Zorg voor een goed binnenklimaat door schimmel te verwijderen en schimmel te voorkomen

Tijdens de wintermaanden vind ik het extra fijn om het zo warm mogelijk te hebben in de badkamer. Wij hebben een raam in de badkamer,…

by 
schimmel in de badkamer verwijderen
Badkamer

Tijdens de wintermaanden vind ik het extra fijn om het zo warm mogelijk te hebben in de badkamer. Wij hebben een raam in de badkamer, maar als deze openstaat dan wil je bijna niet onder de douche vandaan komen. Het is dan zo koud. Ik heb mijzelf voorgenomen om na het douchen altijd het raam open te zetten. Maar helaas vergeet ik dit toch wel regelmatig. En ja, dan ontstaat er schimmel. Vooral bij het plafond boven de douche ontstaat vrij snel schimmel. Gelukkig kun je dit niet zien als je de badkamer binnenkomt, maar het is er natuurlijk wel. Zodra ik het ontdekt hebt ga ik ook gelijk de muur schimmel verwijderen om er zo snel mogelijk weer van af te komen.

Maar hoe ontstaat schimmel eigenlijk? Is schimmel gevaarlijk? En hoe haal je schimmel weg? Ik vertel je er meer over.

Hoge luchtvochtigheid

Schimmel ontstaat wanneer de luchtvochtigheid te hoog is. Het vochtgehalte dat in de lucht moet zitten zou tussen de 40% en 60% moeten liggen. Is deze te laag, dan is de lucht te droog. En is deze te hoog dan kan er onder andere schimmel ontstaan. Om te achterhalen of de luchtvochtigheid in jouw woning goed is, kun je een hydrometer aanschaffen. Deze kunt je bij winkels als de Action voor iets van 3 euro kopen. Het is echt aan te raden om een hydrometer in huis te hebben om de luchtvochtigheid te kunnen meten en om ervoor te zorgen dat het binnenklimaat optimaal is en dat je minder snel gezondheidsklachten krijgt.

Waar komt schimmel het meest voor

Bij ons ontstaat schimmel in de badkamer, maar er zijn nog veel meer plekken in de woning waar schimmel kan ontstaan. Denk aan een kelder, een bijkeuken of andere vochtige ruimte. Maar het kan ook zeker voorkomen in de woonkamer, keuken of slaapkamers. Schimmel begint vaak op muren, op het plafond of op vloeren. Als je het niet behandeld dan ontstaat er steeds meer schimmel.

Welke soorten schimmels zijn ongezond

Er zijn veel verschillende soorten schimmels, maar er zijn vijf schimmels die ongezond of zelfs gevaarlijk zijn, namelijk Cladosporium, Stachybotry’s, Penicillium, Fusarium en Aspergillus.

Cladosporium

De meeste gevaarlijke schimmelsoort is de Cladosporium. Deze schimmel ontstaat vaak op hout, tapijt, geschilderde muren en gordijnen. Er zijn veel verschillende soorten Cladosporium schimmels, waardoor de kleur erg kan variëren. Denk aan bruin, zwart, grijs of groen. Deze gevaarlijke schimmelsoort kan zorgen voor ademhalingsproblemen, vermoeidheid en huiduitslag. Wanneer je deze schimmel niet verwijderd kunnen er ernstige gezondheidsklachten ontstaan.

Stachybotry’s

Ook de zwarte schimmel is een gevaarlijke schimmel en is dus erg ongezond. Deze schimmel kan leiden tot ernstige infecties en is vaak te vinden op gipsplaten, plafondtegels, karton en op hout.

Penicillium

Deze schimmel kan verschillende kleuren hebben, namelijk blauw, geel, groen of wit. Het is een schimmel dat voor astma en nagelschimmel kan zorgen en komt vaak voor in vochtige ruimtes. Het ontstaat meestal op muren, vloeren, tapijten en zelfs op het behang.

Fusarium

Fusarium is een niet heel gevaarlijke schimmel, maar kan wel allergische reacties en luchtwegklanten veroorzaken. Deze schimmel ontstaat vaak op plekken die lang vochtig zijn, bijvoorbeeld een badmat, vloerkleed of meubels. Ook is deze schimmel vaak te vinden in ruimtes die niet heel erg warm zijn.

Aspergillus

De Aspergillus is eigenlijk ook niet een hele gevaarlijke schimmel, maar toch wel verstandig om te verwijderen. Hij is vaak geelgroen van kleur en valt hierdoor ook wel snel op. Het kan milde gezondheidsklachten veroorzaken.

Hoe kun je schimmel verwijderen

Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken om schimmel te verwijderen. Met een spons en de schimmel reinigen haal je de meeste schimmelsoorten vaak gemakkelijk weg. Maar is de schimmel al wat langer aanwezig, heeft het de muren, het plafond, de vloer of andere materialen al aangetast of komt de schimmel iedere keer weer terug, dan is het aan te raden om professionele hulp in te schakelen en de schimmel definitief te laten bestrijden door een specialist. Een specialist kan namelijk ook gemakkelijk achterhalen wat de oorzaak van de schimmel is.

Te lage luchtvochtigheid

Naast dat de luchtvochtigheid in huis niet te hoog moet zijn, is het ook belangrijk dat de luchtvochtigheid niet te laag is. Dit kan ontstaan doordat het tocht in huis of doordat het te warm in huis is. Is de luchtvochtigheid lager dan 40%, dan dien de lucht vochtiger te maken. Dit kun je doen door een luchtbevochtiger aan te schaffen. Deze zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid optimaal is om zo het wooncomfort zo fijn mogelijk te maken.

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *