Zo laat je jouw tuin groter lijken

Een kleine tuin kan de inspiratie voor een mooie tuin inrichting flink beperken. Hoewel een tuin veel voordelen oplevert, is het soms ook een flinke…

by 
Bron afbeelding

Een kleine tuin kan de inspiratie voor een mooie tuin inrichting flink beperken. Hoewel een tuin veel voordelen oplevert, is het soms ook een flinke doorn in het oog. Al helemaal wanneer je het idee hebt dat er niets mee mogelijk is. Gelukkig kun je veel meer met een kleine tuin dan je misschien denkt. In dit artikel leer je hoe je met grondkeringen jouw kleine (of grote) tuin groter laat lijken.

Volop genieten van je tuin

Niets is zo belangrijk voor je gezondheid als af en toe buiten een frisse neus halen. Een eigen tuin zorgt ervoor dat je een privé stukje grond hebt dat je naar je eigen smaak kunt inrichten. Een tuin biedt eindeloze mogelijkheden voor hoe je je tijd in de natuur spendeert. Ga jij graag naar buiten? Dan is het fijn als je in jouw tuin kunt:

  • Ontspannen in de zon
  • Genieten van barbecueën
  • Spelen met je kinderen en de hond

Waarvoor je je tuin allemaal ook gebruikt, de meeste activiteiten hebben verschillende vereisten waar de tuin aan moet voldoen. Spelen doe je het liefst op gras, terwijl een barbecue beter op tegels staat. Wil je ook nog je eigen groenten verbouwen? Dan zul je een moestuin moeten aanleggen.

Hoe zorg je er nou voor dat je zelfs in je tuin genoeg ruimte hebt voor al je buitenactiviteiten?

Gebruik maken van hoogtes

Met grondkeringen verhoog of verlaag je gemakkelijk kleine delen van je tuin. Hoewel je mogelijk iets aan ruimte inlevert voor de wanden van de kering, zul je merken dat je tuin een stuk ruimer oogt en dat je meer rust creëert in de tuin, doordat alles een eigen ruimte heeft.

Een grondkering is vooral perfect wanneer je een tuin hebt die al verschillende hoogtes heeft of als je tuin hoger of lager ligt dan de tuin van je buren. Het is echter ook mogelijk om bepaalde hoeken of stukken van je tuin te verhogen of verlagen. Als je deze verhogingen voorziet van bijvoorbeeld een mooie rand van schanskorven, zoals verkrijgbaar op gabion-schanskorven.nl, dan zorg je ervoor dat de verhoging in de tuin duidelijk afgebakend is als apart stuk.

Wanneer je met verhogingen in je tuin werkt, zorg je ervoor dat je oog naar alle verschillende onderdelen van je tuin wordt getrokken. Alles krijgt een eigen plek: je moestuintje achter in de tuin, het verhoogde terras, waarnaast het lagere stukje grasveld ligt waar je kinderen lekker kunnen ravotten. Hierdoor creëer je meer rust in je tuin.

Een grondkering in een kleine tuin

Nu lijkt het misschien alsof een grondkering inlevert op tuinoppervlak. Een grondkering maakt echter geen gebruik van hekken, maar gaat specifiek om de wand die tegen de verhoogde grond aanstaat. Als je kiest voor een stevige grondkering, zoals een mooie schanskorf gevuld met breukstenen, biedt dit veel mogelijkheden. Een schanskorf is namelijk te gebruiken als grondkering én als plantenbak, waterval of tuinhaard ineen. Zo maak je jouw grondkering een prachtig onderdeel van je terras of van je grasveld.

In een kleine tuin is het perfect om alles op te delen in verschillende hoogtes. Zo voorkom je namelijk dat het gras je terras overwoekert of dat je kinderen door je moestuin of bloembedden rennen. Zo zorg je met een grondkering voor een groter lijkende tuin. Daarnaast is het voor kinderen een waar speelparadijs en zullen familie en vrienden al snel jaloers zijn op de uitstraling van je tuin.

Nog meer tips voor een kleine tuin

  • Vermijd grote en overwoekerende planten en struiken
  • Plaats alleen lage speeltoestellen in lichte kleuren
  • Zorg dat je opbergbakken gebruikt voor speelgoed, tuingereedschap en tuinstoelkussens

Als je jouw kleine tuin gaat inrichten, is het altijd verstandig om eerst goed te plannen wat je met je tuin gaat doen. Denk vooral in oplossingen, want ook een kleine tuin kan zorgen voor groot plezier. Maar het allerbelangrijkste wat je kunt doen met je kleine tuin, is ervan genieten. Er gaat immers niks boven tot rust komen in je eigen stukje natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *