Zonnepanelen. Mijn eigen ervaring

Sinds een paar weken hebben wij 12 grote zonnepanelen op ons dak liggen. Ik vind het erg goed als we milieubewuster kunnen leven, maar stiekem…

by 
Afbeeldingen zon

Sinds een paar weken hebben wij 12 grote zonnepanelen op ons dak liggen. Ik vind het erg goed als we milieubewuster kunnen leven, maar stiekem vind ik het nog beter als we geld kunnen besparen. Het vooruitzicht is dat de energieprijzen de komende maanden alleen nog maar zullen gaan stijgen en dat zorgt toch wel een beetje voor wat spanning. Hoeveel duurder zou de energieprijs gaan worden? En is het dan verstandig om een vast contract af te sluiten bij energieleveranciers? We hebben geen idee. Maar inmiddels hoeven wij ons daar minder druk om te maken.

Toch was het nog wel even een klusje om de zonnepanelen uiteindelijk op ons dak te kunnen krijgen. Wij wonen namelijk in een Jaren 60 woning en daar zat geen hele nieuwe meterkast in. Er moest daarom eerst het één en ander aangepast worden. Er werd ruimte gemaakt voor een 3 fasen hoofdschakelaar en daarna konden de zonnepanelen geplaatst worden. Met 3 man sterk gingen ze aan de slag. Twee jongen waren op het dak bezig en de derde zorgde ervoor dat de bekabeling door het dak naar de transformator ging. Binnen een paar uurtjes was het geregeld. Yes!

We zijn nu een paar weken verder en ik kan vertellen dat het heel goed voelt om zonnepanelen op het dak te hebben. Het heeft voor ons namelijk de volgende voordelen:

1. Besparing op energiekosten

Zoals ik al vertelde hebben wij hoofdzakelijk zonnepanelen op ons dak laten plaatsen, omdat het energiekosten bespaard. De prijzen van gas en elektra zijn nog steeds erg hoog en als je op één van de twee kan besparen, dan scheelt het al een hele hoop.

2. Terugverdienen op energiekosten

Tijdens de zomermaanden leveren zonnepanelen natuurlijk veel energie op. Deze energie is geld waard. Niet zo veel geld als wanneer je energie van een energiemaatschappij koopt, maar zeker wel iets. Als het dit bij elkaar optelt, kun je nog weer extra besparen op energiekosten.

3. Waardeverhoging van de woning

Het hebben van zonnepanelen zorgt voor waardeverhoging van de woning wanneer je het te koop gaat zetten. Veel woningzoekenden letten er tegenwoordig op of een woning ook duurzaam is.

4. Niet afhankelijk van het energienet

Wanneer het energienet weg zou vallen, dan zou je nog steeds je eigen stroom kunnen opwekken via jouw eigen zonnepanelen. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van het energienet.

5. Milieuvriendelijk

Een groot voorbeeld van zonnepanelen is dat het milieuvriendelijke is. Er wordt gezegd dat het produceren van zonnepanelen niet milieuvriendelijk is. Maar op lange termijn zijn ze wel milieuvriendelijk.

6. Voorbereid op de toekomst

Waarschijnlijk hebben alle woningen in de toekomst zonnepanelen op het dak liggen. Wanneer je zonnepanelen nu op het dak laat bevestigen profiteer je al gelijk van de voordelen van zonnepanelen. Misschien worden zonnepanelen in de toekomst goedkoper, maar wat wel leuk om te weten is dat er momenteel ook subsidies en belastingvoordelen zijn.

Wat leveren zonnepanelen op?

Wij hebben een handige meter aangeschaft, waardoor je via een App precies kan zien hoeveel zonne-energie de zonnepanelen opleveren en hoeveel je verbruikt. Het is erg leuk om dit in de gaten te houden om te kijken wanneer bijvoorbeeld het beste moment is om de wasmachine of de droger aan te zetten. Daarnaast kun je ook zien hoeveel gas er verbruikt wordt. Je wordt niet alleen bewust van wat je verbruikt, maar mocht er een gaslek zijn, dan zie je dat ook op deze app. Dit geeft zo’n fijn gevoel!

Mijn ervaring met zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen is voor ons een hele goede investering geweest. Voordat ze geplaatst werden kwam er eerst iemand langs die gaat kijken of het mogelijk is om de zonnepanelen te plaatsen, wat de beste plek op het dak is om de zonnepanelen op te plaatsen en waar vervolgens de bekabeling en de transformator moeten komen. Dit gaat allemaal in overleg. Daarnaast wordt er ook gekeken naar wat de mooiste keuzes zijn voor het aanzicht van de woning. Zo moesten er bij ons kabels langs de buitenkant van de woning. Maar door dat ze zo kort mogelijk buitenlangs gaan, zie je ze eigenlijk niet. Top!

Ondanks dat wij even moesten wachten totdat onze meterkast er helemaal klaar voor was, werden de panelen heel snel op het dag bevestigd. Ik denk dat ze er maximaal 5 uur over gedaan hebben. Vervolgens moesten we even een paar dagen wachten totdat de installateur de meterkast volledig had aangepast en diezelfde dag kwam er iemand van de zonnepanelen langs om de transformator aan te zetten. Eigenlijk ging het allemaal erg snel. Mijn vader was bij ons thuis toen ze de zonnepanelen kwamen plaatsen en eigenlijk heeft hij alleen af en toe wat drinken hoeven aanbieden. Ze weten precies wat hun te doen staat en voor je het weet is het klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *