Welke bloemen kun je drogen
Droogbloemen zijn momenteel erg populair. Ze zijn bijna in ieder interieur te vinden en ook bloemisten verkopen ze steeds meer. Met droogbloemen kun je eigenlijk alle kanten op. Pastelkleuren, aardetinten, mooie knalkleuren. En vervolgens kun je ze verwerken in boeketten, kransen, in lijstjes, maar ook in schattige potjes en vaasjes. Superleuk! Maar welke bloemen kun je drogen? En hoe droog je zelf bloemen? Wij vertellen het!
Niet alle bloemen zijn helaas geschikt om te drogen. Vooral bloemen met een slappe stengel zijn eigenlijk niet geschikt. Maar toch heb je nog genoeg keus!
Rozen
Rozen zijn heel gemakkelijk om te drogen. Het enige waar je wel rekening mee moet houden is dat je de roos op de kop hangt en niet plat neerlegd. Anders verdwijnt de mooie vorm van de roos. Daarnaast loop je bij een roos het risico dat de bladeren uitvallen. Laat de roos daarom zo veel mogelijk met rust tijdens het drogen.
Lavendel
Lavendel drogen kan iedereen. Het mooiste is alleen wel dat je eerst de lavendel helemaal uit laat bloemen. Je knipt het vervolgens af en hangt het een tijdje op de kop. Zo kan je ook nog extra genieten van de geur!
Trommelstokjes
Een grote favoriet is het (gele) trommelstokje, oftewel de Allium Sphaerocephalon. Dit leuke plantje kun je perfect drogen. Het is misschien niet helemaal geschikt voor een krans, maar voor in een vaas zijn ze geweldig.
Hortensia’s
Hortensia’s worden erg veel gedroogd en zijn ook erg mooi om los ineen vaas te hebben staan of gewoon ergens neer te leggen. Het trucje bij het drogen van een hortensia is dat je eerst moet wachten totdat de bloem begint te verkleuren. Hij moet helemaal uitgebloeid zijn en al een beetje gaan knisperen. Je knipt ze af, haalt de overige bladeren er van af en door ze toch nog in een heel klein laagje water op een donkere plek te zetten, zullen ze uiteindelijk heel mooi opdrogen.
Strobloemen
Wil je graag kleurrijke droogbloemen? Dan moet je voor strobloemen (Helichrysum bracteatum) gaan. Ze knisperen als papier en zijn er in heel vee verschillende kleuren. Maar liefst 600 trouwens. Whoehoe! Zodra ze bloeien kun je ze plukken en door ze op de kop te hangen, drogen ze heel mooi op. Ze verkleuren niet en ze zijn perfect als droogbloemen.
Zeeuwse Heide
Zeeuwse heide (Limonium sinuatum) zijn bloemen waar insecten dol op zijn. Ze zijner in verschillende kleuren, als paars, geel, roze en blauw en blijven ook erg goed hun kleur behouden.
Hoe droog je bloemen
Bloemen op de kop drogen
Deze manier is echt té makkelijk! Het enige dat je maar hoeft te doen is het verwijderen van de groene bladeren en je bloemen vervolgens als een mini boeketje op de kop te hangen. Hierdoor gaat de bloem niet krom trekken en kun je ze straks mooi op een vaas zetten. Zorg er wel voor dat je de bloemen op een warme, droge plek hangt. Het liefst ook op een donkere plek als in een kast of op zolder, zodat de bloemen hun kleuren nog beter behouden.
Bloemen in een kartonnen doos drogen
Heb je nog een schoenendoos liggen, doe hier dan je bloemen in. Deksel erop en zet het op een warme, droge plek. Het vocht dat er nog in de bloemen zit wordt nog opgenomen door het karton, waardoor je bloemen mooi opdrogen. Houd er alleen wel rekening mee dat de bloem zelf wat krom gaat trekken, omdat het plat ligt.
Bloemen persen
De laatste simpele methode om je bloemen te drogen is door ze te persen. Bij winkels als Sostrene Grene kun je speciale persers kopen, maar je kan hiervoor natuurlijk ook een heel dik, zwaar boek gebruiken. Leg je bloemen voorzichtig tussen de bladeren en bedek ze met wat keukenpapier. Op deze manier wordt het vocht goed geabsorbeerd. Twijfel je of je boek zwaar genoeg is? Dan kun je er altijd nog een extra boek bovenop leggen.
VIND JIJ DROOGBLOEMEN OOK ZO MOOI?
Lees ook: Droogbloemen lang mooi houden
Ik heb nog een bloemenpers liggen waar ik samen met Noa mooie bloemen in wil gaan drogen. Zo leuk! vroeger ook heel erg veel gedaan
Ja leuk! En extra gezellig om het samen met Noa te gaan doen. <3