Welke keukenopstellingen zijn er en waar moet je op letten?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe keuken is het niet alleen erg verstandig om te kijken naar kleuren en materialen. Terwijl er vroeger…

by 
Keukensamenstellingen

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe keuken is het niet alleen erg verstandig om te kijken naar kleuren en materialen. Terwijl er vroeger vooral rechte keukens en hoekkeukens waren, zijn er tegenwoordig veel andere mogelijkheden op het gebied van keukenopstellingen. De vorm van de keuken kan erg bepalend zijn voor de rest van het interieur. Daarnaast heeft iedere keukenopstelling weer andere voor- en nadelen. Het is dan ook zeker geen verkeerd idee om je eerst goed te laten adviseren, voordat je een nieuwe keuken gaat aanschaffen. Daarom heb ik de verschillende keukenopstellingen onder elkaar gezet en benoem ik de voor en nadelen.

De Keukendriehoek

Allereerst wil ik het hebben over de keukendriehoek. Hoogstwaarschijnlijk heb je hier nog niet eerder van gehoord. Vooral niet als je nog niet eerder op zoek bent gegaan naar een nieuwe keuken. De keukendriehoek is een denkbeeldige driehoek om zo de ideale keukenindeling te creëren. Hierbij wordt er gekeken naar de plaats van de kookplaat, de koelkast en de spoelbak. Door van deze drie een denkbeeldige driehoek te maken kom je erachter of de indeling op de juiste manier is toegepast. Maar waarom is dit zo belangrijk? Wanneer je aan het koken bent wil je gemakkelijk ingrediënten uit de koelkast kunnen halen. Vervolgens wil je ze gaan wassen en snijden en vanaf daar gaan de ingrediënten de pan in. Hoe groter deze afstand is, hoe onhandiger je het voor jezelf maakt.

De keukendriehoek is een goede basis om rekening mee te houden, maar mocht je de meest ideale keukenopstelling creëren, dan zou je er eigenlijk nog twee eisen aan toe moeten voegen. Zo is een ruime en goed bereikbare werkplek geen overbodige luxe en ook handige opbergruimte is zeker erg handig om te hebben.

Verschillende Vormen Keukens

Wanneer je een nieuwe keuken wilt gaan kopen, zul je merken dat er verschillende vormen keukens zijn. Een keukenopstelling is natuurlijk voor een groot gedeelte afhankelijk van de plek waar de keuken geplaatst gaat worden, maar in veel gevallen kun je kiezen uit verschillende keukenopstellingen.

L-keuken

Een L keuken is de meest voorkomende keukenopstelling. Deze keuken wordt ook wel een hoekkeuken genoemd. Hij wordt geplaatst in een hoek met het idee om zo veel mogelijk ruimte te benutten en te besparen. Er is voldoende bewegingsruimte en door de handige indeling wordt de keukendriehoek vaak erg goed toegepast.

I-keuken

De I keuken is een keuken die geplaatst wordt tegen één wand. Dit wordt ook wel een rechte keuken genoemd. In kleinere keukens of in smalle ruimtes wordt er vaak gekozen voor een I-keuken, omdat er voldoende bewegingsruimte behouden wordt. Echter is er vaak weinig werk- en opbergruimte. Wandkasten kunnen ervoor zorgen dat je meer opbergruimte hebt en een kleine tafel in deze ruimte kan voor extra werkruimte zorgen.

U-keuken

Houd je van koken, dan is het wel zo fijn om een ruime keuken te hebben. Een U-keuken is een keuken in de vorm van een “U” en biedt veel werk- en opbergruimte en toch is de loopafstand niet erg groot, wanneer je de keukendriehoek goed toepast. In horeca keukens worden keukens vaak opgesplitst in een “warme kant” (voor de hoofdgerechten” en een “koude kant” (voor voor- en nagerechten). Dit werkt erg efficiënt en zou je gemakkelijk zelf in een U keuken kunnen toepassen. Wat ook zeker er leuk is is een moderne keuken met nis. Voor nog wat extra ruimte en een speels accent.

Een Parallelle keuken

Een parallelle keuken bestaat uit twee keukenblokken die tegenover elkaar geplaatst zijn. Ook hierbij kun je de keuken opdelen in een “koude kant” en een “warme kant”. Daarnaast zou je het ene keukenblok kunnen gebruiken om aan te koken en het andere keukenblok kunnen gebruiken om keukenapparatuur op te zetten. Wel wordt er aangeraden om de kookplaat en de spoelbak in hetzelfde keukenblok te verwerken.

Vrijstaande keuken

Een vrijstaande keuken is de laatste jaren enorm populair geworden. Deze keuken staat los van de wand en wordt vaak geplaatst in een ruimte waarbij de woonkamer en de keuken bij elkaar getrokken zijn. Het lijkt erg op een kookeiland, alleen wordt een kookeiland (of schiereiland) vaak aan een andere keukenopstelling toegevoegd om nog meer werk- of zitruimte te creëren. Bij een vrijstaande keuken wordt er gebruik gemaakt van een groot, compleet keukenblok en wordt er in veel gevallen een kastenwand achter de vrijstaande keuken geplaatst. Het leuke aan een vrijstaande keuken is dat je gezellige leefkeuken kunt maken, waar je tijdens het koken gezellig aan kan zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *