ze de hele winter buiten laat staan. Vooral houten tuinmeubelen kunnen minder goed tegen vocht. Maar heb je toch een leuk bankje in de tuin staan die goed tegen de wintermaanden kan, dan is het ook wel fijn om deze nog even te laten staan. Als het herfstzonnetje schijnt is het heerlijk en super gezond om nog even je gezichtje in de zon te hebben. Door de vitamine D in het zonlicht voel je je gelijk een stuk fitter en kom je véél minder snel in een herfst- of winterdip!

Picknicken in de herfst

Picknicken is echt iets dat veel in de zomer gedaan wordt. Maar ook tijdens de herfst is het heel erg leuk om een grote mand vol lekkers mee te nemen en ergens op een mooi plekje in de natuur op te gaan eten. Vooral nu het bos heel erg mooi is, is dat een perfecte plek om naar toe te gaan. Maar ook in je eigen tuin kun je best een gezellige mini picknick organiseren. Doe allemaal lekkere hapjes in een mand, (als het mag/kan) steek een kampvuurtje aan, vul een thermoskan met lekkere warme chocolademelk en prik wat marshmallows op een stokje. Hoe gezellig!

Tuinieren in de herfst

Wanneer bloembollen planten

Het klinkt misschien gek, maar het planten van bloembollen is echt iets dat je moet doen in de tuin in de herfst om in het voorjaar een waanzinnig kleurrijke tuin te krijgen. Vooral sneeuwklokjes, blauwe druifjes, krokussen en tulpen zijn echte voorjaarbloeiers die je nu al moet gaan planten. Bedenk goed welke bloembollen je plant om je eigen kleurenpalet te creëren. Plant in het voorjaar de bollen voor de zomerbloeiers, zodat je optimaal kan genieten van bloemen in je tuin.


GENIETEN JULLIE OOK NOG ZO VAN DE NATUUR?

Volg ons ook op Instagram!

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *