Zo zorg je ervoor dat je bedrijf ook juridisch in orde is. Zit je er wel eens aan te denken om voor jezelf te gaan werken? Dan zou je het eigenlijk gewoon moeten doen. Maar voordat je dit gaat doen is het natuurlijk wel erg belangrijk om goed te weten wat er allemaal bij komt kijken als je zelfstandig ondernemer wordt. Daarom een lijst met punten om te zorgen dat jouw bedrijf juridisch in orde is.
Rechtsvorm
Kies voordat je gaat beginnen welke rechtsvorm jouw onderneming heeft. Het is belangrijk dat je je hier van tevoren goed in verdiept, want iedere rechtsvorm is weer verschillend. Er bestaan maar liefst negen verschillende rechtsvormen, maar de meest voorkomende rechtsvormen zijn;
- Eenmanszaak
- Maatschap
- Vennootschap onder firma (vof)
- Besloten vennootschap (bv)
- Commanditaire vennootschap (cv)
- Stichting of vereniging
Onderzoek welke rechtsvorm bij jouw onderneming past, zowel op het gebied van aansprakelijkheid maar ook op fiscaal gebied.
Sluit een verzekering af
Wanneer je voor jezelf gaat beginnen is het noodzakelijk rekening te houden met risico’s. Je kunt hiervoor verschillende verzekeringen afsluiten om jezelf in te dekken tegen onvoorziene zaken. Denk hierbij aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering, een verzekering voor rechtshulp en een zakelijke autoverzekering.
Geld apart zetten voor pensioen
Veel ondernemers zijn geneigd om hun winst te zien als hun inkomsten. Deze inkomsten gebruiken ze vervolgens om van te leven en om eventuele investeringen van te doen. Maar wat vaak vergeten wordt is dat je als ondernemer geen pensioen opbouwt. Zet daarom iedere maand een bedrag apart als pensioenpotje.
Belastingdienst
Boekhouding is niet mijn hobby. Ik vind het eerlijk gezegd helemaal niet leuk om te doen en ik stel het daarom vaak uit. Maar gelukkig zijn er verschillende boekhoudprogramma’s en boekhoud-apps die een handje kunnen helpen om de administratie beter te organiseren en sneller te verwerken.
Een boekhoudprogramma is een handig programma dat ervoor zorgt dat je sneller je administratie kan doen en meer overzicht houd. Vooral dit laatste is voor mij erg belangrijk. Vorig jaar deed ik namelijk de administratie zonder boekhoudprogramma. Ik maakte de facturen en deed ze in mappen op mijn computer. Maar toch merkte ik aan het einde van het kwartaal, wanneer ik weer btw-aangifte moest gaan doen, dat ik hier veel tijd aan kwijt was. Ik moest iedere factuur nakijken of het betaald was en vervolgens moest ik uitrekenen hoeveel ik aan BTW af moest dragen. Het was soms echt een rommeltje. Maar toch wilde ik eerst niet toegeven aan een boekhoudprogramma. Totdat ik een paar dagen ziek was en ik bang werd dat ik dingen, die ik nog moest doen en alleen in mijn hoofd had zitten, ging vergeten. Ik had geen energie om hier mee bezig te zijn, maar ik sprak met mijzelf af dat ik mij ging verdiepen in een boekhoudprogramma. En sindsdien ben ik om. Je kunt met het programma gemakkelijk facturen maken en versturen en je ziet ook direct welk bedrag je moet opgeven bij de Belastingdienst. Ik zou dan ook niet meer zonder kunnen.
Iets waar ik de komende tijd nog meer mee aan de slag wil gaan is urenregistratie. Ik hanteer nu namelijk een vast bedrag per opdracht, maar natuurlijk ben ik niet even veel tijd kwijt. Het is als ondernemer erg belangrijk dat je je eigen tijd ook als “kostenpost” ziet. Ook de urenregistratie kan je gemakkelijk bijhouden in een boekhoudprogramma.
Is een boekhoudprogramma iets voor jou?
Moet jij ook een boekhouding bijhouden en twijfel je nog een beetje of een boekhoudprogramma wel echt wat voor jou is? Je kan het een tijdje (gratis) proberen of je het wat vindt. Maar geloof mij, het zorgt voor meer overzicht en rust in je hoofd. En zo zorg je ervoor dat je bedrijf ook juridisch in orde is.